25 dakika mücadele 65 dakika şov

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Kupadaki Eskişehirspor randevusunun Fenerbahçe için formaliteden öte bir anlamı varsa o da hafta sonu oynayacağı Trabzonspor karşılaşmasına hazırlık niteliği taşımasıydı. Maç bitiminde bir değerlendirme yapınca; bahsettiğimiz hazırlığın 25 dakika ile sınırlı kaldığını kalan 65 dakikanın "ter idmanı" havasında oynandığını görüyoruz. Eskişehirspor'un Beşiktaş'tan kiraladığı Emre Özkan'ın gördüğü kırmızı kartla birlikte maç da fiilen sona erdi. Kararın doğruluğu ya da yanlışlığını tartışmaktan çok maçın kırmızı karta kadar olan bölümüyle kırmızı karttan sonraki bölümünü farklı gözlerle değerlendirmek bize ligin ikinci yarısına dair ipuçları verecektir.

Öncelikle Fenerbahçe Teknik Direktörü Luis Aragones'in Fenerbahçe'yi İspanya yapma yolunda bir başka transformasyon hamlesini bu maçta gördük. Orta alanda Alex De Souza, Deivid ve Emre'yi bir arada kullanan İspanyol teknik adam Uğur Boral ve Selçuk'un da bu futbolculara uyum sağlamasıyla birlikte belki de ilk kez görmeyi arzuladığı pas trafiğini sahaya yansıttı. Özellikle ilk 25 dakika içinde zaman zaman Selçuk'un defansif yönde yalnızlık çektiği görülse de Eskişehirspor'un 10 kişi kalmasından sonra bahsettiğimiz pas trafiği baş döndürücü bir hal aldı. Bir kişi eksik rakiplerine karşı boştaki adamı bulmakta zorlanmayan sarı-lacivertliler ayağa kısa ve uzun paslarla oynayarak El Saka - Nadarevic ikilisinin balansını hemen her pozisyonda bozmayı başardılar. Hal böyleyken farkın açılması da çok zor olmadı. Ancak bu köşedeki görevimiz Fenerbahçe'ye methiyeler düzmek olmadığına göre sarı-lacivertli takımın aksayan yönlerinden de bahsetmemiz şart.

Başlama düdüğünden kırmızı kartın çıktığı dakikaya kadar olan süreci dikkate alınca önemli pozisyonların çoğunlukla Fenerbahçe kalesi önünde cereyan ettiğini görüyoruz. 5. dakikada direkten dönen top, 11. dakikada Batuhan'ın adeta boş kaleye kaçırdığı pozisyon ve 22'de şahsen bana ofsayt gibi gözükmeyen ama yardımcı hakem tarafından ofsayt gerekçesiyle iptal edilen gol. Tüm bunlar kırmızı karttan sonraki 65 dakikalık periyodun gölgesinde kalmayacak kadar dikkat çekici gelişmeler. Rıza Çalımbay'ın enteresan bir kararla hem Batuhan'ın hem de Youla'nın sahada olduğu bir on bir ile 4-2-3-1 oynaması ve Youla'yı sağ kanatta kullanması bu baskın görüntünün nedenlerinden bir tanesiydi. Böylelikle Edu-Lugano ikilisiyle boğuşma görevi Batuhan'a düşerken (ki genç golcü bu ikiliden bütün hava toplarını aldı) Youla'da en azından kaleye dripling yapabileceği bir mesafede topla buluşarak oluşturduğu tehdidi iki katına çıkardı. Serdar Özbayraktar ve Bülent Kocabey'in de gezgin oyun anlayışları bu tabloya eklenince Fenerbahçe'nin daha kontrollü oynamaya zorlandığı bir bölüm izledik. Sarı-lacivertli ekibin ikinci yarıya başlangıç yapacağı Trabzonspor karşılaşmasında sahaya süreceği on bir bu maçtan sonra çok daha fazla önem kazanmış durumda. Şahsi kanaatim Aragones'in bu kadro üzerinde oynama yapmayacağı yönünde ki, esasında Selçuk'un Deniz ile destekleneceği dolayısıyla Emre'nin kulübede olacağı bir kadroyla başlamanın daha pozitif sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Eskişehirspor için ise takıma yapılan takviyelerden oldukça yarar göreceklerini söyleyebiliriz. Özellikle Batuhan'a ısrarla forma verilirse kendisinden beklenen sıçramayı yapması çok uzun sürmeyecektir.

