2012 yılında büyüme yüzde 5 dolayında olabilir

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Şubat ayı sanayi üretim endeksi moral verdi.


- Şubat ayı sanayi üretim endeksi gösteriyor ki, büyümede yavaşlama var ama, bu yavaşlama korkulan ölçüde değil.
- Şubat ayındaki gelişme devam eder ise ekonomide 2012 yılında bir kriz, sorun ortaya çıkmaz.
- 2012 yılında ekonomi yüzde 5 dolayında büyür.
- Sanayide büyümenin hız kesmesinden en fazla etkilenen sektör, ekonomiyi sürükleyen sektörlerde otomotiv sanayi.


Şubat ayı sanayi üretim endeksinin ortaya koyduğu en önemli bilgi, duraklamanın şubat ayında hız kesmesi. Hafif de olsa bir kırılma görülmesi.


Bu demek değil ki, duraklama sona erdi, eski hız ile ekonomi yükselmeyi sürdürecek. Görülen o ki duraklama devem edecek fakat hızını kesecek.


2005 yılı 100 esası ile izlenen sanayi üretimi şubat ayında 118.5 oldu. Ocakta 120.2 idi. 2011 yılı 12 ay ortalaması ise 126.8 olarak açıklanmıştı.


Ocak ayında sanayi üretim geçen yıla göre yüzde 4.4 arttı diyoruz ama unutmayalım geçen şubat ayı üretim endeksi yılın en düşük üretimini gösteriyordu. 113.4 olmuştu. Yüzde 4.4 artış işte o düşük artışın üzerine gerçekleşen bir durum.


Moral veren göstergeler mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış göstergeler. Bu özel göstergelere göre aylık olarak şubat ayında yüzde 0.7 üretim artışı var. İmalat sanayiinde üretim ocak ayına göre yüzde 0.6 oranında artmış.


Geçtiğimiz günlerde açıklanan milli gelir tablosunda, yılın son üç aylık döneminde üretimde hızlı düşme dikkati çekmişti. Bu verilere dayalı olarak yorumcular 2012 yılında ekonomide yüzde 4 oranındaki büyüme hedefinin tehlikeye girdiğini söyler olmuştu.


Tekrarda yarar var. Şubat ayı sanayi üretimi önceki ayların gerisinde ama korkulan ölçüde azalmamış durumda. İşte yılın tamamı için ümit veren de bu gelişme.

Tüm yazılarını göster