petrol

Günümüzde ekonomi, siyaset ve teknolojide oldukça önemli olan petrol, herhangi bir şekliyle antik zamanlardan bu yana kullanılagelmiştir. Öneminin artışı ise, içten yanmalı motorların keşfi, sivil havacılığın artması ve petrolün Organik Kimya'da ve özellikle plastik, yapay gübre, çözücü, yapıştırıcı ve böcek zehri üretimindeki öneminden ileri gelmiştir.

Dünya petrol rezervlerinin yaklaşık olarak yüzde 18'i Venezuela^ya aittir. yaklaşık olarak 300 milyar varillik bir petrol varlığına sahip ülkeyi, Suudi Arabistan takip eder. 265 milyar varillik bir petrol varlığı olan Suudi Arabistan'ı ise Alberta'da bulunan devasa petrol yataklarına sahip olan Kanada takip etmektedir ve 170 milyar varillik bu petrol varlığı dünya rezervlerinin yüzde 10'una tekabül etmektedir. Bu ülkeleri sırasıyla İran ve Irak takip etmektedir, İran petrolleri dünya rezervlerinin yüzde 9.5'una ve Irak petrolleri ise dünya rzervlerinin yüzde 8.7'sine denk gelir.

Petrol endüstrisi ve petrol ürünleri pazarlamada (petrol tankerleri ve genellikle boru hatları) taşıma, arama, çıkarma, rafinaj ve küresel süreçler yer almaktadır. Sektörün en büyük hacimli ürünleri fuel oil ve benzindir. Petrol, aynı zamanda ilaç, solventler, gübre, pestisit ve plastik gibi birçok kimyasal ürünler için ham maddedir.

Petrol, birçok sanayi için çok önemlidir ve sanayileşmiş medeniyetler kendisi için önemli olduğunu bilir ve bu nedenle birçok ülke için önemli husustur. Dünyada petrol tüketimi her yıl yaklaşık olarak 30 milyar varildir ve üst petrol tüketicilerini büyük ölçüde gelişmiş ülkeler oluşturur. 2004 yılında tüketilen petrolün %24'ünü Amerika Birleşik Devletleri tüketmişken 2007 yılında bu oran %21'e düşmüştür.

ABD'de, Arizona, California, Hawaii, Nevada, Oregon ve Washington eyaletlerinde, Batılı Devletler Petrol Derneği (WSPA) şirketi, rafineri dağıtım, üretim, taşıma ve petrol pazarlamadan sorumlu kurumdur. kâr amacı gütmeyen bu ticaret kurumu, 1907 yılında kurulmuş olup Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski petrol ticaret birliğidir.

Petrolün çok farklı kullanım alanlarına hizmet edebilme şansı vardır, çünkü petrol çok farklı çeşitte ve farklı büyüklükte hidrokarbon zincirlerine ayrılabilir. damıtma işlemi petrol işleme tesislerinde ısıl süreçler ile yapılır ve üç tür ürün ortaya çıkar. İlk sıcaklıklarda çıkan ürünler hafif, ikinci ürünler orta ve son ürünler ağır petrol ürünleridir. Benzin, gaz vb. hafifken, dizel ve gaz yağı orta, fuel-oil, katran ve cila ağır ürünleri oluşturur.

Tek başına 167 milyar dolar kazanıyor
Petrolde yukarı yönlü hareket sürüyor Petrol fiyatları 1,5 ayın zirvesinde
Brent petrolün varili 75,19 dolar Petrol yüzde 3'ün üzerinde yükseldi Ham petrol fiyatları yükseliyor Brent petrolün varili 72,26 dolar Petrol fiyatları yatay seyri sürdürdü Petrol fiyatları geri çekiliyor Petrol fiyatları yatay seyrediyor Petrol fiyatları 73 doların altında Petrol fiyatları geri geldi Petrol 72 dolara indi Petrol 74 dolardan işlem görüyor Petrol 74 dolar seviyesinde Petrol fiyatları yatay seyrediyor Irak, borç batağından çıkamıyor Petrol 73 dolar seviyesinde Petrol fiyatlarında düşüş sürüyor Petrol fiyatları 74 dolar sınırında Petrol fiyatlarında iki yılın en büyük düşüşü Orta Doğu'nun rotaları risk altında! Petrol 75 dolara yükseldi Petrol fiyatlarını artırabilecek kriz Petrol fiyatları yatay seyrediyor Petrol fiyatı 74 doların üzerinde Petrol fiyatlarında sınırlı artış Petrol ithalatı mayısta yüzde 12 azaldı Petrolde yatay seyir sürüyor Petrol fiyatları yatay seyrediyor