100. "Ustalara Saygı"

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Müziğimizin mihenk taşı "Ustalara Saygı"da anıldı. Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen "Ustalara Saygı" etkinlikleri aramızdan geçtiğimiz yaz ayrılan popüler müziğimizi yaratan bestecilerden Selmi Andak’ı andı. İmza attığı 800’ü aşan beste ile birçok kuşağın anılarında iz bırakan Selmi Andak için ölümünden sonra düzenlenen ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan "Ustalara Saygı" toplantısı, Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) yapıldı. Selmi Andak için hazırlanan toplantıyı yüzlerce kişi izledi. Aralarında "O Şarkıyı Henüz Yazmadım", "Ve Ben Yalnız", "Hayat Pencerenin Dışında", "Bal Gibi Olur", "Bir Sevgi Yeter", "Acılar Sürekli Olamaz", "Kandil", "Ben Her Bahar Âşık Olurum", "Güneş Bir Kere Doğdu" ve "Hayalimdeki Adam" gibi müziğimizin kilometre taşları arasında yerini almış şarkılara imza atan, ayrıca gönül verdiği Galatasaray camiasının marşlarını da besteleyen usta için düzenlenen gece, Andak’ın birlikte çalıştığı sanatçılar, dostları ve meslektaşlarının katılımıyla bir müzik şölenine dönüştü. Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve usta için "Müzik: Selmi Andak" başlıklı iki saygı albümü yayınlayan yapımcı Hakan Eren’in sunduğu etkinlik, popüler müziğimizin sevilen seslerinin ustanın en bilinen şarkılarını seslendireceği bir konser niteliği de taşıyordu. Müzikseverler "Ustalara Saygı" toplantısında; Atilla Atasoy, Coşkun Demir, Ersan Erdura, Ferdi Özbeğen, Gökhan Abur, Nil Burak’tan Selmi Andak şarkıları dinlediler.

Müzik çalışmalarının yanı sıra uzun yıllar sanat ve müzik eleştirmeni olarak da kültür dünyamıza hizmet eden Selmi Andak için hazırlanan gecede Akatlar Kültür Merkezi tıklım tıklımdı. Etkinliğe Ahmet Güvenç, Ali Kocatepe, Ali Rıza Binboğa, Atilla Dorsay, Bedri Baykam, Bülent Pozan, Erkan Özarman, Figen Çakmak, Halit Kıvanç, İskender Doğan, İzzet Öz, Selahattin Beyazıt, Suna Keskin, Yıldız Kenter ve Zeliha Sunal da katılarak usta ile ilgili duygu, düşünce ve anılarını seyircilerle paylaştılar.

Selmi Andak’ın yaşamından görüntülerle renklenen "Ustalara Saygı" toplantısında, ustanın kızı, eğitmen, koreograf Gülen Andak’ın Selmi Andak bestesi olan "Anadolu Suiti" eşliğinde sunduğu bale gösterisi de izlendi. Ustalara Saygı gecesi, geceye katılan sanatçıların ustanın bestelerinden "Bal Gibi Olur"u birlikte seslendirmeleriyle sona erdi...

Geçtiğimiz Pazartesi akşamı yapılan toplantının notları özetle böyle...

O geceye katılanlar arasında bulunan Ali Kocatepe, Coşkun Demir, Ersan Erdura, Yıldız Kenter için önceki yıllarda Ustalara Saygı etkinlikleri düzenlemiştim. Önümüzdeki Mart ayının 7’sinde Atilla Dorsay’a Saygı Gecesi gerçekleştirilecek... O gecenin konuklarından birçoğuna, kültür-sanat-bilim-spor dünyasının önemli isimlerine önümüzdeki aylarda "Ustalara Saygı" etkinlikleri düzenlemeyi sürdüreceğiz.

Pazartesi akşamki etkinlik, 100. Ustalara Saygı idi...

Bir bilanço çıkardığımda kültür, sanat ve bilim dünyasından tam 886 konuğumuz olduğunu gördüm 100 "Ustalara Saygı"da. Bazı konuklarımızın birkaç defa toplantılarımıza katılmasıyla toplam konuk sayısı bin 400’lere ulaşıyor.

Kış aylarında Beşiktaş Belediyesi’nin Akatlar Kültür Merkezi’nde, yaz aylarında ise Abbas Ağa Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz 100 etkinliğin 30 bin civarında izleyicisi olmuş...

Sanatın ve sanatçının dostu, kentteki kültürel etkinliklerin en önde gelen destekleyicilerinden birisi olan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a 100. "Ustalara Saygı"nın ardından bir kez daha bu köşede teşekkür etmek istiyorum.

"Ustalara Saygı"yı her koşulda izlemeyi sürdüren müdavimlerimizi ve tüm kültür, sanat severlerini de 7 Şubat Pazartesi akşamı yeni "Ustalara Saygı"ya bekliyorum...

Tüm yazılarını göster