TZOB

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (kısa TZOB) Çiftçilik faaliyeti gösteren gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlı olmaları gereken ziraat odalarının bağlı olduğu Ankara'daki merkezdir.

Türkiye'de tarımsal faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlı olmaları gereken meslek örgütüdür. Türkiye Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu (6964 sayılı Kanun) hükümlerine göre en az on dört seçim bölgesine sahip ilçelerde ziraat odası kurulabilir. Ayrıca yeterli seçim bölgesine sahip olmayan ziraat odaları için en yakın ziraat odası aracılığı ile şube açılabilir.

Türkiye'de ziraat odaları ilk kez 1881 yılında özel bir tüzükle kurulmuştur.  1881-1897 yılları arasında faaliyet gösteren ziraat odası sayısının 99 olduğu bilinmektedir. Bir tarım ülkesi olan Türkiye'de çiftçilerin yeterli örgütlenme kapasitesi olmadığı ve bu alanda çeşitli yasal düzenlemeler yapılması ile 1912 yılında yeni bir tüzükle ziraat odalarının ilçe düzeyinde kurulması sağlanmıştır.

Cumhuriyet döneminde 1937 yılında 3203 Sayılı Ziraat Vekalerti Vazife ve Teşkilatı Kanunu ile ziraat odalarının canlandırılması hedeflenmiş olsa da 1940 yılına kadar yeterli teşkilatlanmanın olmadığı görülmektedir. Son olarak 1957 yılında 6964 Sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu ile ziraat odaları bugünkü statüsüne kavuşmuştur. Ancak kanun odaların çalışmalarını düzenleyen tüzük ancak 1963 yılında Resmi Gazatede yayımlanmıştır.

Ziraat odalarının görev ve sorumlulukları 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nun 5184 sayılı Kanunla değişik 1'inci maddesinde tanımlanmatadır. Söz konusu Kanunda; "Ziraat odaları, meslek hizmetleri görmek, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslek faaliyetlerini kolaylaştırmak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplin ve ahlakını kollayıp gözetmek, çiftçilikle iştigal edenlerin mesleki hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır." şeklinde tanımlanmaktadır.

Tüm meslek odalarında olduğu gibi ziraat odalarında birincil vazife çiftçilerin kayıtlarının tutulması, tasnifi, istatistiki verilerin çıkarılması ve ilgili makamlar ile paylaşılmasıdır. Ayrıca çiftçiler için mesleki anlamda bilgi ve becerinin güçlenmesini hedefleyen kurs ve yayınları düzenleme ziraat odalarının başlıca görevleri arasındadır.

5510 Sayılı Sosyal Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4'üncü madddesi (b) fıkrası gereği tarımsa kendi nam ve hesabına çalışan çiftçilerin tarım sigortalılığı kayıtları ziraat odalarınca tutulmaktadır.

Tarım alanlarında don zararı yaşandı
Traktör sayısı 1.5 milyonu aştı Kuraklık, buğdayda rekolteyi etkileyecek
Organik tarımsal üretim alanı 103 kat arttı "Et ihtiyacı için ithalata gerek yok" Bitkisel ihracatın yarısı buğday, üzüm ve domatesten Sürdürülebilir tarım için su kaynakları korunmalı "Üreticiler sayaç maliyetlerini karşılayamıyor" Kadın çiftçi eğitiminde hedef 1 milyon Yaş çayda yüzde 300 ihracat artışı yaşandı Analiz desteği için son 7 gün Bir milyardan fazla kesme çiçek örtü altında üretildi Soğuk hava seracılığı olumsuz etkileyecek Örtü altında 6,2 milyon ton sebze ve meyve üretiliyor "Sektör 6,5 milyon kişiye istihdam sağlıyor" Et üretimi 9 ayda 2 milyon tonu aşarak rekor kırdı Meyve zengini Türkiye'de üretim de alan da artıyor Üretici fiyatları tüketici fiyatlarına yansımadı Üreticinin elinde hayvan kalmadı Traktör sayısı düşen tek il İstanbul Çiftçiler, su sayacı uygulaması için ek süre istiyor Ekim'de 15 üründe fiyat artışı görüldü Hayvancılıkta müdahale kurumu şart Yok yılı 2011'de zeytin üretimimiz ilk kez var yılını geçti Eylülde 10 ürünün fiyatı düştü, 20 ürünün arttı Çiftçi 2011 prim desteğini bekliyor "Saman fiyatları yüzde 317 arttı" Çiftçinin elinde 60 milyar liralık canlı hayvan var Patates tüketiminin artırılması hedefleniyor TZOB: Tarım, enflasyona fren yaptı