12. kez Mersin'de...

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

İlgimi çeken alanlardaki kimi periyodik festivalleri, fuarları, dergileri ilk yıllarından, ilk sayılarından itibaren takip etmeye çalışırım, ara vermeden, atlamadan, düzenli. İstanbul Müzik Festivali, Tüyap Kitap Fuarları, Gösteri Dergisi, iki elin parmaklarını geçmeyen listemden hemen ilk aklıma gelenler.
Geçtiğimiz günlerde gelen e-postama düşen bir bültenini okuyunca, demek 12 yıl olmuş Uluslararası Müzik Festivali için Mersin'e gitmeye başlayalı, dedim kendi kendime... Şöyle başlıyordu haber:
"Bu yıl 12.si gerçekleştirilecek olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali 10 - 22 Mayıs 2013 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor. Festival, aralarında çağımızın en önemli kemancılarından olan Shlomo Mitntz, Cezayirli sanatçı Sauad Massi, flamenkonun prensleri Los Vivancos, Olga Scheps, Fatih Erkoç gibi isimler ile Mersin Devlet Opera ve Balesi ve Bilkent Orkestrası'nın da bulunduğu 355'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlıyor."
Evet, tam bir hafta sonra bugün Mersin'de müzikle tarih Akdeniz güneşi altında bir kez daha buluşacak. Merhum Hanri Atat'ın kıvılcımını attığı Mersin Uluslararası Müzik Festivali bugün yalnız kent halkının değil, tüm Çukurovalıların, hattâ genişleye genişleye komşu illerin sahip çıktığı bir etkinliğe dönüştü. Tıpkı Salzbourg veya Aix-en-Provance festivalleri gibi... Nasıl onlar yalnız o şehirlerin değil, Fransa'nın, Avusturya'nın festivalleriyse, Mersin de Türkiye'nin festivali oldu.
Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Festivaller Birliği'ne (EFA) kabul edilerek adını uluslararası alanda da duyurmayı başaran Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın 10 Mayıs Cuma günü, Mersin Kültür Merkezi'nde vereceği gala konseri ile açılacak. Orkestra, çağımızın önemli kemancılarından Shlomo Mintz'e eşlik edecek.
Mersinli sanatseverleri bir pazar günü açık hava etkinliğinde buluşturmak festivalin gelenekleri arasında. Bu yıl 12 Mayıs'ta Kanlıdivane ören yerindeki açık hava konserinin konuk sanatçısı Fatih Erkoç olacak.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası arp sanatçısı Çağatay Akyol ile TRT Genel Müdürlüğü üflemeli çalgılar sanatçısı Ferhat Erdem, 13 Mayıs Pazartesi günü Tarsus St. Paul Müzesi'nde.
Mersin Devlet Opera ve Balesi; Puccini'nin Madam Butterfly operasını 14 Mayıs Salı günü Mersin Kültür Merkezi'nde sahneleyecek.
Souad Massi 15 Mayıs'ta Mersin Kültür Merkezi'nde sevenleri ile buluşacak. Magrep'in Tracy Chapman'ı olarak atıfta bulunulan sanatçı Arapça, Fransızca, İngilizce ve Berberice şarkılar yazıp söylüyor ve sosyal mesajlar veriyor.
Festival Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı'nın 16 Mayıs Perşembe günü gerçekleştireceği teatral konferans ile izleyenler doğumlarının 200. yılında Verdi ve Wagner'i daha yakından tanıyacaklar.
Mersin'de doğmuş sanatçılar Alican Süner (keman), Bengisu Gökçe (keman) ve Cem Oslu (piyano) ise 17 Mayıs Cuma günü Latin Katolik Kilisesi'nde bir araya gelecekler.
Olga Scheps, 18 Mayıs Cumartesi günü yine Mersin Kültür Merkezi'nde bir piyano resitali verecek.
12. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 22 Mayıs Çarşamba günü Los Vivancos Grubu'nun flamenko gösterisi ile kapanacak.

Tüm yazılarını göster