tüsiad

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 1971 yılında İstanbul merkezli, endüstri ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarlarınca kurulmuş olan örgütün adıdır. TÜSİAD'ın halihazırda başkanı Simone Kaslowski'dir.

Daha önceleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi kuruluşlarda bir araya gelen büyük sermaye çevreleri, bağımsız hareket edememek ve hükûmete karşı etkili bir güç oluşturamadıkları gerekçesiyle bir derneğin etrafında birleşmeye karar verdiler.

1960'lı yıllarda sendikal hareketlerle sol kesimin siyasi açıdan güçlenmesi ve 12 Mart Muhtırası örgütün kurulmasını hızlandırıcı etkenler oldu. 12 önde gelen sanayicinin 2 Nisan 1971'de verdiği imza sonucunda, hükûmet örgütün kuruluşunu 20 Mayıs 1971'de resmen kabul etti. Derneğin ilk genel sekreteri Güngör Uras oldu (1974-1980).

TÜSİAD başlangıçta siyasi açıdan fazla etkili olmamasına rağmen, 1970'lerin sonlarına doğru ekonomik ve politik anlamda gittikçe güç kazandı. Hükûmetin istifasını talep eden gazete ilanları vererek 15 Mayıs 1979'da başlattığı kampanya, Bülent Ecevit başbakanlığındaki hükûmetin düşmesinde önemli rol oynadı.

Ondan sonra kurulan Süleyman Demirel başkanlığındaki azınlık hükûmetine de destek vererek, 24 Ocak Kararlarının alınmasında kilit rol üstlendi. 1995 genel seçimlerinde Refah Partisi'nin (RP) birinci olması üzerine TÜSİAD, tarihinde ikinci defa verdiği gazete ilanlarıyla Anavatan Partisi (ANAP) - Doğru Yol Partisi (DYP) koalisyonunun oluşmasını destekledikleri ilan etti.

25 Ocak 2007'de Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD'ın yeni yönetim kurulu başkanı seçilerek, TÜSİAD'ın tarihindeki ilk kadın yönetim kurulu başkanı oldu.

12 Aralık 2009'da Ümit Boyner TÜSİAD'ın tarihinde seçilen ikinci kadın yönetim kurulu başkanı oldu, 13 Mayıs 2010'de ise Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) genel başkanı Ömer Cihad tarihte ilk kez TÜSİAD'ı ziyaret etti. 18 Ocak 2018'deki 48. Olağan Genel Kurul'da derneğin adı değiştirildi.

TÜSİAD, Türkiye’de kamu dışında yaratılan katma değerin yaklaşık yarısını üretmektedir. Enerji ithalatı göz ardı edildiğinde, TÜSİAD üye kuruluşları toplam dış ticaretin %80’ini gerçekleştirmekte, kamu gelirlerinin en önemli unsuru olan vergi gelirleri, özellikle kurumlar vergisinin önemli bir bölümü TÜSİAD üyesi kurumlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak karşılanmaktadır. Ayrıca, kayıtlı istihdam göz önünde bulundurulduğunda tarım ve kamu dışı çalışanların yaklaşık %50’si TÜSİAD üye kuruluşlarında çalışmaktadır.

Boyner, cari açığa dikkat çekti
TÜSİAD, 1 Mayıs'ı kutladı Karmaşa, barışa hizmet edecek şekilde çözülsün
TÜSİAD bizim 'star' üyemiz ama onun gölgesinde değiliz TÜSİAD, eleştirilere yanıt verdi TÜSİAD: Kayıt dışılık en büyük engel Yeni bir yörüngeye artık oturmalıyız İşte TÜSİAD'ın anayasa önerisi Türkiye model değil örnek olmalı TÜSİAD, işsizliği öğrencilerin projeleriyle çözecek TÜSİAD, "Bu Gençlikte İŞ Var"ı tanıtacak Genç nüfusu girişimci güce çevirmeliyiz Yeni kanunu seminerlerle anlatacak 'Kayıt dışı' TÜSİAD'ın gündeminde Yücaoğlu bayrağı devraldı Erdoğan, ilk kez TÜSİAD Genel Kurulu'nda Yeni TTK reform niteliğinde "Yeni anayasa 21. yüzyıla uygun olmalı" Yücaoğlu, YİK Başkanlığı'na aday Girişim olumlu, sektörel oluşu tartışmalı BUSİAD'tan sıcak para vurgusu Mustafa Koç görevi bırakıyor İstihdam yaratmamız lazım TÜSİAD 'yatırım danışma konseyi' önerdi 9. Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu Alacaklar keşke yapısal vergi reformuyla yapılandırılsaydı "Türkiye'nin en büyük sorunu gelir farklılığı" "AB Türkiye'ye sırtını dönmeyecek kadar akıllı... Boyner, BUSINESSEUROPE toplantısına katılacak ”Türkiye ciddi maliyetlerle karşı karşıya kalacak”