Ücret artışlarının talebi, onun da enflasyonu körüklediği, bu nedenle asgari ücretteki yüksek oranlı artışların “ücret-fiyat sarmalı”na yol açtığı görüşü ekonomi çevrelerinde karşılık bulurken, konuya ilişkin bir Merkez Bankası araştırması etkinin sanılanın aksine yüksek olmadığını ortaya koyuyor. Teknik analizler baz alındığında yüzde 30’luk asgari ücret zammının 2025 enflasyonuna olası etkisi azami 3,6 puan olarak tahmin ediliyor.
Yıllar itibarıyla asgari ücret artışları ve enflasyon gerçekleşmeleri karşılaştırıldığında iki unsur arasında somut bir ilişki yerine ilişkisizlik unsuru göze çarpıyor. Yıllık gerçekleşmeler, enflasyonu azdırdığı gerekçesiyle yüksek oranlı asgari ücret artışlarına karşı yöneltilen argümanları desteklemiyor. Asgari ücrette çok yüksek artışların olduğu bazı yıllarda enflasyonun çok düşük kalabildiği ya da tersine asgari ücret artışının düşük tutulduğu bazı yıllarda çok daha yüksek enflasyon yaşanabildiği dikkati çekiyor.
Merkez Bankası araştırmasında ücret artışlarının enflasyona olası etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan “Bayesçi VAR” modellerine dayalı analizler (medyan tepkilere) bu konuda somut veri sunuyor.
Buna göre enflasyon oranına etki edebilecek ithalat fiyatları, ekonominin döngüsel durumu, kur seviyeleri, üretici fiyatları, gelecek enflasyona ilişkin beklentiler gibi değişkenlerin etkileri kontrol edildiğinde asgari ücretteki yüzde 1’lik nominal artış, İşlenmemiş Gıda ve Alkol-Tütün Dışı TÜFE’ye (D enflasyonu) izleyen ilk çeyrekte 0,06-0,08 puan, bir yıllık bir dönemde ise 0,08-0,12 puan bandında bir katkı yapıyor.
Bu puanlar, diğer alanlardaki fiyat gelişmelerinden bağımsız olarak asgari ücretteki artışın tek başına enflasyona katkısını ifade ediyor. Ayrıca, etki-tepki analizi bulgularına göre asgari ücret artışının enflasyona etkisi ilk çeyrekte belirgin olmak üzere büyük ölçüde iki çeyrek içerisinde tamamlanıyor. D enflasyonunun ise manşet enflasyonda yüzde 90 dolayında payı bulunuyor.
Tespit komisyonunun çalışmaları sonrasında bu yılki 17 bin 2 liralık tutara göre yüzde 30 artırılarak net 22 bin 104 liraya çıkarılan yeni asgari ücret Ocak 2025 başında geçerli olacak. Hükümet tarafından açıklanan yeni asgari ücret, ücretlerini çalıştıkları ayın ardından alan özel sektör çalışanlarının eline şubat başında geçecek.
Bu çerçevede Merkez Bankası araştırması baz alındığında, asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın tüketici enflasyonuna ilk üç aydaki olası etkisi 1,8- 2,4 puan, bir yıllık dönemdeki olası etkisi ise 2,4-3,6 puan arasında bulunuyor. Buna göre 2025 için asgari ücrette yapılan yüzde 30’luk artış, Orta Vadeli Program’da (OVP) yüzde 17,5 Merkez Bankası tahmininde yüzde 21 olarak öngörülen yıllık enflasyon hedef ve tahminleri için ciddi bir handikap oluşturmuyor. Ancak sosyo ekonomik koşullar ve siyasetteki gelişmeler yılın ikinci yarısında ikinci bir artışı zorunlu kılarsa, enflasyona etki biraz daha artacak.
Mal ve hizmet alt grupları bazında oluşturulan denklem tahminleri ise özellikle işlenmiş gıda ve seçilmiş hizmet kalemleri fiyatları üzerinde asgari ücretin anlamlı bir etkiye sahip olduğuna işaret ediyor. Benzer şekilde, özellikle asgari ücret üzerinden hesaplanan reel birim işgücü maliyeti ölçüsünün hizmet enflasyonu ile yakından ilişkili olduğu belirtiliyor. Bu durum, hizmet sektörünün hizmet dışı sektörlere kıyasla daha yüksek bir işgücü girdisi ve daha düşük bir ithal girdi payı kullanması anlamında makul görünüyor.
