2016 'pek iyi geçmedi'

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2016 yılı “pek iyi geçmedi.” Yıl sona ererken genelde yıl içindeki iyiliklerden söz edilir.

2016 yılının iyilikleri tamamlanan kamu projeleri, köprüler, yollar, Boğaz geçitleri oldu.
Üretime dönük yatırımlar ertelendi. Üretimde daralma oldu. İşsizlik arttı. Çünkü dışarıda ve içeride esen sert rüzgarlardan büyük ölçüde sarsıldık.Darbe girişimi ve darbecilerin temizlenmesi, Doğu ve Güneydoğu’daki yerleşim bölgelerinde uzun süren terörü sona erdirme hareketi ve ardında Suriye ve Irak’taki çatışmalar yaşamı büyük ölçüde etkiledi.
İçeride talep daraldı. Bizim mal sattığımız ülkelerdeki durgunluk ihracatı yavaşlattı. Bütün bunların etkisinde yatırımlar durdu.

Üretim yavaşladı. Ülkenin, bu ülkede yaşayanların iyiliği, yatırımların ve üretimin artmasına bağlıdır. Üretim artacak ki, istihdam artsın. Gelir artsın. Harcamalar artsın.

Ekonominin çarkları normal olarak dönsün. Yılın üçüncü üç aylık döneminde üretimde ortaya çıkan gerilemeye rağmen, yılı yüzde 2’nin üzerinde bir büyüme ile tamamladığımız tahmin ediliyor. Ekonomik zorluklar tabii ki insanları, şirketleri farklı etkiliyor. Bazı kişiler ve şirketler zorluklar karşısında eziliyor.

2016 yılının özelliği, zayıflayan tüketici güveni nedeniyle harcamaların kısılması oldu.

Parası olanlar harcayamadı. İnsanlar borçlanmaktan çekindi.

2016 yılı için genel bir değerleme yaparken geçmişte karşılaşılan sorunları, güçlükleri de dikkate almakta yarar var. 2016 yılında halkımız, ülke sorunlarla boğuştu ama, unutmayalım, önceki yıllarda da biz benzer sorunlarla karşılaştık. O sorunları çözdük ve unuttuk.

Bir ülke devamlı sorunların kıskacında kalamaz. Nasıl olsa bu güçlükleri atlatacağız. Önemli olan kısa sürede hızla normal yaşama dönebilmektir.

2017 yılına bu ümitle giriyoruz.

Tüm yazılarını göster