tüsiad

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 1971 yılında İstanbul merkezli, endüstri ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarlarınca kurulmuş olan örgütün adıdır. TÜSİAD'ın halihazırda başkanı Simone Kaslowski'dir.

Daha önceleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi kuruluşlarda bir araya gelen büyük sermaye çevreleri, bağımsız hareket edememek ve hükûmete karşı etkili bir güç oluşturamadıkları gerekçesiyle bir derneğin etrafında birleşmeye karar verdiler.

1960'lı yıllarda sendikal hareketlerle sol kesimin siyasi açıdan güçlenmesi ve 12 Mart Muhtırası örgütün kurulmasını hızlandırıcı etkenler oldu. 12 önde gelen sanayicinin 2 Nisan 1971'de verdiği imza sonucunda, hükûmet örgütün kuruluşunu 20 Mayıs 1971'de resmen kabul etti. Derneğin ilk genel sekreteri Güngör Uras oldu (1974-1980).

TÜSİAD başlangıçta siyasi açıdan fazla etkili olmamasına rağmen, 1970'lerin sonlarına doğru ekonomik ve politik anlamda gittikçe güç kazandı. Hükûmetin istifasını talep eden gazete ilanları vererek 15 Mayıs 1979'da başlattığı kampanya, Bülent Ecevit başbakanlığındaki hükûmetin düşmesinde önemli rol oynadı.

Ondan sonra kurulan Süleyman Demirel başkanlığındaki azınlık hükûmetine de destek vererek, 24 Ocak Kararlarının alınmasında kilit rol üstlendi. 1995 genel seçimlerinde Refah Partisi'nin (RP) birinci olması üzerine TÜSİAD, tarihinde ikinci defa verdiği gazete ilanlarıyla Anavatan Partisi (ANAP) - Doğru Yol Partisi (DYP) koalisyonunun oluşmasını destekledikleri ilan etti.

25 Ocak 2007'de Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD'ın yeni yönetim kurulu başkanı seçilerek, TÜSİAD'ın tarihindeki ilk kadın yönetim kurulu başkanı oldu.

12 Aralık 2009'da Ümit Boyner TÜSİAD'ın tarihinde seçilen ikinci kadın yönetim kurulu başkanı oldu, 13 Mayıs 2010'de ise Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) genel başkanı Ömer Cihad tarihte ilk kez TÜSİAD'ı ziyaret etti. 18 Ocak 2018'deki 48. Olağan Genel Kurul'da derneğin adı değiştirildi.

TÜSİAD, Türkiye’de kamu dışında yaratılan katma değerin yaklaşık yarısını üretmektedir. Enerji ithalatı göz ardı edildiğinde, TÜSİAD üye kuruluşları toplam dış ticaretin %80’ini gerçekleştirmekte, kamu gelirlerinin en önemli unsuru olan vergi gelirleri, özellikle kurumlar vergisinin önemli bir bölümü TÜSİAD üyesi kurumlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak karşılanmaktadır. Ayrıca, kayıtlı istihdam göz önünde bulundurulduğunda tarım ve kamu dışı çalışanların yaklaşık %50’si TÜSİAD üye kuruluşlarında çalışmaktadır.

Boyner: Dink kararı şoka soktu
Kurumsal yönetim tebliği gözden geçirilmeli Boyner: İlk 10 için yeterli değiliz
42. Olağan Genel Kurulu 19 Ocak'ta Vekil maaşlarındaki artış pek şık olmadı Boyner 1 yıl daha görevde 9. eTR Ödülleri sahiplerini buldu Twitter hesabı hacklendi TÜSİAD YİK Toplantısı başladı Türkiye'nin sanayi politikasına ihtiyacı var TÜSİAD'dan 'yenilenebilir enerji' semineri TÜSİAD YİK'in onur konuğu Cemil Çiçek Ulusal Kalite Ödülleri sahiplerini buldu Boyner: Fikri hak sistemine ihtiyacımız var eTR'de finalistler belli oldu Türkiye az vergi topluyor, az kamu harcaması yapıyor Boyner: Geri dönüş zor olacak Kur ve ticaret savaşı artan rekabetin göstergesi Boyner: Firmalar inovasyon ile büyümeyi devam ettirebilir TÜSİAD'ın gündeminde 'girişim sermayesi' var Avrupa'daki kriz şaşırtıcı değil TÜSİAD, ABD'de forum açacak TÜSİAD Heyeti BDP'yi ziyaret etti Vergi kaynağının bir sınırı var, o sınıra yaklaşıyoruz TÜSİAD: AB raporu yol haritası ortaya koyuyor Nükleer santral, 'fizıbıl' olmasa da diplomaside... Büyüme yüzde 7'yi aşar Yerli oto göründüğü kadar kolay değil TÜSİAD vergi reformu istedi Ekonominin patronları:Ticari işbirliği artırılmalı