2009'da yükselenler ve düşenler

Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Bugün yeni yılın ilk günü. Hem biraz eğlenmek, hem de önümüzdeki günlerde nelerden söz edeceğimizin ipuçlarını bulabilmek için Google Insight'te küçük bir gezintiye çıkalım isterseniz...

Google arama trendlerinden (Google Insights) daha önce söz etmiştim. Google tarafından bu yıl içinde Türkçe olarak da kullanıma sokulan bu hizmet sayesinde Google'da hangi arama terimlerinin popüler olduğunu, hangilerinin gözden düştüğünü görebiliyoruz. Tüm dünyadaki aramaların 2004'ten beri istatistiklerini veren bu sistem sayesinde isterseniz 2004'ten bugüne, isterseniz yıllık, aylık periyotlarda veya istediğiniz bir zaman diliminde istediğiniz arama kelimelerinin hangilerinin daha popüler olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Bunun yanında Google'ın belirlediği kategoriler içinde popüler olan arama terimlerini de öğrenebiliyorsunuz. Bu özellik şimdilik Türkiye bölgesi için çalışmıyor. Ancak dünya çapında bu kategorilerdeki aramalara bakarak popüler ürünleri, markaları, yükselenlerin kimler olduğunu görebiliyorsunuz.

Google web aramalarında Türkiye genelinde 2009'da en fazla aranan terim tahmin edilebileceği gibi Facebook oldu. Mynet, oyun ve indir (program veya oyun indirmek için) kelimeleriyle, Hürriyet, Milliyet, haber terimleri ve sayısız mahkeme kararıyla yasaklı durumu devam eden Youtube 2009'un Türkiye'den en fazla yapılan aramalarıydı. Yükselen aramalar içinde "ktunnel"in olması Youtube'a giriş için bu proxy sunucunun kullanıldığını gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın veli bilgilendirme sistemi "e-okul" da bu yılın yükselenleri arasında. 2008 sonunda faaliyete geçen "Sanalika" adlı Türkçe oyun platformunun da özellikle Anadolu kentlerinden başlayarak 2009'da patlama yaptığı görülüyor.

Türkiye'den yapılan haber aramalarında ise milli piyango, süper loto ve iddia gibi şans oyunları her zaman popüler. Galatasaray ve Fenerbahçe aramalarına ek olarak Trabzonspor da yükselişte. Kurtlar Vadisi ve bu yılın Eurovision yıldızı Hadise de en çok aranan haberler listesinde. Ekonomik krizle ilgili aramalar 2008 Ekim ayında tavan yaptıktan sonra, 2009 yaz aylarında etkisini iyice yitirmiş görünüyor. Ekim 2009'dan itibaren bayrağı devralan domuz gribi ise popülerliğini ancak Kasım ortasına kadar koruyabilmiş durumda. 2008'in ortalarında tavan yapan "Ergenekon" aramaları da yeni gözaltılar ve operasyonlarla sıçrama yapsa da, grafiği sürekli aşağı giden terimler arasında.

Türkiye'ye noktayı koyup dünyadaki genel eğilimlere bir göz atalım isterseniz. Giyim kategorisinde dünya genelinde "Jean" ve "Online shopping" ilk sıradaki aramalar. Mağaza ve markalardan Abercrombie, North Face, Hollister, Urban Outfitters, Gap, H&M, Ross, Marshalls, Cache Cache, Frederick's of Hollywood, Suherdry, C&A, American Apparel, Rainbow Clothing Store ve Louis Vuitton hem en fazla aranan, hem de grafiği yükselen isimler. Ayakkabı markalarında ilk sıralar tahmin edilebileceği gibi Nike, Adidas, Converse, UGG, Puma tarafından paylaşılıyor. Bu kategoride yükselen markalar ise Toms Shoes, Christian Louboutin, Sarenza, Jimmy Choo, Skechers ve Sapatos.

Dizüstü bilgisayar kategorisinde 2009'da en fazla aranan markalar sırasıyla Dell, HP, Toshiba, Acer ve Sony. Bu konuda en büyük çıkışı yapan arama kelimeleri ise "netbook" ve "mini notebook" terimleri olmuş.

Pop ve Rock müzik alanındaki aramalarda yeniler kadar eskiye de rağbet olduğu görülüyor. Bu yıl ölen Michael Jackson aramalarda ilk sıraya yerleşirken, onu Rihanna ve Pink izliyor. Google'da 2009'un diğer yıldızları ise Beatles, U2, Madonna, Coldplay ve Queen. Diğer yandan Lilly Allen, Whitney Houston, Kings of Leon ve Robbie Williams bu yılın yükselen isimleri arasında.

Sosyal ağlar konusunda Facebook aramalarda açık ara üstün durumda. Hemen ardından Güney Amerika'da yaygın olan Orkut geliyor. Bu iki büyük ağı, Polonya'da Nasza Klasa, daha çok Orta ve Doğu Avrupa'da genç kullanıcılara seslenen Netlog ve Hi-5 izliyor.

Yeni yılda yeni eğilimleri görmek ve müşterilerinizin ne yaptıkları hakkında bir fikir edinebilmek için siz de Google İnsight'tan faydalanabilirsiniz.

Herkese mutlu yılar...

Tüm yazılarını göster