2011 ilk çeyrekte ekonomi yavaşladı gibi

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Dr.Zümrüt İmamoğlu ve Barış Soybilgen Bahçeşehir Üniversitesi'nın Ekomik ve Topluksal Araştırmalar Merkezi (BETAM) için araştırmalar yapan iki uzman.

BETAM uzmanları ekonomiyi güncel olarak izliyor. Son göstergelere dayalı olarak yapılan çalışmaya göre ekonomi yılın ilk çeyreğinde yavaşlama eğilimine girdi.

Dr.İmamoğlu ile Araştırma Uzmanı Soybilgen, 2011'in ilk çeyreğinde büyüme hızında bir yavaşlama olacağını ve GSYH'ın bir önceki çeyreğe göre reel olarak yüzde 1,3 büyüyeceğini tahmin ediyorlar. Bu büyüme temposu yıllık olarak yüzde 5,2'ye karşılık geliyor.

Betam'ın GSYH ve Cari Açık Tahminleri

 2010 4. Çeyrek 2011 1. Çeyrek 

GSYH büyüme (bir önceki çeyreğe göre, mea*) 2,6 1,3 

GSYH büyüme (geçen yılın aynı çeyreğine göre, tea**) 7,7 8,7 

Cari Açık (yıllık)-Son 12 aylık dönem için 6,5 6,9 

Kaynak: Betam

*mea: mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış

**tea: takvim etkilerinden arındırılmış

Çalışmada ekonomik göstergelerdeki değişimler reel ve mevsimsel etkiden arındırılmış (mea) olarak izleniyor. Araştırmacılar diyor ki,"Aralık ayında bütün yatırım ve tüketim göstergeleri yüksek bir artış göstermişti. Buna karşın, Ocak ve Şubat ayında yatırım ve tüketim göstergeleri bazı kalemlerde negatif olurken, bazı kalemlerde ise Aralık ayına göre daha az arttı. Bu göstergelere dayalı olarak , 2011 1. çeyrekteki büyümenin 2010 4. çeyreğe göre daha küçük olacağını tahmin ediyoruz."

Ocak ayında yatırım malı imalatı azalırken aramalı ve dayanıklı tüketim mallarında artış oldu. Reel kesim güven endeksi ise hem Ocak hem de Şubat ayında sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 3,1 oranında azaldı. Bunla birlikte kapasite kullanım oranı (KKO) da Şubat ayında 1,0 yüzde puan düştü. Yatırım malı ithalatında da büyük bir düşüş var. Bu rakamlara bakarak Sanayi Üretim Endeksinin Şubat veya Mart ayında azalabileceği ve 2011 1. çeyrekte Türkiye'deki yatırım hızının yavaşlamış olacağı tahmin ediliyor.

Tüketici güven endeksi Ocak ayında sabit kalmışken, Şubat ayında yüzde 1,3 arttı. ÖTV ise son iki aydır yüzde 4'ün üzerinde bir düşüş gösteriyor. Bu düşüşün bir kısmı ithalattaki küçülmeyle ilgili ama genel olarak tüketimin de yatırım gibi hız kesmeye başladığı anlaşılıyor.

Betam uzmanları mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış rakamlarla 2011 yılı ilk çeyreğinde GSYH'nın geçen çeyreğe göre yüzde 1.3, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 8.7 artacağını tahmin ediyorlar.

2010 yılı 4. çeyrek için bir önceki çeyreğe göre büyüme tahminleri yüzde 2,6 oranında, çeyrekten çeyreğe de yüzde 7,7 oranında . 2010 yıllık büyüme tahminleri ise yüzde 8,9 oranında.

Tüm yazılarını göster