Bir maçta iki Sezer

Fortis Türkiye Kupası C Grubu mücadelesinde Sivasspor deplasmanda karşılaştığı Manisaspor'u tek golle yenerek grubunu lider tamamladı. Bir üst tura çıkmak için maçtan minimum 2 farklı galip ayrılması gereken Manisaspor ise maç boyunca sergilediği pozitif futbola rağmen güçlü rakibine gol atmaya muvaffak olamadı.

Maçın her iki takım açısından ayrı ayrı değerlendirilmesinin gereği var. Ancak bunu yaparken ortak noktaları da es geçmemek lazım. Her iki takım adına sahada ter döken iki Sezer (Sezer Öztürk ve Sezer Badur) maçın en iyi iki futbolcusu olmakla kalmadılar zaman zaman kilitlenen oyunda bizlere seyri hoş enstantaneler de sundular. Bilhassa 23 yaşında Manisaspor'a kaptanlık yapan Sezer Öztürk hakkındaki izlenimlerimizin çok müspet olduğunu söylememiz gerek. Gerek oyun görüşü, gerek topa hâkimiyeti gerekse de liderlik vasıflarıyla kısa zaman zarfında büyük takımlardan birine yolcu olduğunu gösteren Sezer, sahada bolca Emre Belözoğlu rüzgârları estirdi. 2006'da Nürnberg'ten Manisaspor'a gelen bu genç yetenek o dönemde isminden çok bahsettirmemiş olsa da göründüğü kadarıyla 2,5 yılda oldukça aşama kaydetmiş. Zaten bu sezon Bank Asya 1. Ligi ve Fortis Türkiye Kupası'nda 20 maç, 14 gol ve 6 asistlik yaldızlı performansı da onu mercek altına almaya yeter de artar. Sivasspor adına maçta öne çıkan ise bir başka Almanya kökenli futbolcu Sezer Badur oldu. Takımının çok da iyi bir performans sergilemediği maçta ceza alanı ve çevresinde oldukça etkili bir futbol sergileyen Sezer Badur, maçın tek golünde ve dolayısıyla Sivasspor'un galibiyetinde önemli pay sahibi oldu. İlk ve ikinci yarılarda farklı mevkilerde farklı görevlerle oynayan Sezer'i ligin ikinci yarısında bolca parlak performanslarıyla izlememiz olası.

Takım performanslarını etüt ettiğimizde; Manisaspor'un ara transfer döneminde kadrosuna kattığı Fatih Egedik ve Tolga Doğantez'le birlikte daha da güçlenerek Turkcell Süper Lig'e çıkma konusunda en iddialı ekip haline geldiğini görüyoruz. Ancak Ege ekibinin Sivasspor maçında olduğu gibi ileri uçta Rafael'i tek bırakarak 4-2-3-1 oynayacağı maçlarda gol kısırlığı çekebileceği de göze çarpıyor. Sivasspor'un ise son iki kupa maçında (Denizlispor ve Manisaspor) ligin ikinci yarısına yönelik iyi sinyaller vermemiş olduğunu belirtelim. Bülent Uygun'un Herve Tum'u Mehmet Yıldız'ın biraz gerisinde kullanarak orta alana destek getirme isteği ve bu ikilinin arkasına Sezer Badur ya da Muhammed Ali'yi yerleştirip 4-3-1-2 ile hücumda etkinlik kazanma arzusu zaman zaman negatif sonuçlar veriyor. Elbette bu durumda Herve Tum'un Sivasspor'da santrfor değil, forvet olarak kullanılması ve bekleneni verememesi de etken. Sanıyorum Maccabi Tel Aviv'den gelen forvet Yannick Kamanan da benzeri bir tespit sonucu takıma kazandırıldı. Bunun yanında orta alan üçlü kaldığında (ki Manisaspor maçında bu üçlü Musa, Sylla ve İbrahim Dağaşan idi) Musa dışındaki futbolcuların topu kullanma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyebiliriz. Bu sıkıntının "top kaybı" olarak istatistiklere yansıdığını da. Manisaspor karşısında yaklaşık 90 top kaybıyla oynayan Sivasspor, ikinci yarının açılışını yapacağı Galatasaray maçında da bu görüntüsünden kurtulamazsa muhtemelen ayıltıcı bir darbe yiyecektir.

