Bugün güzel bir rastlantıyla sohbetimiz Sevgililer Günü’ne denk geldi. Anmadan geçemeyeceğim bir rastlantı bu. Zira profesyonel hayatım boyunca ihracat işinin, gerçekten sadık bir sevgilim olduğunu düşünmüşümdür. Zorluklarla geçen günlerimde bile onu terk etmeyi bir gün bile düşünmedim. 43 yıldır birlikteyiz ve anca beraber, kanca beraberiz. 20 yıla yakın bir süredir de gerek birlikte çalıştığım iş insanlarına ve gerekse birlikte olduğum üniversitedeki öğrencilerime hep bu aşkı aşılamaya çalışıyorum. Ona kapılanlarında mutsuz olduğunu hiç görmedim ki bu da beni çok keyiflendiriyor.
2017 ihracatı bir önceki aya göre artış ile başlasa da yılın geri kalan dönemi için endişe yarattı. Dileğimiz bu artışın hız kesmemesi ve ilerleyen dönemlerde, ihracat rakamlarımızın gereken seviyelere gelebilmesi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi, “İhracatçı Eğilim Anketi” sonuçlarını geçtiğimiz hafta açıkladı. Bu anket sonuçları arasında, Hem “İyi” diyebileceğimiz ve hem de “Endişe” edebileceğimiz unsurlara rastladık.
Önce iyi görünenlere bakalım. Ankete cevap veren ihracatçılarımızdan, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde “Yeni Pazar” bularak buralara girenlerin oranı %38 ve bulundukları pazarlardan çıkanların oranı da %18.2 olmuş. Bu iyi haber çünkü “Pazar Çeşitliliği” aralık vermeden savunduğumuz bir şey. Keşke bu oran tüm ihracatçılarımıza da yayılsa da girebildiğimiz pazarlarda oluşan sarsıntılar bizleri daha az etkilese. Bir de bu yıl TİM tarafından 48 farklı ülkeye ticaret heyeti düzenleneceği haberi var ki bunların hangi ülkeler olacağını heyecanla beklememize neden oluyor. İyi karşılanabilecek bir öteki sonuç da ABD Doları kurunun 2017 ilk çeyreği için 3.73 TL ve yılsonu için de 3.83 TL olarak tahmin edilmesi. Bu değerlerin olabilmesi en azından, müşterilerine teklif vermeye çalışan ihracatçılarımızın, daha tahmin edilebilir bir ortamda ve daha az endişe duyarak çalışmalarına olanak verecektir. Zira ihracatçılarımızın 2016 karşılaştıklarını belirttikleri güçlüklerin en önünde %51.3 ile döviz kurları geliyor.
Anket sonuçlarından endişe ile karşıladığımız birisi de bu yılın ilk çeyreğinde ihracatta artış bekleyenlerin oranının bir önceki anket beklentisi olan %31’den %27’e gerilemiş olması. Endişe duymamızın nedeni ise ihracatçılarımızın, biraz karamsarlık içerisine giriyor olduklarını düşünmemiz. Devletimiz ihracat verilen destekleri arttırıp, finansmana erişimi kolaylaştırma yoluna gidiyor. Acaba ihracatçılarımız bunların da mevcut diğer ihracat destekler gibi “Bürokrasi Ağına” takılacaklarını mı düşünüyor acaba? İkinci endişe noktamız ise yüksek sesle telaffuz edilen istihdam seferberliğine karşın, istihdamı arttıracaklarını belirten ihracatçılarımızın oranının %28.7’de kalmış olması.
Türk Ticaret Merkezi çalışmalarının hayata geçirilmeye başlandığını duymak, anket dışı da olsa başka iyi bir haber. Amma burada bıktırıcı olsak da hep tekrarlayacağımız tavsiye “Türk Ticaret Merkezleri’ne iş hayatı tecrübesi olmayanları atamayınız.”