TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere Türk milletinin ortaya koyduğu irade ile kurulan, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi, yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır.

Anayasa'nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur.

Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum, milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir. Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.

Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasa'nın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.

Anayasanın 108. maddesine göre, yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, beş yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 5 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.

Şu anki Başkanı; Mustafa Şentop'tur. Başkan vekilleri ise; Süreyya Sadi Bilgiç (AK Parti), Haydar Akar (CHP), Nimetullah Erdoğmuş (HDP), Celal Adan (MHP)'dır.

TBMM Başkanı'ndan 'idam' açıklaması
'İnsan zararlarına' özel mahkeme geliyor Meclis kapanmadan o paket yasalaşacak
İGDAŞ özelleştirmesinde önemli gelişme İş Güvenliği Tasarısı Komisyon'dan geçti ‘Site kapatma’ torba yasada Eski bakanlara Yüce Divan kararı çıkmadı Yüce Divan oylamasında gün belli oldu İşte Milletvekilliği Yasa Teklifi'nin tüm detayları Çiçek'ten Paris yorumu: Burada bir sorun var! ASELSAN mühendislerinin ölümü Meclis gündeminde Haluk Koç'tan üçüncü 'torpil' listesi TBMM ' bedelli' farkını görüşecek 2015 bütçesi kabul edildi 5 bin yeni zabıt katibi alınacak 'Hedef yüksek büyüme, düşük enflasyon' Bütçe maratonu başladı Bedelli askerlik yasalaştı AVM Yasası Meclis'te: O günler kapalı olacak Bedelli ve sözleşmeli tasarısı kabul edildi 'Türkiye’de servet yeterince vergilendirilmiyor, sistem... TBMM'den "köpekleştirme" açıklaması Bedelliye jet düzenleme ILO, 19 yıl sonra onaylandı O görüntülere dayanamadı! Bedelli komisyondaki kanun tasarısında kabul edildi Meclis, kadına yönelik şiddetin sebeplerini araştıracak 'Yargı paketi' kabul edildi Bütçe maratonunda takvim belli oldu Meclis 'yargı paketi' mesaisi yapacak