fındık

Dünyada ticarete konu olan fındığının büyük kısmı (%91) Avrupa ülkeleri tarafından satın alınır ve çoğunlukla (%80) şekerleme ve çikolata sanayinde kullanılır. 2000-2008 yılları arasında %85'i Türkiye tarafından satılan ortalama 540 bin ton kabuklu fındık ticareti gerçekleşmiştir.

İtalya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya, Türkiye dışındaki önemli ihracatçı ülkelerdir. Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Avusturya, Birleşik Krallık, İrlanda, İsviçre, Bulgaristan, Macaristan ve Kanada, fındık üretmemesine karşın ithal ettiği ürünü ihraç eden ülkelerdendir.

Dünyada en fazla fındık satın alan ülkeler şunlardır; Almanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Belçika, Lüksemburg, Rusya, Avusturya, Hollanda, 

Birleşik Krallık, ABD, İspanya, Polonya, Yunanistan, Danimarka.

Türkiye son 30 yılda ortalama olarak 400.000 ton kabuklu fındığa eşdeğer 200 bin ton iç fındık ihracatı yapmıştır. Son yıllarda fındık üretiminin artmasına bağlı olarak bu miktarda artmaktadır.

 2010-11 sezonunda 527 bin ton kabuklu fındığa karşılık gelen 263 bin ton ihracat gerçekleştirilmiştir. 2011-2012 sezonu ihracatımız ülke gruplarına göre: %74 AB ülkeleri, %10 diğer Avrupa ülkeleri, %9,5 deniz aşırı ülkeler, %6 diğer ülkeler şeklindedir. Ülkeler bazında ihracat: %21 Almanya, %17 İtalya, %14 Fransa, %4 Polonya ve %4 Kanada şeklindedir .

Türkiye fındığını %58 oranında iç fındık, %17 işlenmiş bütün fındık, %25 ileri işlenmiş fındık olarak ihraç eder.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına göre: Fındık ihracatı tarımsal ihracatın %15-20'sini, genel ihracatın %2'sini oluşturur. 380 bin aile, 700 bin hektar alanda fındık üreterek, 3 milyon kişiye geçim imkânı sunar. 2012/13 sezonunda 600 bin ton kabuklu fındığa eşdeğer ihracat yapılmış ve Cumhuriyet tarihi rekoru olan 1,8 milyar dolar gelir elde edilmiştir.

Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir.  En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.

Türkiye'de fındığın en önemli zararlıları olarak, karamuk oluşturup fındığın iç bağlamamasına ya da lekeli olmasına sebep olarak ekonomik zararı dokunan iki böcek türü vardır.

Fındık fiyatlarına tepkiler
Fındık ihracatı 1.6 milyar doları geçti Fındık üreticilerine sigorta uyarısı
"Fındıkta ilaçlama nisan veya mayısta yapılmalı" FİSKOBİRLİK, üreticinin elindeki fındığa talip Fındık üreticisi zirai don nöbetinde Mart karı" fındık üreticilerini endişelendirdi Fındık piyasasında "oligopol" tehlikesi Fındıkta tek rekolte açıklanacak Fındık ve çay haftaya masaya yatırılıyor "Fındıkta mutlaka müdahale alımı olması lazım" Ticaret borsalarında 374 bin ton fındık işlem gördü Fındık üreticisinin gözü TMO'da Türkiye 240 bin ton fındık ihracat etti Fındık üreticisine "zirai don" uyarısı Fındık ihracatçıları yeni pazar arıyor Fındık fiyatı yeniden yükselişe geçti Fındığı Paris'te tanıttılar Türk fındığı Çin'de tanıtıldı Fındık fiyatları tekrar yükselecek Fındık fiyatı 20 TL’ye dayandı şekerlemeci karamele yöneldi Fındık üreticisini güldürdü Fındıkta fiyat artışı sürüyor Fındık fiyatları 14 lirayı aştı FİSKOBİRLİK, 2 bin 500 tonun üzerinde alım yaptı "Fındıkta alan bazlı destek devam etmeli" Bayram sonrası fındık fiyatında artış bekleniyor FİSKOBİRLİK, 2015 ürünü bin 500 ton fındık aldı Üreticiler fiyatın yükselmesini istiyor Kalite için "fındığınızı kurutun" önerisi