Libya

Libya, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur.

Libya tarihinde üç silahlı kuvvet vardır.1950 yılında bağımsızlaşan Libya Krallığı'nın "Libya Kraliyet Silahlı Kuvvetleri".Muammer Kaddafi döneminin "Libya Arap Cemahiriyesi Silahlı Kuvvetleri" ve iç savaş sonrası, Ulusal Geçiş Konseyi tarafından kurulan "Libya Ulusal Ordusu"dur.

Libya çok büyük bir yüz ölçümüne sahip olmasına rağmen nüfusun tamamına yakının kıyı bölgelerde yaşar. Trablus ve Sirenayka'da km2'ye düşen insan sayısı 50 iken ülkenin geri kalanında, km2'de 1 kişinin altına düşer. Ülkenin büyük ölçüde çöllerle kaplı olmasından dolayı, ülke yaşayanların %90'ı kıyı şehirlerinde yaşamaktadır. Ülkeyi kaplayan çöllerin büyüklüğünü, bütün ülkedeki alanda km2'ye düşen insan sayısının 3,6'ya düşmesinden anlaşılabilir. Tarımsal faaliyetlerin imkânsız olduğu çöllerle kaplı Fizan'dan ziyade halk Trablus ve Sirenayka bölgelerinde yaşamaktadır.

Bütün nüfusun %90'ı, ülke topraklarının sadece %10'unda yaşamaktadır. Ülke toplam nüfusunun %88'i şehirde yaşamaktadır ve çoğunluğu üç büyük şehir olan Trablus, Bingazi ve el-Beyda'da bulunmaktadır. 6,5 milyon civarındaki Libya nüfusunun yaklaşık yarısı '15 yaşından' küçüktür.

Libya halkının etnik unsurlarını öncelikle; Araplaşmış Berberiler, saf Arap ve çöl kabilelerinden oluşan Bedeviler ile Tuaregler oluşturmaktadır. Ayrıca az sayıda Sahara Altı Afrika siyahîlerinden olan Sahiller ile Tobular da mevcuttur. Ayrıca ülke çok sayıda Orta Afrika'dan gelen göçmen barındırmakta ve ayrıca çok sayıda Mısırlı göçmen ülkede yaşamaktadır.

Libya'nın resmî dili Arapça olduğu gibi halk arasından da %80'in üzerinde bir oranla Arapça; Arapçanın ağız ve lehçeleri konuşulmaktadır. Ülkenin geriye kalanı olan %20'si ise bir Berberi dili olan Tamazight dilini konuşmaktadır. İngilizce ve İtalyanca büyük şehirlerde konuşulmaktadır, ayrıca İtalya kontrolünde yaşamış yaşlıların büyük çoğunluğu İtalyanca bilmektedir.

Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi,  Başbakan Abdulhamid Dibeybe, Temsilciler Meclisi Başkanı ise Akile Salih İsa'dır.

BM liderliğindeki barış görüşmelerinin ardından Tobruk ve Trablus hükûmetleri 2015'te birleşerek BM destekli Ulusal Mutabakat Hükûmetini kurdular. Genel Ulusal Kongre UMH'nin kurulmasının ardından kendini feshetti. Ancak UMH Libya'da barışı sağlayamadı, Tobruk ve Trablus merkezli hükûmetler (ayrıca İslami gruplar ile kabileler) arasında İkinci Libya İç Savaşı çıktı. İki ana taraf arasında 24 Ekim 2020'de kalıcı ateşkes anlaşması imzalandı.

Libya Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi, Arap Birliği, İİT ve OPEC üyesidir. Ülkenin resmi dini İslam'dır, Sünni Müslümanlar Libya halkının %96,6'sını oluşturmaktadır.

İtalya'nın Libya'ya 10 yıllık ambargosu bitti
Libya'dan dikkat çeken imza Libya, Arap ülkelerinden destek istedi
Bella Maison, Katar ve Libya'da mağaza açtı Trablus'taki çatışmaların bilançosu: 78 ölü BM'den 'Libya'daki mevcut durum sürdürülemez' uyarısı Libya'da petrol üretiminde gerileme Petrolde 5 dolarlık Libya kaybı Petrol krizinden doğan zarar 1 milyar dolara yaklaştı Libya'da kaçırılan üç Türk işçi serbest bırakıldı Libya'da bombalı saldırı: 6 ölü Kargo uçağı pist sonunda durdu Libya'da askeri kargo uçağı düştü: 5 ölü Libya'da belediye başkanı kaçırıldı Libya'da aidiyeti belli olmayan uçakla saldırı: 2 ölü Libya'daki kamplardan 16 bin göçmen geri gönderildi Müteahhitler için Libya ile masaya oturulacak Libya'da camide patlama Libya'da İçişleri Bakan Yardımcısı'na suikast girişimi TİKA, Libya'ya 6 ton ilaç gönderdi Yolcular tahliye edilmeye başlandı Libya'dan Türk şirketlerine çağrı Facia: En az 80 ölü! Libya'da kriz sona eriyor Akdeniz'de yine göçmen faciası Libya görüşmeleri yarın Cenevre'de başlıyor Libya'dan Etiyopya'ya başsağlığı İhracatçı ve müteahhitler, Libya’da hükümetlerin birleşmesini... Libya'da Türk şirketlerini ülkeden çıkarma kararı Kaddafi'nin kehaneti gerçek oluyor