1-0 asla yetmez

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Çaykur Rizespor, evindeki Fenerbahçe maçına 8 haftalık galibiyet hasretine son vermek için çıktı. Bu amaç doğrultusunda gayet iştahlı başladılar, 11. dakikada Kweuke ile öne de geçtiler. İlk 20 dakikadaki baskılı futbol Rizespor açısından tepe noktası olarak görülebilir çünkü bu bölüm geçildikten sonra her dakika geriye gittiler. Maçın bitiş düdüğü çaldığında tempo ve fizik güç anlamında dibe vurmuşlardı. 90 dakikanın genelini değerlendirmeye aldığımızda Fenerbahçe takımı için “çok iyi oynadılar” ya da “formda bir hafta geçirdiler” demek oldukça zor. Bu sezon Fenerbahçe’nin çok daha iyi performanslarını izlemiştik. Birincisi çok kritik bir anda olmak üzere duran toptan atılan iki gol, sarı-lacivertlilerin 3 puanı alıp İstanbul’a dönmesine yetti de arttı bile. Rıza Çalımbay’ın ikinci devrede takımına uygulatmaya çalıştığı kontratağa dayalı anlayış, zorunluluktan doğan bir tercih de olabilir. Karadeniz temsilcisinde sakatlıktan dönen ve dolayısıyla temposunu korumakta zorlanan birçok futbolcu olduğunu biliyoruz ancak bu bile evinde büyüklerle karşılaşan takımlar için “1-0 asla yetmez” teorisini hatalı çıkarmaz. Bakın ligin 6.haftası bittiğinde Fenerbahçe’nin deplasmandaki bir başka maçı olan Gençlerbirliği karşılaşması hakkında neler yazmışız:

“Gençlerbirliği ve benzer düşüncedeki Anadolu takımlarıyla ilgili net bir tespiti ortaya koymamız gerekiyor. Süper Lig’de üç büyükler ile oynarken, oyunu tutmanız ve maçın büyük bölümünü (örneğin 60 dakikasını) 0-0 ile geçmeniz bazen sizi yanıltabilir. Eğer bu karşılaşmada olduğu gibi galibiyet “duran top kumarına” kalacak olursa, ortayı yapan da golü atan da kalite bakımından bir ya da birkaç “tık” yukarıda olduğundan sahayı boynu bükük terk etmeniz yüksek ihtimal.”

İşte Fenerbahçe’nin Rize’de aldığı galibiyet de tam bu paralelde gerçekleşti. İlk devre biterken Baroni’nin çıkarılması çok zor bir yere gönderdiği frikik ile eşitliği sağlayan Fenerbahçe, 83’te bir başka duran topa yükselen Webo ile galibiyete uzandı. Rıza Çalımbay’ın bilhassa ikinci devrede kaybedilen toplara öfkesi her halinden belliydi ama sahadaki takımın hızlı oyun planına yatkınlığı yoktu. Yarı sahasına çekilip orta alanı Fenerbahçe’ye terk eden takımların eninde sonunda golü kalelerinde göreceklerinin tespiti için bu tip daha kaç maç izlenmesi gerekiyor bilmiyorum ancak bir önceki hafta oynanan Fenerbahçe – Beşiktaş derbisi bile bence gayet güzel bir örnek teşkil edebilir. Önde baskı uygulayıp, kazandığı topları çabuk kullanan Fenerbahçe’yi alt edebilmek için her şeyden önce baskıyı kıracak nitelikli pas trafiğini sağlamalısınız ama bu özelliklere haiz orta saha yapılanmalarına ligimizde sıklıkla rastlandığını söyleyebilmek zor. Örnek arayanlar yine Fenerbahçe – Beşiktaş derbisinin ilk yarısını izleyebilirler. Böylelikle sarı-lacivertlilerin bu sezonki dominant futbollarına ve maç başına 2.5 puanlık ortalamalarına da anlam verebilirler.

Karşılaşmanın yıldızı hiç şüphesiz Cristian Baroni idi. Hem oyunu yönlendirmesi hem de duran toplarda kullandığı inisiyatif galibiyeti getiren faktörler arasında değerlendirilmeli. Sanıyorum Brezilyalı yıldızın daimi olarak ilk 11’de yer alamamasının nedeni istikrarsız yapısı. Elbette maçı analiz ederken bir başka isme, Yunus Yıldırım’a da değinmeden geçemeyeceğiz. Alves bu hafta da deyim yerindeyse ucuz atlattı. İkinci yarıda ceza sahası içinde Kuyt’a yapılan bir müdahale var. Şiddeti tartışılmakla birlikte penaltıya hükmedilebilirdi. İkinci devrede sarı kartlı Caner’in istemli biçimde topa koluyla müdahalesi var. Oyunu durduran Yunus Yıldırım, Caner’e kart çıkarmayı unuttu. Unuttu diyoruz çünkü kırmızı kart kararlarında da tıpkı penaltılarda olduğu gibi cimri davranacaksa, bundan böyle yönettiği maçlarda çarşı pazar bir hayli karışacak demektir.

