'Çek-Yat'tan tekstilin tahtına

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Kayseri'de tekstilin koltuğunu mobilya kaptı. Oysa tekstil, kent ekonomisinin istihdam, üretimve ihracattaki lokomotif sektörü idi bir zamanlar. Kent sırtını tekstile dayamıştı. Ekonomi gücünü tekstilden alıyordu... 2008 krizi fena sarstı sektörü. Çoğu işletme kapandı. Bazıları terk-i diyar etmek zorunda kaldı. Binlerce tekstil çalışanı işsiz kaldı. Ve tabii olan oldu; sarsılan sektör toparlanmakta zorlanınca, koltuğunu mobilyaya kaptırmaktan kurtulamadı.

Malum; endüstriyel hareketlenme, tekstil ve madeni eşya üretiminin ön plana çıkmasıyla başlar Kayseri'de. Teknoloji donanımlı üretim gerektiren bu sektörlerin ardından mobilya girer devreye. Mobilyada üretim, teknolojiye gerek duyulmadan sürdürür işlevini uzun süre. Sonra tüketici tercihleri değişir; üretici kaliteli ürüne yönelir. Yani tercihler doğrultusunda üretim kaçınılmaz olur. Ve tabii, adına “çek-yat” denilen kanepe ile başlayıp, sonra yönünü dekoratif oturma gruplarına çeviren sektörün, güç kaybeden tekstılin tahtına kurulması kaçınılmaz olur. 

Sektör Kayseri'de oturmuş bir altyapıya sahip. 19'u büyük, 73'ü orta, 239'u küçük ölçekli bin 500'e yakın üretici var kentte.  Bunlar genelde oturma grubu, kanepe ve ofis mobilyası üreten kuruluşlar. Ülke mobilya üretiminin yüzde 35'i, ihracatının yüzde 25'i Kayseri'den. Ürünler iç pazarın yanı sıra, dış pazarlarda da beğeni topluyor. 2 milyar dolarlık yıllık ihracatın dörtte biri mobilyadan. Sektör şu sıralar çok hareketli. Üretici yeni pazarların, bu pazarlarda rekabetin önünü açacak tasarımın, yani estetik ve foksiyonelliğin peşinde. Kısacası, Kayseri çıkışlı mobilyanın dış pazarlarda 'marka değeri'ni ön plana çıkarmak için yeni stratejiler geliştiriliyor. Mobitek donanımlı “Mobilyakent” bunlardan sadece biri. Mobilyakent 743 mikro KOBİ'yi ayni çatı altında bir araya getirerek ortak kullanıma açık, teknoloji donanımlı “Mobitek” ile üreticinin ufkunu açmaya hazırlanıyor.

Kayseri'de aile boyu küçük atölyelerde başlayan, sonrasında ise atağa kalkarak köklü bir üretim alanına dönüşen mobilyacılık, gerek iç gerekse dış pazarlarda adını tescil ettirme başarısı göstermiş bir sektör. Ancak yine de, boğuşmak zorunda kaldığı bir yığın bünyesel sorundan kendini arındıramıyor..
 

Tüm yazılarını göster