Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi’nde okuyan Mark Zuckerberg isimli öğrenci tarafından “The Facebook” adıyla kuruldu. ilk zamanlar sadece Harvard Üniversitesi‘nde öğrenim gören öğrencilerin kendi aralarındaki iletişim sağlaması ve birbirleriyle bağlantı kurması amacıyla kurgulanmış ücretsiz bir web sitesiydi. Ancak sonradan The Facebook, kullanıcıların beğenisini topladı. Böylece, site, Harvard Üniversitesi dışında da popüler hale getirdi.
Şu anki tanımıyla Facebook, Inc., Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji'ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kuruldu. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir. Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden (Big Tech) biri olarak kabul edilir.
Facebook, Facebook Messenger, Facebook Watch ve Facebook Portal dahil sosyal ağ platformunun ötesinde başka ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Aynı zamanda Instagram, WhatsApp, Oculus VR, Giphy ve Mapillary'yi satın aldı ve Jio Platforms'ta% 9,9 hisseye sahiptir. 2019 itibarıyla şirket 16 veri merkezi konumunu işletiyordu. Facebook, 2020 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji satın almayı ve sera gazı emisyonlarını yüzde 75 azaltmayı taahhüt etti. Veri merkezi teknolojileri, daha büyük bölgeleri ve çeşitli trafik modellerini barındıran dağıtılmış bir ağ sistemi olan Fabric Aggregator'ı içerir. Etkisini artırmak için satın alma yoluna giden Facebook, WhatsApp ve Instagram'ı satın aldı.
Mark Zuckerberg (Başkan ve İcra Kurulu Başkanı), Sheryl Sandberg (Operasyon Direktörü), Mike Schroepfer (Baş Teknoloji Sorumlusu), David Wehner (Finans Direktörü) ve Chris Cox (Baş Ürün Sorumlusu) tarafından yönetilmektedir.
Son zamanlarda WhatsApp, kullanıcı verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiği, aksi halde WhatsApp’ı kullanamayacakları belirtilmiştir. Bu haliyle güncelleme, daha fazla verinin Facebook tarafından toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermektedir.