2013'de en hareketli piyasa emtia piyasası olacak

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com
Üzeyir Doğan - MARBAŞ MENKUL DEĞERLER
 
2012 tüm gelişmiş ekonomilerin sorunlarıyla yüzleştiği ve bu sorunlara çözüm aradığı yıl oldu. Gelişmekte olan piyasalar ise bu piyasalardan ayrışmayı ve kendi dinamiklerini ön plana çıkarmayı başardı. Bu ayrışma bu yıl da devam edebilir ama gelişmiş ekonomiler devreye giremezse, gelişmekte olan piyasaların da gidecek çok fazla yolunun kalmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle 2013 yılında gözlerin gelişmiş ekonomilerde olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda 2013 için öngörülerimizi şu şekilde özetleyebilmek mümkün
İMKB'de dalgalı görünüm 
 İMKB'nin 2013 yılı içinde de tarihi zirvelerini geliştirmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Buna karşın 2012'nin büyük bölümünde olduğu gibi tek yönde olacak bir hareket beklentimiz yok. Yıl sonu kapanışını baz aldığımızda 2013 yılı içinde bu seviyenin %15-20 aralığında artı ve eksi yönünde çok geniş bir kanal oluşmasını bekliyoruz. Bu süreçte yukarı yönlü hareketleri genel olarak bankalar tetikleyecek olsa da, yılın tamamını baz aldığımızda, faaliyet karlılığı yüksek, düşük piyasa değerli şirketlerin daha iyi prim yapabileceğini düşünüyoruz. Bunun yanında düşük faiz oranları şirketlerin dağıtacağı temettüleri daha cazip hale getirecektir. Temettü verimliliği yüksek şirketler de portföylerde özellikle yılın ilk yarısında tercih sebebi olabilir. 
Döviz tarafı sakin geçecek
Döviz tarafında zaman zaman ibrenin TL lehine döndüğü görecek olsak da bu noktada TCMB'nin müdahaleleriyle dengelenen bir süreç yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Genel beklentimiz Dolar/TL kurunda 1,70/1,85 aralığında dalgalanma yaşanması yönünde. 2013 yıl sonu tahminimiz ise 1,75-1,80 aralığında bir kapanış olması yönünde. Özetle dolar/TL tarafında önümüzdeki yıl çok fazla potansiyel oluşmayacağını, stabil, hafif aşağı yönlü bir dönem geçirileceğini düşünüyoruz. 
Faizlerde diplere yakınız
2012 faizlerde rekor düşük seviyelere gelinen yıl oldu. 2013 yılında bu dip seviyelerin bir miktar daha altına sarkılabilir. Faiz tarafında dip seviyelere çok yakın olduğumuzu ve 2013 yılında da çok marjinal gelişmeler olmaz ise iyimserliğin arttığı ortamlarda %5 ile %5,50 arasında dip seviyelerin oluşacağını düşünüyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise %6,50-%7,00 aralığı kısa süreli ani hareketlerde test edilebilir. 
Emtilarda çok hareketli bir dönem bekliyoruz
Likiditenin bol olduğu ve risk iştahının yüksek seyrettiği dönemleri seven emtialarda 2012 yılı performansları oldukça düşüktü. Buğday gibi %18'i aşan getiri sağlayan ürünler olduğu gibi, kahve gibi %34 civarında değer kaybeden ürünler de mevcuttu. 2013 yılında faizlerin düşük kalmaya devam edeceği, hisse senetlerinde beklentilerin bir kısmının zaten fiyatlarda olduğu öngörüldüğünde, emtiları risk almak isteyen sermayenin akın edebileceği ürünler olarak görüyoruz. Bu nedenle ekonomik gerçekleşmelerden ve beklentilerden ziyade emtia fiyatlarında spekülatif işlemlerin daha etkili olduğunu görebiliriz. Bu da çok sert dalgaların oluştuğu bir piyasa izlememize neden olabilir.  
Tüm yazılarını göster