2011'e veda ederken

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Sigorta sektörü açısından bakıldığında bu yıl da karsızlığın konuşulduğu, kanun koyucunun bütün düzenlemelerinin bir araya sıkıştığı bir yıldı. Geçtiğimiz yılın en önemli olaylarından biri kuşkusuz Van Depremiydi. Sigortacılık tarafından baktığımızda sektör üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. İlk günden itibaren bölgedeydi, ödemeleri eskizsiz ve hızlı yaptı. Neredeyse Devletimizin ve tüm dünyadan gelen nakdi yardımların daha fazlasını bir seferde ihtiyaç sahiplerine ödedi. Ama ne yazık ki bunları yaparken bu gerçeği vatandaşlarımız ile paylaşmadı. Yani bunu sigortacılığın tanıtımı ve yaygınlaşması için kullanmadı. "Bizim görevimiz, bunun reklamı olmaz" dediler. Sigorta sektörü iyi yaptıklarını kamuoyu ile paylaşmaktan geri durdukça,  kendileri hakkında az da olsa olumsuz söylemler kamuoyunda fazlaca tartışıldı. Van için toplanan tüm yardımlardan fazlasını bir ayda sigortalılara ödeyen sigortacılar için bir sayın Bakanımız "onlar ölü soyucudur" diyebilmiştir. Hal böyleyken sektör, dışarıdan gelen saldırılara mı karşılık versin, AB'ye uyum düzenlemeleri ile mi uğraşsın derken seneyi bir önceki senelere karşın düşen karlılıkla kapatmaya hazırlanıyor. Fakat bu arada hasar ödemelerinde en ufak bir gecikme veya sıkıntı olmadı. Geçtiğimiz sene şirketler karşılaştıkları tüm olumsuzluklara rağmen, sigortalılarına yükümlülüklerini yerine getirdi.

Sigorta sahtekarlıkları ile mücadele

Sigorta sektörü 2011 yılında sigorta suistimallerine karşı kampanya yaparak, "Sigortacılıkta haksız talep suçtur" dediler. Çünkü vatandaşlarımız özel sigortacılardan edindikleri fazla paraları bir nevi hak sayıyor. Normal bir şey gibi algılıyor, hatta başarı kabul ediyor. Bu sahtekarlıklara kalkışanlara bu güne kadar sigorta şirketleri bir şey yapmıyorlardı. Işık Sigorta ve Genel Müdürü Recep Koçak bu sahtekarlıkları tespit edip kanuni yollardan takipçisi olunca işler değişti. Mahkemeler artık sigorta şirketlerinin lehine karar verince, bu işe yeltenenler artık bir kere daha düşünmeye başladılar. Çünkü mahkemelerde açılan davalarda bu işi yapanlar "Nitelikli dolandırıcılık" ile suçlanıyor ki sonu gerçekten kötü.

Mikrosigorta'ya yabancı ilgisi

Geçtiğimiz hafta yazımda Mikrokredi alan girişimci kadınlarımıza yapılan MikroSigorta'dan bahsetmiştim. Güneş Sigorta burada büyük bir başarı ile 55 bin kadını yılda 12 TL'ye 10 bin TL teminatlı bir sigorta ile güvence altına aldı. Burada Güneş Sigorta'nın gözettiği ise sigorta bilincinin tabana yayılması için çok uygun bir proje olması. Yazım sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin beni şahsen arayıp bu projeye verdiğim destek için teşekkür etti. Projenin paydaşlarından Büyükkaya Brokerlik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Büyükkaya da aradı. Alaattin Büyükkaya geçtiğimiz döneme kadar milletvekili olarak TBMM'de bulunmuş bir sigortacı milletvekilimizdi. Sigortacılık Kanunu'nun çıkmasında büyük katkıları olmuş kendisinin. Beni aramasının sebebi ise bu projenin yurtdışından büyük ilgi gördüğünü söylemekti. Swiss Re'den kendisi aranmış, benzer bir proje ile 3 aydır üzerinde çalıştıklarını, ortak çalışma yapıp yapamayacaklarını sormuşlar.

Sayın Alaattin Büyükkaya, MikroSigorta ile ilgili Harward Üniversitesi'nde yıllarca çalışıldıktan sonra bir raporun hazırlanabildiğini aktardı bana. Bu nedenle geldiğimiz noktanın önemine dem vurdu. Ve kadına şiddetin direkt olarak teminatta yer aldığı bir sigorta poliçesinin de üzerinde çalışıldığını söyledi. Ayrıca kendisine bu konudaki desteği de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in verdiğini belirtti.

Anadolu Sigorta'ya ödül

Bu arada her yıl reklamcıların verdiği ödüllere abone olan Anadolu Sigorta'nın son ödülüne değinmeden edemeyeceğim. Sigortacılığın tanıtımı konusunda büyük çaba gösteren Anadolu Sigorta'yı benim kutlamama gerek yok bile çünkü ödüllerle bu kutlamalar yapılıyor. Son olarak Anadolu Sigorta'nın kurumsal sosyal sorumluluk projesi "Bir Usta Bin Usta", Reklamcılar Derneği tarafından verilen İZ İletişimin Zirvesindekiler Ödülleri'nde Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi kategorisinde ödüle layık görüldü. Anadolu Sigorta adına ödülü, Halkla İlişkiler Müdürü Berna Semiz Ergüntan aldı. Anadolu Sigorta bu projelerine Deniz Temiz Turmepa ile yaptığı işbirliğini de ekledi. Kârsızlıklara rağmen Anadolu Sigorta bu sosyal sorumluluk projelerini artırarak sürdürüyor. Bu projeler, sigorta bilinirliliğini artıracak projeler. Ayrıca Anadolu Sigorta'nın esprili radyo spotları da çok beğeniliyor. Anadolu Sigorta çok az kalan Türk sermayeli bir şirket olarak sektöre kol kanat geren bir "Ağabey" gibi davranıyor.

Tüm yazılarını göster