tüik

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir araştırma kurumudur. Merkezi Ankara'da bulunan Kurumun, Türkiye genelinde 26 tane Bölge Müdürlüğü bulunmaktadır.

Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer 2 Mart 2021 tarihli ve 31411 sayılı resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı olarak atanmıştır.

Kurumun görev ve yetkileri şunlardır;

5429 sayılı Kanunda belirtilen Programı hazırlamak.

Program ile belirlenen istatistikî faaliyetlerin yürütülmesini organize etmek ve uygulanmasını sağlamak.

Resmî istatistiklerin üretimi sırasında kullanılacak istatistikî yöntemleri, tanımları, sınıflamaları ve standartları, ulusal ve uluslararası normlara uygun olarak belirlemek.

Ülkenin ekonomi, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamak.

Resmî istatistik sonuçlarının bilimsel ve teknik açıklamalarını yapmak.

İstatistik alanındaki bilimsel araştırma teknikleri ile istatistikî yöntem ve bilgi teknolojilerine ilişkin gelişmeleri takip etmek ve bunların uygulanması için gerekli önlemleri almak.

İstatistik alanındaki ulusal ve uluslararası öncelikleri dikkate alarak istatistikî veri ihtiyacı duyulan alanları ve veri derleme yöntemlerini ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde belirlemek.

Programın kurum ve kuruluşlara verdiği resmî istatistik görevlerinin yerine getirilmesini izlemek, bu kurumlarca üretilen istatistiklerin uluslararası standartlara uygunluğunu incelemek, kalite kontrolünü yapmak ve bu konularda teknik destek ve koordinasyonu sağlamak.

Kalkınma planları, Cumhurbaşkanınca belirlenen program ve politikalar, ilgili mevzuat ve benimsediği temel ilkeler çerçevesinde, Kurumun orta ve uzun vadeli strateji ve politika çalışmalarını yürütmek; Kurumun stratejik plânlarına, yıllık amaç ve hedeflerine bağlı olarak teşkilât yapısını, hizmet kalite standartlarını, yönetim hizmet ve süreçlerini sürekli geliştirici tedbirler almak.

Programın uygulanmasına ilişkin Yıllık İzleme Raporlarını hazırlamak.

İstatistikî bilgilerin saklanmasını, kullanıcıya sunulmasını, bu alanlara ilişkin sistemlerin geliştirilmesini ve bu amaçla ulusal ve uluslararası bir bilgi ağı ve bilgi akış sisteminin oluşturulmasını koordine etmek.

5429 sayılı Kanunda belirtilen ulusal kayıt sistemlerinin oluşturulmasında standartları tanımlamak, uygulamak ve kurumlararası koordinasyon ile uygulanmasını sağlamak.

Uluslararası düzeyde karşılaştırmalar yapmak amacıyla diğer ülkelere veya ülke gruplarına ait göstergeleri takip etmek, değerlendirmek ve gerekli durumlarda yayımlamak.

İhtiyaç duyulan alanlarda veri üretilmesi, teknik kapasitenin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde araştırma ve teknik yardım projeleri hazırlamak, geliştirmek ve yürütmek.

İstatistikle ilgili konularda diğer ülkelerle ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini sağlamak ve uluslararası toplantılar düzenlemek.

Kanunlarla ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirmek.

İç Anadolu ve Ege ortadirek
Konut satışlarında düşüş Eylülde 80 bin 522 taşıt trafiğe kaydoldu
Tüketicinin güveni ekimde azaldı Sanayide sipariş ve cirolar arttı Yüzde 17'lik artış, yüzde 1'e yetmedi Sanayi üretimi eylülde yüzde 10.4 arttı Ücretler en çok yayıncılıkta geriledi En çok doğum Güneydoğu'da Bina inşaat maliyeti yüzde 5,93 arttı Evlenme yaşı erkeklerde 26, kadınlarda 23 2008'de 80 milyon TEP tükettik Temmuzda 74 bin araç trafiğe kaydoldu Ticaret ve hizmet sektöründe ciro yüzde 20 arttı İnşaat sektöründe üretim arttı, ciro azaldı Ağustosta en çok borsa kazandırdı İnşaat metre kare maliyeti arttı Kısa dönemli iş istatistiklerinin siteminde değişiklik Konut satışları 2. çeyrekte yüzde 54 düştü İnternetli ev sayısı artıyor İşsizlik yüzde 11'e düştü Sanayide sipariş ve cirolar yüzde 14 arttı Her 3 ücretliden biri kredi kullanıyor Temmuzda en çok borsa kazandırdı Fiyat artışları sürecek mi? Nüfusun yarıya yakını obez Temmuz enflasyonu düşük geldi Zengin ile yoksul arasındaki uçurum değişmedi Turizm geliri yüzde 7,4 arttı Kültür-bilim faaliyetleri arttı, katılım azaldı