2010 Yılında Dünya Ekonomisinin Görünümü

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Uluslararası Para Fonu (IMF) bahar toplantıları öncesinde Dünya Ekonomisi'nin görünümünü raporunu yayınladı. Raporda piyasalar açısından bir sürpriz yok. İktisatçılar için ise büyük resmi gösteren önemli bir kaynak. Kısaca bakmakta fayda var.

Açıklanan veriler alınan olağanüstü önlemler sayesinde küresel krizin ucuz atlatıldığını gösteriyor. 2009 yılında toplam küresel milli gelir cari fiyatlarla 61,2 trilyon dolardan 57,9 trilyon dolara geriledi. Dünya ekonomisindeki daralma sabit fiyatlarla %0,6 gibi düşük düzeyde kaldı.

Küçülme ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelerden kaynaklandı. Gelişmiş ülke ekonomileri %3,2 küçülürken gelişmekte olan ülkeler %2,4 büyüdü. Gelişmekte olan ülkelerin büyümesi neredeyse tamamen Asya ülkelerinden kaynaklandı. Asya ülkeleri %6,6 büyürken Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri %3,7 küçüldü. Çin %8,7 ve Hindistan %5,7 büyüyerek küresel daralmayı aşağı çekti. Türkiye'deki daralma IMF'nin %6,5'lik tahminine karşı %4,7 düzeyinde gerçekleşti.

2009 yılı tahminleri gerçekleşmelere göre kötümser kalan IMF uzmanları 2010 yılı küresel büyüme tahminlerini Ocak ayındaki %3,9 seviyesinden Nisan ayında %4,2 düzeyine yükseltti.

Büyüme tahminlerindeki artış ABD ekonomisi'nin ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin öngörülenden daha hızlı olmasından kaynaklandı. Yakın komşumuz ve en büyük iş ortağımız Avrupa ekonomisinde ise 2010 yılı büyüme tahminlerinde bir iyileşme yapılmadı.

IMF uzmanları Yunanistan'da devam eden borç krizi nedeniyle 2010 yılı Avro bölgesi büyüme tahminlerini %1 düzeyinde tutmaya devam etti. Avrupa'nın ağır topu Almanya'nın büyüme tahmi %1,5'ten %1,2'ye, büyük oyunculardan İtalya'nın büyüme hızı %1'den %0,8'e çekildi.

Avrupa ekonomisi ile ilgili kötümser tahminlerine rağmen IMF uzmanları Türkiye ekonomisi için büyüme tahminlerini Ekim ayındaki %3,7 seviyesinden %5,2 düzeyine yükseltti. Söz konusu tahmin bizim %5'lik büyüme tahminimizle tutarlı.

Peki, nasıl oluyor da en büyük iş ortağımız Avrupa ekonomisi durgunlukta çıkmakta zorlanırken, Yunanistan yakın tarihindeki en büyük kriziyle uğraşırken Türkiye 2010 yılında böylesine yüksek bir hızla büyüyebilecek. Bize ayrılan yerin sonuna geldiğimizden bu konuyu haftaya işleyeceğiz.

Tüm yazılarını göster