fındık

Dünyada ticarete konu olan fındığının büyük kısmı (%91) Avrupa ülkeleri tarafından satın alınır ve çoğunlukla (%80) şekerleme ve çikolata sanayinde kullanılır. 2000-2008 yılları arasında %85'i Türkiye tarafından satılan ortalama 540 bin ton kabuklu fındık ticareti gerçekleşmiştir.

İtalya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya, Türkiye dışındaki önemli ihracatçı ülkelerdir. Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Avusturya, Birleşik Krallık, İrlanda, İsviçre, Bulgaristan, Macaristan ve Kanada, fındık üretmemesine karşın ithal ettiği ürünü ihraç eden ülkelerdendir.

Dünyada en fazla fındık satın alan ülkeler şunlardır; Almanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Belçika, Lüksemburg, Rusya, Avusturya, Hollanda, 

Birleşik Krallık, ABD, İspanya, Polonya, Yunanistan, Danimarka.

Türkiye son 30 yılda ortalama olarak 400.000 ton kabuklu fındığa eşdeğer 200 bin ton iç fındık ihracatı yapmıştır. Son yıllarda fındık üretiminin artmasına bağlı olarak bu miktarda artmaktadır.

 2010-11 sezonunda 527 bin ton kabuklu fındığa karşılık gelen 263 bin ton ihracat gerçekleştirilmiştir. 2011-2012 sezonu ihracatımız ülke gruplarına göre: %74 AB ülkeleri, %10 diğer Avrupa ülkeleri, %9,5 deniz aşırı ülkeler, %6 diğer ülkeler şeklindedir. Ülkeler bazında ihracat: %21 Almanya, %17 İtalya, %14 Fransa, %4 Polonya ve %4 Kanada şeklindedir .

Türkiye fındığını %58 oranında iç fındık, %17 işlenmiş bütün fındık, %25 ileri işlenmiş fındık olarak ihraç eder.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına göre: Fındık ihracatı tarımsal ihracatın %15-20'sini, genel ihracatın %2'sini oluşturur. 380 bin aile, 700 bin hektar alanda fındık üreterek, 3 milyon kişiye geçim imkânı sunar. 2012/13 sezonunda 600 bin ton kabuklu fındığa eşdeğer ihracat yapılmış ve Cumhuriyet tarihi rekoru olan 1,8 milyar dolar gelir elde edilmiştir.

Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir.  En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.

Türkiye'de fındığın en önemli zararlıları olarak, karamuk oluşturup fındığın iç bağlamamasına ya da lekeli olmasına sebep olarak ekonomik zararı dokunan iki böcek türü vardır.

Üreticiden fındık fiyatı uyarısı
Fındık rekoltesi 640 bin ton Fındık fiyatlarında spekülasyon uyarısı
"Fındığı gıda sektöründe değerlendirmeliyiz" Çikolata devinden Türk fındığına övgü 'Hamburg Fındık Borsası diye bir şey yok' 'Sözleşmeli aile işletmeciliğine geçmemiz lazım' Fındık üreticilerine dokuz yılda 6,8 milyar lira destek Fındık üreticilerine destek ödemeleri başladı Yabani otlar fındıkta verimi düşürüyor Fındık ihracatında 300 bin ton umudu korunuyor Soğuğa dayanıklı fındık çeşidi geliştirilecek Soğuğa dayanıklı fındık çeşidi geliştirilecek Pazara 645 bin 875 ton fındık indi Fındık üreticilerine gübre uyarısı Üreticiler 'destek ödemesi'ni bekliyor Fındık üreticilerine sigorta uyarısı 'Türk Fındığı' imajı dünyaya tanıtılacak Fındıkta 'erken uyanma' risk oluşturuyor Fındıkta "yalancı bahar" korkusu Fındıkta 'arz açmazı' Fındıkta çocuk işçiliğine hayır TMO 1,1 milyar lira ödeme yaptı "Fındıkta sorunlarımız çok" Trabzon'da fındık toplama tarihleri belirlendi Fındık işçilerinin yevmiyeleri belirlendi İlk fındık borsası gün sayıyor TMO fındık üreticisinin yüzünü güldürdü Küllenmenin maliyeti 300 milyon dolar Fındık alımı 24 Nisan'da başlıyor