YSK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler. Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

YSK, özel kanunlara göre yapılacak milletvekilliği, il genel meclis üyeliği,  cumhurbaşkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oylamasına sunulmasında genel yönetim ve yargısal denetimi sağlar. Seçim sonuçlarına yapılacak her türlü itiraza karşı başvurulabilecek son mercii Yüksek Seçim Kuruludur. Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği kararlar kesindir, YSK'nın vermiş olduğu kararlara karşı herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.

Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri her türlü seçim işleri ve seçmen kütükleri yazımında, seçim kurullarının istediği bilgileri ve belgeleri, gecikmeden, süresinde ve doğru olarak göndermeye mecburdur. Seçmen kütüğünün kurulması, güncelleştirilmesi ve bundan elde edilecek liste, çizelge ve diğer malzemenin gerekli yerlere ulaştırılması ve dağıtılması için Yüksek Seçim Kurulunca alınacak kararlar bütün kamu kuruluşlarını ve görevlilerini bağlar.

YSK teşkilatı merkezde Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Özel Kalem Müdürlüğünden oluşur. Taşradaysa her il seçim çevresinde bir İl Seçim Kurulu Başkanlığından, her ilçede bir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından, Seçmen Kütüğü Bürolarından ve seçim bölgelerinde konulacak her sandık için bir Sandık Kurulundan oluşur.

Hizmet birimleri; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı'dır. 

YSK üyeleri;  Battal Öğüt,  Ali Ürker,  Orhan Usta, Ekrem Özübek, Mahmut Akgün, Ahmet Yener, Yunus Aykın, Kürşat Hamurcu, Cengiz Topaktaş, Erhan Çiftçi ve başkan Muharrem Akkaya'dır. 

52 milyonu aşkın kişi oy kullanacak
YSK eylemindeki 19 kişi tutuklandı YSK mahkeme olarak kabul edilsin
YSK'dan bağımsızlara vize çıktı STK'lardan YSK üyeleri için suç duyurusu YSK, itirazları bugün değerlendirecek YSK protestolarında kan döküldü YSK'nın kararından vazgeçeceğini umuyorum Vetodan geri dönüş sinyali YSK'dan 12 bağımsız adaya veto Geçici aday listeleri yarın yayınlanacak Oy kullanma saatleri belirlendi Seçime 18 parti katılıyor Siyasi partiler için yarın son gün Listeler askıdan iniyor YSK'ya Yargıtay'dan yeni üye Seçmen listeleri askıya çıkıyor YSK'dan seçim kararları Televizyonlarda Türkçe propaganda yapılacak Seçmen listeleri 18 Mart'ta askıya çıkacak Yurt dışında oy kullanma yok YSK seçim takvimini belirledi YSK'dan seçim kararı YSK milletvekilleri sayılarını belirledi HSYK seçimlerine itirazda bulundu HSYK üyeliği seçimlerine propaganda yasağı HSYK üyeliği için geçici liste yayımlandı İtirazlar bugün yapılmaya başlanacak HSYK üyeliği için başvurular sona erdi Görev süresini konuşmaya daha var