100 Bin dolara ve de Moda Haftası'na yazık oldu

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Fashion Week'in onur konuğu olarak Türkiye'ye gelen Hollywood yıldızı Meg Ryan açılıştan sonra dev çadırda fuarı gezerken kalabalıktan kriz geçirdi. "Çıkarın beni buradan" diye bağıran Yıldız, çadır makasla kesildikten sonra sürünerek fuar alanından ayrıldı

İstanbul'a gelmek için kendisine 100 bin dolar ödenen 49 yaşındaki Hollywood yıldızı Meg Ryan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte İstanbul Fashion Week'in açılış kurdelasını kesti.

Bu sırada karşısında yerli ve yabancı gazetecilerin de olduğu 300 kişilik kalabalığı gören Ryan, fenalaştı ve "Korkuyorum beni buradan hemen götürün" dedi.

Kulis tarafına götürülen Ryan, "Hemen dışarı çıkmak istiyorum, beni buradan hemen şimdi çıkarın" diye bağırdı. Kalabalık yüzünden iki çıkış kapısından da dışarı çıkmak istemeyen ve sinirlenen Ryan, organizasyon yetkililerinden çadırın kesilmesini istedi.

Büyük şaşkınlık içinde kalan yetkililer, ne yapacaklarını şaşırdı. "Beni buradan çıkarın diyorum size" diye bağırmaya devam eden Ryan'a karşı çaresiz kalan yetkililer makas bulup çadırın altını kesti. Ryan, İsrailli yardımcısıyla çadırın kesilen kısmından sürünerek dışarı çıktı.

Ardından da Ryan apar topar otele gidip eşyalarını aldı ve havalimanına doğru yola çıktı. İlk uçağa binerek Türkiye'den ayrıldı.

Açılış töreninin ardından Gizia'nın 2010/2011 Kış Koleksiyonu'nun tanıtıldığı defileyle başladı.. Defilede Rus manken Monica'nın üzerindeki kıyafetten göğsü fırladı. Bir süre göğsü dışarıda yürümeye devam eden Rus model, daha sonra göğsünü kapattı.

Acaba Ryan deneyimi bize ders olur mu ?

1) İstanbul Fashion Week'in hedef müşterisi herhalde yabancı alıcılar olmalı. Yabancı alıcılar İstanbul'a Ryan'ı görmek için değil Türk firmaların yaptığı giysiler için gelir.

2) Ryan ve de göğsü dışarıda yürüyen manken yabancı alıcıları değil, bizim yerli seyircileri mutlu eder.

3) Bu kriz döneminde Ryan'a ödenen 100 bin dolar ile yapılan masrafların ve de gögüs gösteren Rus mankenlere ödenen paranın kimin cebinden çıktığı belirsizdir. Eğer bu ödemeler Hükümet'in teşvik fonlarından karşılanıyor ise bu bir rezalettir. Kriz döneminde bu ödemelerin moda firmalarınca karşılandığını düşünmek iyimser bir yaklaşım olur.

4) Giyim sektörü kadına ağırlık ve önem veren bir sektördür. Kurdele kesen bıyıklı erkekler arasında Ryan'dan başka tek bir kadının fotoğrafı yayınlandı. Anlaşıldığı kadarı ile erkek ordusu ve de erkek gazetecilerin hucumu karşısında Ryan paniğe kapılmış.

Acaba Ryan'ı getirenler ne bekliyor idi?. Ryan'ın gelip gitmesi beklentilere ne ölçüde katkıda bulundu ?

İşin ilginç yanı şudur: Giyim sektörü dış dünyaya en açık sektör. Dışarıda olan biteni en yakından izleyen sektör.

Başka ülkelerde moda haftaları,gösterileri acaba nasıl düzenleniyor ? Nasıl açılıyor ? Bunları en iyi bizdeki başarısız organizsayonları düzenleyenler görüyor, biliyor.

Mankenlerin giysileri ile değil de dışarıya fırlayan gögüsleri ile ve de yurt dışından davet edilen sanatçıya ödenen para ve sanatçının skandalı ile gündem gelen organizasyonlara yazık olmaz mı?

Yazık olur …Çünkü bu organizsayonlar Türk giyim sanayinin yabancı alıcılara tanıtılması için yapılıyor. Türkiye'de iyi niyetli giyim eşyası üreticileri, modacıları bu tür organizsayonlar ile müşteri ağını genişletmek için çaba gösteriyor. Harcama yapıyor.

Boşa giden her harcama önce bu gibi organizsayonlara katkıda bulunanların, ama sonunda tüketicinin, halkın cebinden çıkıyor.

Tüm yazılarını göster