2010'un son çeyreğindeyiz

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şevket Keresteci / Finaninvest

FED piyasaların istediği ve beklediği tahvil alım programını açıkladı. Buna göre, Haziran 2011 dönemine kadar 600 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirilecek. Yüksek likiditenin süreceği algısını destekleyen bu kararın ardından piyasalarda iyimserliğin yeniden artacağını düşüyorum. USD'de değer kayıpları yaşanırken emtia ve hisse senedi gibi enstrümanlarda alımlar dikkat çekebilir.

IMKB' de geçtiğimiz hafta ve bu hafta başı yaşanan kısa süreli satış hareketinin, yurtdışında devam eden iyimserlik ve FED kararları sonrasında dengelenecektir.71 bin seviyelerinden 67.000 seviyelerine gerileyen endeksin önümüzdeki hafta başında tekrar 70.000 seviyelerine yöneleceğini düşünüyorum. Hafta başında IMKB'de  fiyat adımlarındaki değişiklikler uzun dönemde işlem hacmine ciddi derecede olumlu yönde etki edeceğini düşünüyorum.Bu değişikliklere ilk olumsuz tepkilerin doğal bir alışkanlıkların değişmesine karşı tepki diye düşünülmeli.yılın son iki ayında hem de yurt dışındaki gelişmeler doğrultusunda olumlu yukarı bir seyir izlemesi beklenmeli.İşlem hacminin 2 milyar ile 3 milyar TL arasında seyretmesi beklenmeli.Bu işlem hacminin artması tüm kurumların beklentisi ama piyasada yaşanan geçmiş dönem gelişmeleri hala sektörde müşteri sayısının çok aşağılarda seyretmesi sorunun ana kaynağını göstermektedir.Kasım ayı genelinde olumlu bir havada ve dediğim gibi yüksek işlem hacmi seviyelerinde seyredeceğini düşünüyorum

TÜİK'in Açıkladığı verilere göre Türkiye'de ekim ayı TÜFE oranı %1,83 seviyesinde gerçekleşti.Piyasa beklentisi aylık TÜFE artışının % 1,46 olması beklenmekteydi.Yıllık bazda baktığımızda enflasyon oranının % 8,62 olarak gerçekleştiğini de görmekteyiz.Zaten Pazartesi günü İTO perakende fiyatlarının % 3,09 artmasının ardından bugün açıklanan enflasyonun yüksek geleceği fiyatlanmıştı.Bundan dolayı da beklentilerin üzerinde gelen Enflasyon rakamının ardından faizlerin hafif yukarı yönlü tepki verebileceğini ama bununda sınırlı kalacağını göz ardı etmemeliyiz.

Volatil hareketlerin dikkat çekici boyutlara ulaşmasına rağmen endeksin hala 70 bin civarında tutunduğunu söyleyebiliriz.Endeksin buradan yukarıya veya aşağıya hareketini FED'den çıkacak kararlar etkileyecekti.Şimdi Endeksin yukarıya doğru bir hareketini beklemek doğru olacaktır.

FED'in tahvil alımı kararı sonrasında USD 'de daha da değer kaybı oluşabilir.ABD seçimleri ve FED'in tahvil alımı kararının yarattığı belirsizlikler nedeniyle bu dönemde risklerin azaltılmalı diye düşünüyorum.

Petrol kontratları son dönemde para piyasalarında yaşanana volatiliteye karşın daha sakin bir görünüm izlemekte.Diğer taraftan ABD'de stokların artması bir miktar baskı yaratırken doların gevşek seyri fiyatların mevcut görünümünde etkili oluyor.FED kararının neticesinde doların zayıf seyri Altın fiyatlarınında zirve seviyelerinde görüneceğini göstermekte.

Tüm yazılarını göster