2008 yılında en çok terör ve AB konuştuk

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberi tek tek incelemesi sonucunda elde ettiği "yılın medya raporu"na göre 2008 yılında Türk medyasında en çok konuşulan konular, terör, AB, ABD ve AKP oldu.

Rapora göre yıl içerisindeki önemli gelişmelerden biri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütünü etkisiz kılmaya ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmeye yönelik, Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekâtını başlatması oldu.

236 bin habere konu olan ve ekranlarda 4 bin saat yer bulan terör olayları, raporda birinci sırada yer aldı.

Rapora göre yılın en çok konuşulan bir diğer konusu da Avrupa Birliği'ne giriş süreciyle ilgili gelişmeler oldu. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 232 bin 21 habere konu edildi ve böylece medyada en fazla yer alan konular arasında ikinci sırada yer aldı.

2008 yılının en çok konuşulan gündem maddelerinden biri de, bir önceki yılın da en çok tartışılan konuları arasında ilk sıralarda yer alan türban ve başörtü sorunu oldu. Türban ve başörtü; gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 114 bin 478 habere konu edilirken, TV kanalları ise gelişmelere 2.179 saat yer ayırdı.

İşte MTM raporuna göre 2008'in gündemini oluşturan başlıca konular:

- ABD'de başkanlık seçimleri

Bir yandan ülkede yaşanan büyük kriz, diğer yandan başkanlık seçimleri tüm dünyanın ilgisini yıl boyunca ABD'ye yöneltti. Seçim yarışından galibiyetle çıkan ve ABD'nin ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Obama, ülkesinde büyük bir sevinç dalgası yaratırken, umutları da yeniden yeşertti. Amerika, Türk medyasında 362 bin 886 habere konu olurken, Obama ise 18 bin 939 haberde yer aldı.

- Rusya-Gürcistan savaşı

Güney Osetya'ya saldıran Gürcistan'a açtığı savaşla dünyada büyük bir şok yaratan Rusya, Türk medyasın da geniş yer buldu.

- Küresel finans krizi

ABD'de mortgage krizi ile başlayan ve 1929'dan sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz olarak nitelendirilen kriz, kısa sürede tüm ülkelere yayıldı. Yıl ortası itibariyle Türkiye'yi de etkisi altına alan ekonomik kriz, firmaların kapanmasına, işsizliğin artmasına veya işçilerin maaşlarını alamamasına neden olurken, yıkıcı etkileri de günden güne arttı. Ekonomik krizin etkileri medyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.

-Küresel ısınma

MTM'nin yılın medya raporuna göre, küresel ısınmanın hem dünyadaki hem de ülkemizdeki etkileri, Antalya'da gerçekleşen son 30 yılın en büyük orman yangını başta olmak üzere pek çok ilde çıkan yangınlar, ülkemizin çeşitli illerinde yaşanan su sorunu ve bu konularla ilgili gelişmeler medyanın gündeminden düşürmediği başlıca konular oldu.

- Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan ziyareti

Milli Futbol Takımımızın Ermenistan ile yaptığı futbol karşılaşmasını izlemek için Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a gitmesi ve bu vesileyle bazı diplomatik görüşmeler yapması, her kesimde farklı yorumlanırken, bu ziyaret, yılın en çarpıcı gelişmeleri arasında yerini aldı.

- Lehman Brothers'ın iflası

Ekonomik kriz nedeniyle, ABD'deki 158 yıllık finans devi Lehman Brothers'ın iflas haberi, piyasalarda şok etkisi yarattı. Lehman Brothers'ın batışı, dünya basınında büyük yankı bulurken, Türk basını tarafından da yakın takibe alındı. Brothers'ın sene boyunca toplam 8 bin 144 haberine yer verildi.

FT: 2009, AB genişleme süreci için ümitsiz bir yıl

Financial Times gazetesi Brüksel temsilcisi Tony Barber'e göre 2009 yılı AB genişleme süreci için olumsuz bir yıl olacak. Türkiye'nin müzakere sürecinin çok ağır ilerlediğini kaydeden Barber, şu ana kadar 35 başlıktan sadece 10'unun açıldığını ve bu hızla giderse 35 başlığın açılmasının ancak 2015 yılında tamamlanacağını kaydediyor. "Tabii ki AB üyeliğine karşı çıkan bir ülke olmazsa" demeyi de ihmal etmiyor Barber.

Hırvatistan'ın AB üyeliği konusunda ise daha az kesinlik olduğunu söyleyen Barber'in, 2009 yılında AB üyeliği beklentileri olan ülkelerin durumuna yönelik çizdiği tablo şöyle:

- Hırvatistan, Slovenya ile devam eden tartışmaları yüzünden AB ile sadece üç faslı sonuçlandırabildi. Bu Hırvatistan için kötü bir karar oldu, çünkü hedeflenen 5 faslın sonuçlandırılması, 10 yeni faslın açılması, önümüzdeki sene Aralık ayında AB üyelik müzakerelerinin tamamlanması ve 2011 yılında tam AB üyesi olmak idi. Oysa bunun yerine Hırvatistan 35 faslın sadece 7 tanesini sonuçlandırdı. Geri kalan fasılların önümüzdeki 12 ay içinde sonuçlanması ise çok kolay görünmüyor.

- Sırbıstan konusunda, Birleşmiş Milletler savaş suçları savcısı tarafından yayımlanan raporda, Sırbistan'ın savaş suçları mahkemesi ile işbirliğinde gelişme izlenmesine rağmen, daha fazlasına gerek duyulduğuna dikkat çekiliyor. Bu kapsamda soykırımla suçlanan Ratko Mladic'in yakalanması gerekiyor. Mladic yakalanmadıkça, Hollanda hükümeti Sırbistan ve AB arasındaki yakınlaşmayı bloke etmekten vazgeçmeyecek.

- Makedonya, ülkesinin ismi konusunda Yunanistan ile yaşadığı ihtilafa sıkışmış durumda.

- Bosna-Hersek'in, AB'ye katılmasından önce, bir devlet olarak birlikte kalması bile başarı olarak değerlendirilecek gibi görünüyor. Zaten Karadağ'ın üyelik başvurusu AB tarafından biraz "erken" olarak değerlendirildi.

Tüm yazılarını göster