2009 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde merkez sağ ve merkez sol eşitlenec

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Avrupa Parlamentosu seçimlerine sayılı günler kala AB üyesi devletlerde seçim sonuçlarının ne şekilde olacağı yönünde tahminler yapılıyor. London School of Economics'ten Profesör Simon Hix ve Trinity College'dan Michael Marsh tarafından yapılan araştırma 2009 AP seçimlerinde hiçbir grubun ezici bir çoğunluk oluşturmayacağını öngörüyor.

Araştırma ve iletişim firması Burson Marsteller'ın (BM) desteği ve Euractiv'in medya sponsorluğunda gerçekleştirilen araştırma, AB üyesi ülkelerdeki kamuoyunun nabzını tutarak, parlamento seçim sonuçlarına ilişkin öngörüleri ele alıyor. Araştırmaya göre AP seçimlerinde merkez sağ ve merkez sol yüzde 41 karşılıklı oy oranıyla eşitlenecek. Şu anki duruma göre merkez sağ birkaç puan yitirirken, merkez sol birkaç puan artıyor.

Öngörülere göre AP seçimlerinde parlamentoda en yüksek temsile sahip olacak parti 249 sandalye ile bir kez daha Avrupa'nın Halkları Partisi (EPP) olacak. Ancak bu sonuç bir önceki seçimlerle kıyaslandığında parlamento üyesi oranlarının yüzde 37'den yüzde 34'e düşeceği anlamına geliyor.

EPP ardından oy oranını yüzde 27'den yüzde 28'e çıkaracak sosyalist grup  209 sandalye ile parlamentodaki ikinci en büyük grup olacak. Çalışmaya göre, Avrupa için liberaller ve demokratlar ittifakı (ALDE) 87 sandalyeyi garantileyecek. Raporda, İngiliz muhafazakarlar ve müttefiklerinden oluşan yeni "Avrupa muhafazakarları" grubunun 56 sandalye ile parlamentodaki 4. en büyük grup olabileceği belirtiliyor. "Avrupa karşıtları" ve "uç sağ"dan oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup, şimdiki parlamentoda olduğu gibi bir sonrakinde de yer alabilecekler. Şu andaki parlamentoda merkez sağ grubu (yüzde 40)  merkez soldan (yüzde 38)  daha büyük temsile sahip. Ancak seçimlerin ardından oluşacak yeni parlamentoda iki tarafın da yüzde 41'lik oranlarla eşit olması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu'nun öngörülen yeni siyasi yapılanmasına göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun bir sonraki seçimlerin ardından yeniden başkan seçilme şansı yüksek. Ancak bu durum liberallerin (ALDE) Barroso'yu destekleyen EPP-muhafazakarlar koalisyonunu desteklemesiyle mümkün olacak. Buna alternatif olarak, liberaller, sosyalistler, yeşiller ve radikal sol parlamenterlerinden oluşan "ilerici" koalisyon Barroso'nun yeniden seçilmesini bloke etme eğiliminde. Bu arada 785 üyeden oluşan Avrupa Parlamentosu haziran seçimlerinden sonra 736 üyeden oluşacak.

AB üyesi bazı ülkelerde ise seçim sonucu tahminleri şöyle:

Fransa: Fransız muhafazakarları (UMP) iktidarda olmalarına rağmen, AP seçimlerinde de başarılı olmaları öngörülüyor. Buna karşın Fransız sosyalistlerin, Chirac'ın popülaritesini yitirdiği ve sosyalistlerin yükselişte olduğu  5 yıl önceki seçimlere oranla daha kötü sonuç çıkarmaları bekleniyor. Çalışmada, Anti-kapitalist Parti'nin (NPA) da sandalye kazacanağı, buna karşın Front National ve Yeşiller'in sandalye kaybına uğrayacağı öngörülüyor.

Almanya: Alman Hıristiyan Demokratlar'ının (CDU/CSU) Sosyal Demokratlar'dan (SPD) daha fazla sandalye kazanması bekleniyor. Ancak, SDP'nin 2004 yılı performansına oranla daha fazla sandalye kazanması muhtemel. Buna karşın beş yıl önceki seçimlerde muhalefette olan CDU/CSU'nun da genelde sandalye kaybına uğraması bekleniyor. Bu iki parti arasındaki atışma dışında sol parti (LINKE) ve liberallerin (FDP) sandalye kazanması, Yeşiller'in ise kaybetmesi muhtemel. 

Bulgaristan: Kamuoyu yoklamalarına göre ülkenin merkez sağdaki ana muhalefet partisi "GERB", iktidar partisi olan "BSP"den daha fazla oy alacak. Buna rağmen, Bulgar seçmelerin çoğu henüz kararını netleştirmiş değil. Bu sebeple hazirandaki seçimleri GERB'in önde bitireceği konusunda net bir şey söylemek de mümkün değil.

Çek Cumhuriyeti; AB dönem başkanlığını üstlenen Çek Cumhuriyeti'nde mart ayında ODS hükümetinin düşmesi ile, ülkenin diğer büyük partisi olan Sosyal Demokratlar'ın bu durumdan yarar sağlayıp sağlayamayacağı netlik kazanmış değil. Yine de, Sosyal Demokratlar'ın seçimin kazananı olacağı tahmini yapılıyor. Bununla birlikte Yeşiller'in de sandalye kapması bekleniyor. BM raporunda ayrıca ODS'nin EPP grubundan ayrılarak İngiliz muhafazakarla birlikte yeni "Avrupa muhafazakarları" grubuyla oturması beklendiği belirtiliyor.

Macaristan: Kamuoyu yoklamalarına göre, iktidardaki Sosyalist Parti'ye (MSzP) olan destek sarsılırken, muhalefetteki muhafazakar Fidesz Partisi büyük destek topluyor. Yine de, Macaristan'daki d'Hondt sistemi uyarınca, oy dağılımında Fidesz'in sosyalistlerin karşısında birkaç sandalyeden daha fazlasına sahip olması beklenmiyor.

Polonya: Polonya'da iktidarda bulunan merkez Sağ Sivil Platformu (PO) hâlâ popülaritesini koruyor. Ancak, 2007 yılında gerçekleşen genel seçimlerden bu yana muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi'ne (PiS) olan destekte azalma olmasına rağmen, 2004 AP seçimlerine oranla daha yüksek oy alması bekleniyor. Hazirandaki seçimlerden bu iki partinin kazanan olması kuvvetle muhtemel.

Romanya: Yeni Demokratik Liberal (PD-L) ve sosyal demokrat partilerin (PSD) koalisyonu 2008 Aralık ayından bu yana görevdeler ve şu anda hâlâ balayında sayılıyorlar. Ancak, yeni PD-L, 2007'de gerçekleşen bir önceki Avrupa seçimlerinde yer alan iki eski partinin performansı ile kıyaslandığında daha az oy olacak gibi görülüyor.

Slovakya: Rapora göre, Slovakya'da iktidar partisi olan sosyal demokratların (Smer), bir önceki AP seçimlerine kıyasla çok daha iyi bir performans sergilemesi bekleniyor. Raporda ayrıca, koalisyonun küçük ortaklarından Slovak Ulusal Partisi'nin (SNS) iki sandalye almasının beklendiği belirtiliyor. Buna karşın, "Hıristiyan Demokratlar" (KDH)  ve muhafazakar "Halkların Birliği" (HZDS)  partilerinin sandalye kaybına uğrayacağı yorumunda bulunuluyor.

Tüm yazılarını göster