Kupanın seyri

Aslan'ın zirve keyfi

Fortis Türkiye Kupası B Grubu son maçında eski oyuncusu Hamza Hamzaoğlu'nun çalıştırdığı Malatyaspor'u konuk eden Galatasaray, tur biletini cebine koydu. 3 kırmızı kartın çıktığı ve 6 gole sahne olan mücadeleyi 4-2 kazanan Galatasaray bu sonuçla grubunu lider bitirdi. Sarı-kırmızılılar beklentilerin tersine deneyimli oyuncuların ağırlıkta olduğu bir kadroyla sahaya çıktı. Alman teknik adam Michael Skibbe, Malatyaspor karşısında kaleyi Aykut'a emanet ederken, savunmada Sabri, Emre Aşık, Meira ve Hakan, orta alanda Aydın, Ayhan, Mehmet Topal, Arda ve Lincoln ileri uçta ise Ümit'e görev verdi. Karşılaşmanın 18. dakikasında Galatasaray, Aydın Yılmaz ile öne geçti. Ayhan'ın pasıyla ceza sahası sol çaprazında buluşan Hakan Balta'nın yerden ortasında kaleciyi geçen topu Aydın boş kaleye gönderdi. Galatasaray ikinci golünü ilk yarının son dakikasında buldu. Sabri'nin sağ kanattan yaptığı ortaya kafayı vuran Ümit Karan uzak köşeden topu ağlara gönderdi. İlk yarıda ev sahibi ekibin 2-0'lık üstünlüğü ile sona erdi. 66. dakikada Malatyaspor farkı bire indirdi. Sağ köşeden ceza sahasına ortalanan kornerde iyi yükselen Alper'in lafa vuruşunda top ağlarla buluştu. 71. dakikada Galatasaray farkı tekrar ikiye çıkardı. Sağ çaprazdan ceza sahasına giren Ümit, soldan gelen Arda'nın önüne doğru yerden pasını çıkardı. Yıldız oyuncunun vuruşunda kalecinin çabasına rağmen top ağlara gitti. Malatyaspor direnmeye devam etti. 75. dakika soldan ceza sahasına yapılan ortada iyi yükselen Turgay'ın kafa vuruşu skoru 3-2 yaptı. 84. dakikada ceza sahasına giren Yaser, Turgay'ın müdahalesi ile yerde kaldı. Penaltı noktasını gösteren hakem, Turgay'a da kırmızı kart gösterdi. Yaser penaltı atışını gole çevirirken karşılaşmanın da sonucunu ilan etti. Karşılaşma sonrası taraftarların birbirlerine en çok sorduğu soru ise sakatlık ve cezalar sebebiyle Galatasaray'ın ligdeki Sivasspor maçında defansını nasıl kuracağı sorusuydu.

Trabzonspor'dan 3 puanlı veda

Fortis Türkiye Kupası'nda erken havlu atan Trabzonspor grup maçlarını galibiyetle tamamladı. Grubun puansız takımı Gaziantep Büyükşehir Belediyespor karşısına yedek oyuncuların da bulunduğu bir kadro ile çıkan bordo mavililer, golcüsü Gökhan Ünal ile sonuca giderek kupaya zaferle veda etti. İki takım da bu maç öncesi kupada çeyrek final şanslarını daha önce kaybetmiş durumdaydı. Trabzonspor'un genç ismi Göksu bu maça ilk 11'de başlayarak dikkatleri üzerine çekerken, G. Antep Büyükşehir Belediyespor Fortis Türkiye Kupası'nda grup maçlarında oynadığı 4 mücadeleden de yenilgi ile ayrılarak puan alamadan kupaya veda etti. Trabzonspor ise kupada puanını 4'e yükselterek ilk galibiyetini almasına rağmen çeyrek finalistler arasına katılamadı. Bu açıdan bakıldığında Trabzonspor'un maçtaki en önemli kazancının genç Göksu Alhas olduğu söylenebilir.

