KOBİ

KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler), "250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan ve yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimler." olarak tanımlanmıştır.

Günümüzde KOBİ Tanımı sadece üretim sektörünü değil, aynı zamanda tüm hizmet sektörünü de kapsamaktadır. Bu aynen Kalite Güvence Sistemlerinin öncelikle üretim sektöründe başlayıp, sonradan hizmet sektörüne de yayılması gibidir.

Kobi işletmeler KOSGEB adı verilen devlet kuruluşuna bağlı ve bu kuruluş aracılığıyla devletin sunduğu birçok hibe ve destekten faydalanmaktadır. Bu teşviklerin genel amacı iş hacmini genişletmek ve ekonominin geniş bir parçası olan KOBİ lerle doğru orantıda büyüyen bir ekonomi elde etmektedir. Kobilerin uzun seneler nesillerden nesillere devam edebilecek bir yapıya ulaşması için kurumsallaşmaları gerekmektedir.

Bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için farklı kriterler de bulunmaktadır. İşletmenin bu gruba dahil edilebilmesi için kamu kuruluşunun ya da kurumun bu işletmenin hisselerinin %25’inden fazlasına sahip olmaması gerekmektedir.

Bağımsız İşletmeler: Bu işletmeler, başka bir işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmamalıdır. Bir tüzel kişi, kamu kurumu ya da kuruluşunun işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmaması gerekmektedir. Birkaç bağlı işletme müştereken ya da tek başına işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmamalıdır. İşletme konsolide hesaplar düzenlememelidir, ve bu işletme konsolide hesaplar düzenleyen başka bir firmanın hesaplarında yer almamalıdır.

İşletme türleri;

Ortak İşletme: Tek başına ya da bağlı bir işletme ile bu işletme üzerinde tek hakim olmamalıdır. Başka bir işletmenin sermayesinin ya da oy hakkının üzerinde %25 - %50’si arasında söz hakkı bulunmamalıdır. Kendi oy hakkı ve sermayesi üzerinde %25 - %50 oranında başkasının söz hakkı bulunmamalıdır. Tanımlardan anlaşıldığı üzere, ortak işletmeleri belirleyen nokta sermaye ve oy hakkıdır.

Bağlı İşletmeler: Bir başka işletmenin hem sermaye hem de oy hakkının çoğunluğuna sahip olmalıdır. Bir işletmenin yönetim, denetim kurulu üyelerinin atanması, üyelerin azledilmesi ve denetim yetkisine sahip olmalıdır. Bir işletmenin ortağı veya hissedarı olunması durumunda yapılan anlaşmalarda tek başına söz sahibi olmalıdır. Bu şartlardan herhangi birinin yerine getiriliyor olması bağlı işletme statüsünde yer almak için yeterlidir.

KOBİ’lere global arenada rekabet becerisi kazandırıyor
TEB’den ihracatçı KOBİ’lere kredi AssisTT'ten KOBİ'lere yeni sanal santral modeli
OSB'lerde 1.000 dijital elçi yetiştirildi AssisTT, Anahtar Teslim Sanal Santral Modeli'ni hayata geçirdi 2021 yılında toplam girişimlerin yüzde 99,7’sini KOBİ’ler oluşturdu KOBİ kredileri 2 trilyona gidiyor KSO Sektörel Performans ödülleri sahiplerini buldu Türk Eximbank'a AKKB'den 150 milyon avroluk kredi Bakan Varank'tan KOBİ'lere destek müjdesi QNB Finansbank, ihracatçıların yanında olmaya devam ediyor Taşınır rehni KOBİ'leri rahatlattı TOSYÖV Bursa KOBİ’leri ödüllendirecek KOBİ üretimini destekleyecek paket Alacak sigortası ticareti büyütecek KOBİ'lerde ahlaki problem daha fazla KOBİ’ler ve e-ticaret platformları KOBİ’ler için 10 e-ticaret formülü 'Perakende bankacılık' hamlesi KOBİ’ler buluta tutundu, talep %40 arttı KOBİ ve holdinglerden işbirliği KOBİ’lerin sayısallaşmaya uyumu bulut çözüm ile mümkün Teknolojik ürün avcılığına başlıyoruz KOBİ desteklerine düzenleme İş Bankası’ndan ihracatçı KOBİ’lere kolaylıklar KOBİ’ler dijital dönüşüm ve teknoloji için uzmanlara danıştı KOBİ'ler de yapılandırma yapabilsin 'Son durum' analizi: Sıkıntı büyüyebilir Turquality, markalaşma ve ihracat süreçlerini hızlandırıyor KOBİ’lerde işletme koçluğu dönemi