merkez bankası

Merkez bankası (rezerv bankası, para otoritesi), bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

Birçok merkez bankası varlık (döviz, altın ve diğer finansal varlıklar) ve yükümlülüklere sahip olmaları

Merkez bankasının işlevleri (bu işlevlerin tümü tüm merkez bankaları için geçerli değildir) şunlardır:

Para politikasının uygulanması,

ülkenin toplam para arzının kontrolü,

hükûmetin ve bankaların bankası (son kredi mercii) olma,

ülkenin döviz ve altın rezervlerini yönetme,

bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi,

resmî faiz oranını -enflasyon ve ülkenin döviz kurunu yönetmek amacıyla- belirlemek ve bu oranın çeşitli politika mekanizmaları aracılığıyla piyasada etkili olmasını temin etmek.

Merkez bankasının amaçları (bu işlevlerin tümü tüm merkez bankaları için geçerli değildir, amaçlardan bazıları birbirleriyle çelişkili olabilir) şunlardır:

Fiyat istikrarının sağlanması,

Döviz piyasasında istikrar sağlanması,

Para piyasasında istikrar sağlanması,

Büyüme,

Tam istihdamın sağlanması

Merkez bankaları, ülkenin seçilen para politikasını uygular. Bu temel olarak ülkenin ne tür bir para birimi olacağını içerir. Kâğıt (fiat) para, banknot (altına dayalı para - IMF üyesi ülkelerde izin verilmez), para kurulu ya da para birliği. Bir ülkenin kendi ulusal para birimi olduğunda, bu hâlde kâğıdın, belirli şartlar altında "para"ya dönüştürüleceği taahhüdünü de içerir. Bu taahhüt, eskiden, parayı sabit bir miktardaki değerli metallerle değiştirme taahhüdüydü. Çoğu para biriminin kâğıt (fiat) para olduğunu günümüzde, "ödeme taahhüdü", aynı para birimi toplamının ödenmesi taahhüdünden başka bir şey içermiyor.

Türkiye, 66,21 milyon dolar dış borç ödedi
Türk Lirası şubatta değer kazandı MB döviz alım ihalesine 119 milyon dolar teklif geldi
Emisyon hacmi, 13.6 milyon lira azaldı MB: Çift hane geçici, asıl düşüş yıl sonunda MB döviz alım ihalesine 105 milyon dolar teklif geldi Emisyon hacmi 1.2 milyar lira arttı Enflasyon, sebze fiyatıyla sıçrama yapacak MB döviz alım ihalesine 68 milyon dolar teklif geldi Tüketici kredileri 128 milyar liraya geriledi Türkiye, 1-24 Şubat'ta 2 milyar dolar dış borç ödedi MB döviz alım ihalesine 96 milyon dolar teklif geldi Emisyon hacmi 59 milyon lira azaldı MB döviz alım ihalesine 129 milyon dolar teklif geldi ”Türkiye krizden en hızlı çıkacak ülkelerden biri” Emisyon hacmi 373 milyon lira azaldı 10 yıllık ‘Mali Kural’ geliyor Emisyon hacmi, 311 milyon lira azaldı Enflasyon beklentisi yüzde 7.55'e yükseldi Reel kesim, güven tazeledi MB döviz alım ihalesine 137 milyon dolar teklif geldi Fed'den sürpriz faiz artışı Tüketici kredileri 128 milyar 606,4 milyon liraya çıktı Türkiye 1-17 Şubat'ta 2 milyar dolar dış borç ödedi ‘Merkez’den 5 net mesaj ”Merkez Bankası'nın bağımsızlığı yasa ile geri alınır” Merkez Bankası faizleri değiştirmedi MB döviz alım ihalesine 102 milyon dolar teklif geldi Emisyon hacmi 45 milyon lira arttı PPK bugün toplanıyor