Beklediğimiz haber geldi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) her yıl yaptığı gibi, bir önceki yılın ilk bin ihracatçısı listesini ve analizlerini 2016 yılı için de yayınladı. Yayınlanan tablolara baktığımız zaman aşağıdaki görüntü ile karşılaşıyoruz.
İlk 10 ihracatçının performansında, Türkiye ihracat rakamlarına oranla çok ciddi bir artış görünüyor. Onu izleyen ilk 50 ve ilk 100 ihracatçının toplam performanslarında, Türkiye ihracat rakamlarına oranla değişen bir şey görünmüyor, orantılar neredeyse sabitlenmiş.
Bizim asıl daha fazla önem vererek izlemeye aldığımız ilk bin ihracatçının yıllar içerisindeki karşılaştırmalı performansları da aşağıdaki tablodaki gibi.
İlk bin ihracatçının, Türkiye ihracatındaki payının yaklaşık yüzde 0.17 oranında bir azalış gösterdiğini görüyoruz. Ancak yıllar içerisinde süregelen paylarını elden bırakmadıkları da aşikâr.
Geçen yıl için yetkili ağızlardan duyduğumuz, yaklaşık 67 bin firmamızın ihracat yapmış olduğu. Bu sayıdan hareketle geriye kalan 66 bin ihracatçımızın Türkiye ihracatındaki payının, yüzde 43.28 olduğunu buluyoruz. Başka bir deyişle büyükler yani ilk bin ihracatçı, geriye kalanları 66'ya bağlamış durumda. Görünen o ki küçük ihracatçının hayatında değişen pek fazla bir şey yok. Oysaki firma sayısı olarak da istihdam olarak da KOBİ'ler Türk ekonomisinin önde gidenleri. KOBİ söylemlerini HOBİ olmaktan çıkartıp, 'Kuvveden Fiile/ Fikirden eyleme' geçirmenin zamanı hızla geçiyor. 'Can Suyu, Kredi Garanti Fonu' uygulamaları çok güzel hareketler amma ihracat alanında da bunlar kadar iyi bir şeyler yapmak gerek.
Yıllardır görünen manzara, yasal KOBİ tanımından hareketle, Türkiye ihracatının yüzde 60'a yaklaşan kısmını ilk bin ihracatçı yapıyor, KOBİ'ler değil. KOBİ'leri ihracatçı yapmazsanız, tablolar böyle gider ve ihracat rakamları da öyle 500 milyar ABD Doları gibi rakamları da zor bulur. Gönül istemez mi bulsun? Gönlümü ve ömrümü bu işe bağlamışım amma ortaya çıkan tablolar daha fazla düşünüp daha fazla çözüm üretmemiz gerektiğini ortaya koyuyor.