Firmaların ücret artışlarını fiyatlara yansıtabilme imkânı, talep ve rekabet koşullarına, sektöre, piyasa yapısına veya firmalara özgü durumlara bağlı olarak farklılaşabiliyor. Asgari ücret zammının daha uygulanmaya başlamadan önce de etkileri bulunuyor. Mevcut enflasyonist ortam içinde alım gücünü koruyacak bir asgari ücret artışının beklenmesi dolayısıyla ücret kaynaklı etkinin bir kısmı önceki ayda fiyatlara yansıtılabiliyor. Fiyat ayarlama sıklığının yüksek seyrettiği, iç talebin güçlü olduğu ve hareketliliğin arttığı yaz aylarında yapılan asgari ücret artışları da bazı harcamaları öne çekerek kısa dönemde enflasyonu daha yüksek bir oranda etki yapabiliyor.
Öte yandan, yıllar itibarıyla ücretli çalışanların yıllık ortalama net geliri ile asgari ücret artışları karşılaştırıldığında, 1 puanlık asgari ücret artışının yaklaşık 0,93 puanlık ortalama ücret artışına karşılık geldiği görülüyor.
Yıllar itibarıyla fiili asgari ücret artışları ile yıllık enflasyon oranları karşılaştırıldığında edinilen sonuç, iki unsur arasında somut bir ilişkinin varlığını desteklemiyor. Son on yıllık dönemde yüksek oranlı asgari ücret artışlarının olduğu yıllarda enflasyonun çok daha düşük kalabildiği ya da tersine bir tablonun oluşabildiği dikkati çekiyor.
2014 ve 2015 yıllarında tüketici fiyatları (TÜFE) bazında yıllık enflasyon asgari ücretteki yıllık artışın az farkla altında kalırken, 2016 yılında makas daha da açıldı. Anılan yılda asgari ücretteki yüzde 33,5’lik artışa karşılık yıllık TÜFE artışı yüzde 8,5 oldu. Buna göre bir önceki yıl enflasyon yüzde 8,8 olduğu halde asgari ücrete yapılan yüksek oranlı artış, 2016’da enflasyonu tetiklemedi. Yıllık enflasyondan arındırıldığında asgari ücret 2016’da reel olarak yüzde 23 arttı.
2017 ve 2018 yıllarında ise artışları enflasyonun altında kalan asgari ücret reel olarak azaldı. 2019 yılında asgari ücret yüzde 26,1 artırılırken, yıllık enflasyon yüzde 11,8’de kaldığı için reel olarak yüzde 12,8 reel artış kaydetti.
2020 yılında asgari ücret artışı ile enflasyon yaklaşık başa baş gerçekleşirken, asgari ücretin yüzde 21,6 artırıldığı 2021’de enflasyon yüzde 36,1’e ulaştı. Asgari ücret pandeminin yoğun dönemi olan 2021’de reel olarak yüzde 10,6 düşüş kaydetti. Asgari ücret yüzde 72,6 artırıldığı 2022’de, yüzde 64,3’te kalan enflasyona göre yüzde 5,1 değerlendi. 2023’te ise asgari ücret-enflasyon ilişkisizliğine dair en çarpıcı durum oluştu.
Asgari ücretin yüzde 104,1 artırıldığı anılan yılda enflasyon yüzde 64,8’de kaldı ve asgari ücret reel olarak yüzde 23,9 artmış oldu. 2024’te ise asgari ücret yılın başında tek seferde yüzde 70,8 artırılırken, yılın tümündeki enflasyonun yüzde 45-46 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da 2023 sonuna göre yüzde 17 reel değerlenme demek.
2025 için asgari ücret yüzde 30 artırılırken, yıllık enflasyon OVP yüzde 17,5 Merkez Bankası’nın son tahmininde yüzde 21 olarak öngörülüyor. Ancak mevcut dinamiklerle 2025 enflasyonuna ilişkin bu hedef ve tahminlerin tutma olasılığı düşük gözüküyor.