merkez bankası

Merkez bankası (rezerv bankası, para otoritesi), bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

Birçok merkez bankası varlık (döviz, altın ve diğer finansal varlıklar) ve yükümlülüklere sahip olmaları

Merkez bankasının işlevleri (bu işlevlerin tümü tüm merkez bankaları için geçerli değildir) şunlardır:

Para politikasının uygulanması,

ülkenin toplam para arzının kontrolü,

hükûmetin ve bankaların bankası (son kredi mercii) olma,

ülkenin döviz ve altın rezervlerini yönetme,

bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi,

resmî faiz oranını -enflasyon ve ülkenin döviz kurunu yönetmek amacıyla- belirlemek ve bu oranın çeşitli politika mekanizmaları aracılığıyla piyasada etkili olmasını temin etmek.

Merkez bankasının amaçları (bu işlevlerin tümü tüm merkez bankaları için geçerli değildir, amaçlardan bazıları birbirleriyle çelişkili olabilir) şunlardır:

Fiyat istikrarının sağlanması,

Döviz piyasasında istikrar sağlanması,

Para piyasasında istikrar sağlanması,

Büyüme,

Tam istihdamın sağlanması

Merkez bankaları, ülkenin seçilen para politikasını uygular. Bu temel olarak ülkenin ne tür bir para birimi olacağını içerir. Kâğıt (fiat) para, banknot (altına dayalı para - IMF üyesi ülkelerde izin verilmez), para kurulu ya da para birliği. Bir ülkenin kendi ulusal para birimi olduğunda, bu hâlde kâğıdın, belirli şartlar altında "para"ya dönüştürüleceği taahhüdünü de içerir. Bu taahhüt, eskiden, parayı sabit bir miktardaki değerli metallerle değiştirme taahhüdüydü. Çoğu para biriminin kâğıt (fiat) para olduğunu günümüzde, "ödeme taahhüdü", aynı para birimi toplamının ödenmesi taahhüdünden başka bir şey içermiyor.

Merkez'den Hazine'ye iki katı ödeme
Brüt döviz rezervi 6 yılın dibinde TCMB, 18.3 milyar lira kâr elde etti
Dış şoklara karşı artan duyarlılık Sudan'dan, Türk şirketle 2 milyar dolarlık borç anlaşması 'Sıkılaşma' ifadesine katılmıyorum 'Enflasyonda katılık' vurgusu Merkez de piyasa da 'pas' geçecek Yurt içi piyasalar TCMB kararlarına odaklandı Enflasyonda düşüşü gıda sınırladı Tunus'un yeni Merkez Bankası başkanı belli oldu Artık harekete geçmemiz gerekiyor Ekonomistlerden yıldızlı 'pekiyi' aldı Enflasyon raporunu nasıl okumalı? Reeskont önleminde uzatma yok Enflasyona 90 baz puanlık güncelleme “İngiltere ve AB arasında daha derin bir ilişki kurulmalı” Finansal hizmetlere güven arttı Ultra gevşek politikada sona mı gelindi? TCMB, BOTAŞ'a 11 ayda 7 milyar dolar verdi TCMB rezervleri 6.5 milyar dolar azaldı Yatırımcıya makine desteği geliyor TL uzlaşmalı dövize 250 milyon dolar teklif geldi TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi sonuçlandı Merkez Bankası ile Arnavutluk arasında iş birliği anlaşması Gıda fiyatlarında yükseliş sürdü MB adımı, doları frenledi Merkez'in rezervleri geriledi Finansal Hizmetler Güven Endeksi yükseldi "Gerektiğinde ek sıkılaştırma yapabiliriz"