14. HAFTANIN SEYRİ

> Antalya’da kırmızı maç

Süper Lig’in 14. haftasında Antalyaspor ile Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Akdeniz Üniversitesi Stadı’nda oynanan ve kırmızı kartların havada uçuştuğu mücadele 1-1’lik eşitlikle tamamlandı. Kasımpaşa’nın golü 55. dakikada Malki’den gelirken, Antalyaspor 64. dakikada Vederson ile eşitliği yakaladı. Karşılaşmanın 75. dakikasında Kasımpaşa’dan İlhan Eker ikinci sarı kartı görürken, pozisyona şiddetli biçimde itiraz eden Ryan Babel ise direkt kırmızı kartla atıldı ve lacivert-beyazlılar maçı 10 kişi tamamladı. 87. dakikada ise Medical Park Antalyaspor’dan Isaac Promise kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Bu sonuçla MP Antalyaspor 18, Kasımpaşa ise 27 puana yükseldi.

> Akhisar evine döndü

Spor Toto Süper Lig 14. hafta maçında Akhisar Belediyespor 19 Mayıs Stadı’nda Torku Konyaspor ile karşı karşıya geldi. Zevkli ve çekişmeli geçen maç, 2-1 Akhisar Belediye’nin üstünlüğüyle sonuçlandı. Konuk takım 20.dakikada Tomas Borek’in golüyle 1-0 öne geçerken, Ege temsilcisine galibiyeti getiren golleri 62’de Bruno ile 79’da Niasse kaydetti. Konyasporlu Erdinç 70. dakikada geçirdiği sakatlık sonrası hastaneye kaldırılırken, bu futbolcunun sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Bu sonuçla Akhisar 19 puana yükseldi. Torku Konyaspor ise 16 puanda kaldı. 15.haftada Akhisar Belediyespor, Fenerbahçe ile deplasmanda karşılaşacak. Torku Konyaspor ise kendi sahasında Karabükspor ile karşı karşıya gelecek.

> Bir gol, üç puan

Süper Lig’in 14. haftasında Kardemir Karabükspor evinde Kayserispor ile karşı karşıya geldi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda, yoğun kar yağışı altında, ağır bir zeminde oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 1-0 kazandı. Karabükspor’a galibiyeti getiren golü ilk yarının uzatma dakikalarında Joseph Akpala kaydetti. Sarı-kırmızılı ekipte kaleci Gökhan Değirmenci 84. dakikada gördüğü kırmızı kart sonrasında oyundan atıldı ve Kayserispor’un oyuncu değişiklik hakkı kalmadığından kaleye Zurab Khizanishvili geçti. Kayserispor’da Salih Dursun da 90. dakikada ikinci sarı karttan oyun dışı kaldı. Bu sonuçla Karabükspor puanını 20 yaptı, Kayserispor ise 10 puanda kaldı.

> Gol sesi çıkmadı

Süper Lig’in 14. haftasında Bursaspor taraftarı önünde Gençlerbirliği’ni konuk etti. Gençlerbirliği’nin başarılı ismi Jimmy Durmaz’ın ilk yarıda bir penaltıdan yararlanamadığı karşılaşma 0-0’lık beraberlikle sona erdi ve takımlar sahadan birer puanla ayrıldı. 18. dakikada Basser’in ceza alanı içinde elle oynadığını tespit eden Barış şimşek penaltı kararını verdi. Penaltı için topun başına geçen Jimmy Durmaz topu dışarı atınca takımını bir golden etti. Bu sonucun ardından Bursaspor puanını 19’a, Gençlerbirliği ise puanını 14’e yükseltti. 15.haftada Gençlerbirliği Ankara’da Galatasaray’ı konuk ederken, Bursaspor Trabzonspor ile deplasmanda karşılaşacak.

> Düelloyu ev sahibi kazandı

Spor Toto Süper Lig 14. hafta maçında Gaziantepspor ile Trabzonspor karşı karşıya geldi. Kamil Ocak Stadı’nda oynanan maçı ev sahibi Gaziantepspor 3-2 kazandı. Gaziantepspor’a galibiyeti getiren golleri 5 ve 32’inci dakikalarda Cenk Tosun ve 64’üncü dakikada Abdou Razack Traore attı. Trabzonspor’un golleri 57’inci dakikada penaltıdan Malouda ile 67’inci dakikada Emre Güral’dan geldi. Sergen Yalçın yönetiminde 3’üncü galibiyetini alan Gaziantepspor, puanını 17’ye yükseltti. Trabzonspor ise 23 puanda kaldı ve lider Fenerbahçe’nin 12 puan gerisine düştü. Gaziantepspor gelecek hafta yine sahasında Kayseri Erciyesspor’u ağırlayacak. Trabzonspor ise Bursaspor karşısında 3 puan hedefleyecek.

Tüm yazılarını göster