Antalyaspor zoru başardı

Fortis Türkiye Kupası A Grubu'nda sahasında Gaziantepspor'u ağırlayan Antalyaspor, rakibini 2-0 mağlup ederek adını çeyrek finale yazdırdı. Antalya'nın yıldız oyuncusu Djehoua, attığı ve attırdığı golle galibiyeti getiren isim oldu. Antalya'ya avantajlı gelen Gaziantepspor'a çeyrek final için bir puan yetiyordu. Ancak Mehmet Özdilek ve talebeleri defansta dikkatli hücumda da istekli futbollarıyla Gaziantepspor'a çeyrek final şansı tanımadılar.

Ankaraspor zorlandı ama kazandı

Fortis Türkiye Kupası'nda 5. hafta mücadelesinde Altay'ın Alsancak Stadyumu'nda konuğu Ankaraspor oldu. Gol düellosu içinde geçen maçta gülen taraf 3-2'lik skorla Ankaraspor oldu ve Galatasaray'ın ardından grubu 7 puanla ikinci sırada tamamlayarak çeyrek finale yükseldi. Kazanan tarafın çeyrek finale yükseleceği mücadelede, beraberlik durumunda ise Kayserispor kupada yoluna devam edecekti. Mağlubiyete rağmen Feyyaz Uçar ve öğrencilerinin performansı da alkışı hak etti.

Konyaspor farklı kazandı

Fortis Türkiye Kupası C Grubu 5. hafta maçında daha önce çeyrek final şansını kaybeden iki takımdan Konyaspor evinde Alanyaspor'u 4-0 yendi. Maçın gollerini 16. dakikada Erdal, 35 ve 43. dakikalarda Veysel, 67. dakikada Caner Kaydetti. Bu sonuçla Konyaspor grubu 3 puanla tamamlarken, Alanyaspor 2 puanda kaldı. Zayıf rakibini 4 farklı mağlup eden yeşil beyazlılar, gelecek hafta başlayacak Turkcell Süper Lig öncesi iyi bir prova ile moral bulmuş oldu.

Bursaspor gol oldu yağdı

Fortis Türkiye Kupası D Grubu son hafta mücadelesinde Tokatspor'u konuk eden Bursaspor, rakibine gol yağdırdı. Transferin gözde ismi Sercan Yıldırım'ın hat-trick yaptığı maçı farklı kazanan yeşil-beyazlılar çeyrek finale çıkarken, teknik direktör Ertuğrul Sağlam da ilk resmi galibiyetine uzandı. Yeşil beyazlı takımı farklı galibiyete taşıyan golleri 8, 26 ve 40. dakikalarda Sercan, 48. dakikada Eren Albayrak, 52. dakikada Ömer Erdoğan, 77. dakikada Halil Zeybek attı. Bu arada Bursaspor'un Sercan Yıldırım'dan sonra Türk futboluna bir başka büyük yıldız adayını Eren Albayrak'ı kazandırmaya hazırlandığını belirtelim.

Gruplarda puan durumları

A Grubu

  TAKIMLAR O G B M A Y P

1 Beşiktaş  4 4 0 0 9 2 12

2 Antalyaspor 4 2 1 1 8 6 7

3 Gaziantepspor 4 2 0 2 6 5 6

4 Trabzonspor 4 1 1 2 6 8 4

5 B.B. Gaziantep 4 0 0 4 2 10 0

B Grubu

  TAKIMLAR O G B M A Y P

1 Galatasaray 4 3 1 0 8 4 10

2 Ankaraspor 4 2 1 1 9 7 7

3 Kayserispor 4 2 1  1 6 4 7

4 Altay  4 1 1 2 7 6 4

5 Malatyaspor 4 0 0 4 5 14 0

C Grubu

  TAKIMLAR O G B M A Y P

1 Sivasspor  4 3 1 0 5 2 10

2 Denizlispor 4 2 1 1 4 3 7

3 Manisaspor 4 1 2 1 5 5 5

4 Konyaspor  4 1 0 3 4 3 3

5 Alanyaspor 4 0 2 2 4 9 2

D Grubu

  TAKIMLAR O G B M A Y P

1 Fenerbahçe  4 4 0 0 7 0 12

2 Bursaspor  4 3 0 1 9 2 9

3 Eskişehirspor 4 1 1 2 3 7 4

4 Ankaragücü 4 1 0 3 2 4 3

5 Tokatspor  4 0 1 3 1 9 1

Tüm yazılarını göster