Ortaklık kültürü ülkemizde maalesef bir türlü gelişmiyor. Herkes kendi işinin patronu olma sevdasında. Halen küçük olsun benim olsun, küçük güzeldir anlayışı hakim. Kayseri'nin de yarayan kanasıdır ortaklık kültürü. Güzel ortaklıklar kuruluyor, işler büyütülüyor ama bir süre sonra çıkarlar çatışıyor ve ayrılmalar yaşanıyor. Güç bölünüyor, ölçekler küçüyor. Bu durum Kayseri'nin olduğu kadar ülkemizin de son dönemde kafa yorduğu bir konu olarak karşımıza sık sık çıkıyor.
Ortaklık kültürünü ülke olarak neden geliştirmemiz gerektiğini en son Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak açıkladı. 20'nci yılında binin üzerinde üye sayısı ve başarılı organizasyonları ile Anadolu'daki STK'lar arasında farkını hissettiren Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği'nin(GESİAD) Ekonomi Ödülleri Töreni için Kayseri'ye gelen Ethem Sancak ortaklık kültürüne Kayseri'nin öncülük etme yetisine sahip olduğunu düşünüyor.
Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girme hedefinin zor olmadığını aktaran Sancak, bunun da ortaklık kültürünün geliştirilmesi ile mümkün olacağını ifade etti. Uluslararası arenada yarışabilmek için yeni markalar yaratmak gerektiğini, Türkiye'nin son yıllarda siyasal ve kültürel alanda güçlü markalar oluşturduğunu anlatan Sancak, ancak bu durumun yeterli olmadığını ve her iki marka algısının da ekonomik sahada yeni markalar yaratılarak pekiştirilebileceğini aktardı.
'Ortak olmamak günah işlemek gibidir' diyecek kadar konunun altını kalın çizgilerle çizmeye çalışan Sancak, 5 bin yıllık uygarlığa dayanan Kayseri'nin ticarete yön verdiğini bu nedenle de Kayseri'ye düşen görevin ortaklık kültürüne önderlik etmek olduğunu ifade etti.
Ethem Sancak, Kayserili işadamı ve iş kadınlarına ortaklık yapılarını yazılı kurallara bağlamalarını önerdi. Üniversiteler ve işbirliği örgütlerine önerisi ise aynı işi yapan girişimcileri çok ortaklı yapı için ikna etmeleri yönünde oldu.
Güzel ortaklıkların yaşandığı bir kent olan Kayseri'de ne yazık ki son dönemde büyüklü küçüklü bazı firmalarda ayrılmaların yaşandığına da tanık oluyoruz. Kayseri sanayi tarihine baktığımızda ortaklık yapısı yürütülemediği için çok büyük firmaların, markaların battığını görüyoruz. Sancak, "Kayseri, ortaklık kültürüne önder etsin" dedi ancak Kayseri'nin bu yetiye kavuşabilmesi için şirket evlilikleri ve ortaklık kültürü üzerine daha fazla kafa yorması gerekiyor. Uzun ömürlü firma sayımızı artırmak ve bu yapıların korunabilmesini sağlamak için firma yöneticilerine olduğu kadar il yöneticilerine ve kanaat önderlerine de önemli görevler düşüyor.