Geçtiğimiz günlerde kurumsal eğitim çağrıları arasında rastladığım bir başlık, bugünkü sohbetimizin konusunu belirlemede yardımcı oldu. Kurum 2019 yılında küresel ticaret eğilimlerinin neler olabileceği konusunu mercek altına almak istiyordu.
Gerçekten de henüz girdiğimiz 2019 yılı, ilginç ve beklenmedik gelişmelere gebe görünüyor.
Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz, hamile kadının garip yaratıklar doğurması kadar tuhaf şeylerle karşılaşmak bu yıl için olasıdır dersem hiç de abartılı olmaz. Neden diye sorarsanız cevaplar o kadar çok olacak ki bu satırlara sığdırmamız mümkün değil.
Amma öncelikle iç piyasadan başlayalım ve ihracatçılarımızın karşılaştığı bilinen konuların dışında, karşılaşması olası olayların neler olabileceğini bir tartışmaya açalım.
Eski deyimle “Seçim sath-ı mailindeyiz.”
Epeyce seçimi izlemiş olduğumuzdan, söylemlerle icraatların uyumunu ve farkını gördük.
Bu nedenle bugün ihracatçının önüne konulanların, yarın ne duruma gelebileceğini bilemeyiz. Gelenler artı da olabilir eksi de. Bu seçim, sonuçlar belli olduktan sonra iktidarı bugün değiştirmeyebilir amma sonuçlarına göre başka bir seçim havasına girilebilir söylentileri havalarda uçuşuyor.
ABD Doları’nın 7.00 TL üzerine çıktığı seviyelerden geldiği 5.15 / 5.20 seviyelerinde kalıp kalamayacağı, yukarı mı çıkacak yoksa aşağı mı inecek konusunda kimsenin somut bir tahmin yapamadığı bir ortamdayız.
Alın size çok ciddi iki belirsizlik.
Uluslararası ticaret erbabının en hoşuna gitmeyen olay da bu belirsizlik ortamıdır. Zira maliyet hesaplama, teklif hazırlama ve sürdürülebilir bir ticaret zeminine yerleşebilmenin önündeki en büyük engel bence budur. Bu ortamda maliyeti nasıl hesaplayacak ve teklifinizi neye göre hazırlayacaksınız?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafında “Trump yarın sabah sosyal medyada ne söyleyecek” diye herkes merakla bekliyor. Nükleer silahların kısıtlanması sözleşmesini ABD’nin ardından Rusya’da askıya aldı. Halk ağzında ne derler “Buyur burdan yak.”
Hadi ABD tarafından girmişken oradan devam edelim.
ABD-Çin ticaret savaşları ne olacak?
“Bana ne demek” lüksümüz yok zira bunun dedikoduları bile hammadde piyasalarından başlayın, diğer emtia ticaretine kadar her şeyi etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.
Toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 24 trilyon doları aşan 3 üyesiyle dünyanın en büyük ticaret anlaşması olan “NAFTA / North American Free Trade Agreement-Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması” da yine Trump tarafından “Bu bize uymuyor” diye, tek taraflı bir karar ile yürürlükten kaldırıyor. Yerine getirileceği söylenen “USMCA / United States-Mexico-Canada / ABD-Meksika-Kanada” anlaşması, aynı ekonomiyi kapsayacak olsa da ortaya çıkacak yeni koşulların, bizim ihracatçılarımızın o pazarlardaki rekabet gücünü nasıl etkileyebileceği konusu dikkatle izlenmesi gereken bir konu.
Daha çok başlık girebiliriz bu sütunlara amma yer kısıtlı diyerek kısa ve öz bir çözüm düşünce tarzı önerelim “ VUCA.“ Bu ifade biliyorsunuz, İngilizce Volatility / Değişkenlik, Uncertainty / Belirsizlik, Complexity / Karmaşıklık, Ambiguity / Muğlaklık kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş bir ifade. 2000’li yıllara girdiğimizde dillere düşen bu kavram ABD ordusunun buluşu…
Detayı çok, o nedenle siz bunu Hazreti Google üzerinden araştırın, daha sonra konuya gireriz.