TİM

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin dış ticaretine yön vermek, ihracat politikasını belirlemek, pazar çeşitliliğini geliştirmek ve uluslararası arenada ihracatçıların rekabetini kolaylaştırmak için kökleri, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla; 4 Mart 1937 tarih ve 2/6107 sayılı Kararname ile kurulmuş olan Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği Türk Anonim Şirketi'ne dayanan İhracatçı Birliklerimizin çatı kuruluşudur.

TİM, 27 sektör, 61 İhracatçı Birliği ile 95 bini aşkın ihracatçıyı temsil eden Türkiye ihracatının tek çatı kuruluşudur. 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Meclisimiz, 2009 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan Kanun (3 Temmuz 2009, Resmi Gazete, Sayı : 27277, Kanun No. 5910 Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun) çerçevesinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Kurumun öncelikli misyonu; dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine ulaşmak amacıyla sürdürülebilir dış ticaret hacminde artış sağlamak, iş birliği yaptığımız ticari partner ülkeler ile ikili ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek, bu hedef doğrultusunda yapılacak etkinliklerde özel sektör ve kamu arasında köprü görevi görmektedir.  

TİM, kamu ile ihracatçılar arasındaki diyaloğun kesintisiz devamını sağlamak için sanayi, üretim ve ihracat önündeki tüm engellerin kaldırılmasına yönelik faaliyetleri güçlü bir şekilde yürütmektedir. Ülke ekonomisi ve ihracatının gelişimi için stratejik planlar hazırlayıp Hükümet ile paylaşan Meclisimiz, ihracat stratejisi, inovasyon stratejisi, kuluçka merkezleri ve Türkiye'nin tanıtımı, Türk Ticaret Merkezleri gibi önemli çalışmaların koordinasyonunu yürütmektedir.

Kendisine bağlı faaliyet gösteren ihracatçı birlikleri vasıtasıyla hizmet verdiği kitlesiyle her geçen gün daha da etkin olan TİM, işbirliği içerisinde bulunduğu ülkelerin dış ticaret camiaları ile ilişkileri de koordine etmektedir. Bu çerçevede International Trade Center (ITC)'ye üye olan Meclisimiz, Türkiye'yi ITC nezdinde temsil etmekte ve ITC'ye üye diğer dış ticaret geliştirme kuruluşları ile ilişkilerini geliştirmektedir.

Yurtdışında Türk ihracatçısının ticari faaliyetlerinin desteklenmesini sağlamak için birçok organizasyon ve ticari heyetler düzenleyen TİM; ticari partner olan ülkelerle ile iyi niyet sözleşmeleri imzalayarak ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, Türk ihraç mallarının yurtdışındaki itibarı ile ilgili araştırma faaliyetleri yürütme ve algı araştırmaları ile Türk mallarının bilinirlik, güvenilirlik ve tercih edilmesi konularında saha araştırmaları yapmaktadır.

TİM, ihracatçıların üretim ve dış ticarette avantaj elde etmelerini sağlamak için birçok teşvik ve desteğin sağlanması çalışmalarına katkıda bulunmakta; Ar-Ge, tasarım ve girişimcilik alanlarında bir ekosistem oluşturarak, girişimcilerimizin yurtdışına açılmalarına, uluslararası arenada başarı elde etmelerine de yardımcı olmaktadır. Bu hedefe yönelik olarak Anadolu'nun birçok bölgesinde açık iletişim platformu niteliğindeki TİM Anadolu Meclisi ve TİM KOBİ İhracat Eğitim Seferberliği çalışmalarını yürütmektedir.

Ulusal ve uluslararası arenada gösterdiği başarı nedeniyle Türk ekonomisinin sürekli yükselen grafiğindeki en önemli aktörlerden birisi olan TİM; nihai hedefini “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” olarak belirlemiş, bu hedefe giden yolu ise

Güçlü Altyapı,
Güçlü İnsan Kaynağı,
Güçlü İhracat,
Güçlü Ekonomi,
Güçlü Türkiye 
olmak üzere kısaca 5G olarak özetlemiştir.

İhracatçılar taleplerini iletti
İhracatçılar uzaklara açılıyor VakıfBank'tan İGE ile ihracatçılara kredi desteği
Kocaeli’den 2022’de 183 ülkeye 19.2 milyar dolarlık ihracat İstanbullu şirketlerin ihracatı 100 milyar dolara yaklaştı Bakan Nebati, TİM yönetimini kabul etti Sakarya'dan Türk ekonomisine 4,9 milyar dolarlık katkı Bursa, 2022 yılında ihracata 16.1 milyar dolarlık katkı sağladı Enerji ve yüksek maliyet sanayide ihracatı coşturdu İhracatçı yılı 254 milyar ile kapattı rekabet edebilmek için destek istedi 2023’te ilk durak Tayland İhracatta 2025 hedefi 300 milyar dolar Güneydoğu Anadolu'nun yıldız ihracatçıları ödüllendirildi Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına sokmayı hedefliyoruz Elektrik-elektronikte 1,4 milyar dolarlık ihracat Creavit, “İhracatın Şampiyonları” arasında yer aldı Yorglass, bir kez daha ihracat şampiyonları arasına girdi Bocchi, üst üste beşinci kez ihracat şampiyonu Rüstem Çetinkaya: Yeşil enerjinin kalbinde madenler yer alacak Hazır giyim ve konfeksiyondan rekor ihracat BUSİAD’da TEKNODAY buluşması Hizmet İhracatı Şampiyonlarına ödül İhracatçıya Eximbank koruması 2019'un ihracat hedefi 200 milyar dolar TİM Başkanı Gülle'den URTİM'e ziyaret İhracatta hedef % 1,5'lik pazar payı Girişimci Evleri'nden 330 milyon TL ciro TİM ve TEB, başarılı girişimcileri ödüllendirecek İhracatta yeni seferberlik Türkiye'nin geleceğine güven sürüyor