merkez bankası

Merkez bankası (rezerv bankası, para otoritesi), bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

Birçok merkez bankası varlık (döviz, altın ve diğer finansal varlıklar) ve yükümlülüklere sahip olmaları

Merkez bankasının işlevleri (bu işlevlerin tümü tüm merkez bankaları için geçerli değildir) şunlardır:

Para politikasının uygulanması,

ülkenin toplam para arzının kontrolü,

hükûmetin ve bankaların bankası (son kredi mercii) olma,

ülkenin döviz ve altın rezervlerini yönetme,

bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi,

resmî faiz oranını -enflasyon ve ülkenin döviz kurunu yönetmek amacıyla- belirlemek ve bu oranın çeşitli politika mekanizmaları aracılığıyla piyasada etkili olmasını temin etmek.

Merkez bankasının amaçları (bu işlevlerin tümü tüm merkez bankaları için geçerli değildir, amaçlardan bazıları birbirleriyle çelişkili olabilir) şunlardır:

Fiyat istikrarının sağlanması,

Döviz piyasasında istikrar sağlanması,

Para piyasasında istikrar sağlanması,

Büyüme,

Tam istihdamın sağlanması

Merkez bankaları, ülkenin seçilen para politikasını uygular. Bu temel olarak ülkenin ne tür bir para birimi olacağını içerir. Kâğıt (fiat) para, banknot (altına dayalı para - IMF üyesi ülkelerde izin verilmez), para kurulu ya da para birliği. Bir ülkenin kendi ulusal para birimi olduğunda, bu hâlde kâğıdın, belirli şartlar altında "para"ya dönüştürüleceği taahhüdünü de içerir. Bu taahhüt, eskiden, parayı sabit bir miktardaki değerli metallerle değiştirme taahhüdüydü. Çoğu para biriminin kâğıt (fiat) para olduğunu günümüzde, "ödeme taahhüdü", aynı para birimi toplamının ödenmesi taahhüdünden başka bir şey içermiyor.

Eski MB Başkanı'ndan çarpıcı açıklamalar
Zeybekci: Merkez Bankası toplanıp faiz indirmeliydi 'Merkez, reeskontta limiti yükseltmeli'
Şimşek, enflasyon tahminini değerlendirdi Piyasalar Merkez Bankası'na odaklandı Kanada Merkez Bankası faiz indirdi Merkez Bankası'ndan büyüme açıklaması MÜSİAD'dan 'faiz kararı' yorumu Ve gözler Merkez'e çevrildi Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti Bankacılık sektörü kredi hacmi arttı Merkez, piyasayı 'BOTAŞ'la fonlayacak Merkez'in rezervleri 6 ayın en düşüğünde Başçı: Türkiye için iki risk var Para birimi savaşları geri dönüyor Merkez'den finansal istikrar için yeni adım sinyali Tahvil alımı 2015 başında değerlendirelecek Merkez Bankası rezervleri geriledi "Bütçe disiplini korunacak" Çekirdek enflasyonda sınırlı iyileşme Kısa vadeli dış borç stoku 129.8 milyar dolar 'Tasarrufları artırarak büyümeyi hedefliyoruz' Borsa kritik desteğin üzerinde kaldı Merkez Bankası rezervleri azaldı İTO: Merkez'in faizleri düşürmesi gerekiyor 'Büyümedeki riskler canlı' Dolardaki yükselişe Merkez freni MB rezervleri 439 milyon $ azaldı Merkez Bankası faizleri değiştirmedi MB, faiz için toplanıyor