2013 yılında beklentiler ve olasılıklar

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Alper Koç / Yatırım Finansman

2011 yılında USD bazında dünyada en ciddi kayıpların yaşandığı borsalar içerisinde en ön sıralarda yer alan IMKB 100 endeksi, finans kamuoyunun büyük çoğunluğunun aksi yönde beklenti içerisinde olmasına karşılık 2012 yılına çok iyi başladı ve bu gidişle yıl sonunu da iyi  bitirecek. 2013 yılında gerek Euro bölgesinde cılız toparlanma, gerek ABD ekonomisinde göreceli daha iyi performans beklentisi, bunun yanı sıra içeride hala gelecek yılda olası yeni bir not artışı beklentisiyle birlikte göreceli daha iyi büyüme ve cari açıkta küçülme beklentisi, son günlerde IMKB 100 endeksine ilişkin hedef tahminlerin gelecek  yıl için 83.000- 90.000 arasında oluşmasına neden oluyor. 


Dünyanın bir çok borsasında 2009 yılı ilk çeyreğinde başlayan ve hala devam eden  toparlanma sürecinde göreceli en iyi performansı gösteren borsalar içerisinde yer alan IMKB 100 endeksinde, ciddi anlamda en son 1999 yılı sonlarında yaşanan büyük coşkunluk sonrası 2007, 2010 ve 2012 zirvelerinin hiç birisinde o denli bir coşkunluk yaşanmadı ve kitleler piyasaya hücum etmedi. 1999 yılından 8 yıl sonra 2007 yılında önemli bir döngü sona ermişti, 2007 yılından 5 yıl sonra ve 1999 yılından 13 yıl sonra bu yıl sonu tekrar önemli bir döngünün eşiğine geldik.
 

1999 yılının sonunu ve 2000 yılı zirvesini hatırlayanlar bilir; birkaç ay süren bir coşkunluk büyük bir kitlesel katılımla Ocak 2000'de sona ererken ardından IMKB tarihinin en derin düzeltmelerinden biri yaşanmıştı. 13 yıl sonra IMKB'na ilişkin beklentilere genel anlamda baktığımızda, 2000 yılı beklentileri kadar olmasa da, oldukça iyimser beklentilerin finans kamuoyunda daha ön plana çıktığını görüyoruz.
Dikkat edersek, yukarıda vurguladığımız 5 yıllık, 8 yıllık ve 13 yıllık döngülerin her biri, birbirine altın oran kadar ( 1.618) yakınsayan Fibonacci dizilerinden üçüdür. Finans piyasalarında bugüne kadar gerek fiyat, gerekse zaman ilişkisi açısından defalarca kez altın oran kadar bölünme gerçekleşti. Bu bölünmelerden birini daha 2012 sonu- 2013 başında yaşayacaksak, bu durumda finans piyasalarını önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden itibaren ciddi ve derin düzeltmeler beklemekte. Avrupa'nın sorunlu ülkelerinin piyasalarının yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin çoğunun piyasalarında gözlemlediğimiz zayıf görünümler, bir süredir göreceli iyi performans gösteren Türkiye, Endonezya, Meksika, ABD, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin piyasalarında ilerleyen yükseliş dalgalarını 2013 yılında  ne derece etkileyebilir şimdiden bilemeyiz. Ancak gelecek yılın ilk çeyreğinde göreceli güçlü piyasalarda sert düşüşler gözlemlersek, bu piyasalarda uzun zamandır süregelen ayrışmanın da sonuna geldiğimizin işaretlerini alacağız ve 2013 yılına ilişkin olumlu beklentilerin yavaş yavaş törpülenmeye başladığını gözlemleyeceğiz
 

Fakat geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi gerek ABD'de, gerekse Avrupa bölgesinde finansal otoritelerin dışarıdan müdahaleleriyle serbest ve etkin piyasa ilkeleri ihlal edilmeye devam edecekse, bu durumda doğal döngülerin bir süre daha uzadığını, esneyip büküldüğünü göreceğiz ki bu olasılıkta IMKB 100 endeksinde 90.000'e yakın seviyelere kadar yükselişin devamını görebiliriz. Yılın ilk çeyreğindeki seyir, sonrası için de işaretleri barındıracaktır.
 

Tüm okuyucuların, mutluluk ve sağlık dolu yeni bir yıl geçirmesi dileğiyle...
 

Tüm yazılarını göster