Euro Bölgesi

Euro bölgesi, ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak euroyu (€) seçen 19 Avrupa Birliği (AB) üyesinin oluşturduğu ekonomik ve parasal birlik. 1 Ocak 2015 itibarıyla euro bölgesinde Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunmaktadır. Diğer AB üyesi ülkeler Danimarka hariç kriterleri karşıladıkları zaman euro bölgesine katılmak zorundadır.

Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.

Grup başkanı, Jeroen Dijsselbloem

Basan otorite, Avrupa Merkez Bankası

AMB başkanı, Mario Draghi

Bağlantılı olduğu, Avrupa Birliği'dir.

Diğer AB üyesi ülkeler (Birleşik Krallık ve Danimarka hariç) kriterleri karşıladıkları zaman euro bölgesine katılmak zorundadır. Yunanistan'ın borç krizi sırasında bu ülkenin Euro Bölgesi'nden ayrılması yönünde hararetli tartışmalar yapılmış olsa da bugüne kadar birlikten ayrılan ülke olmadı.

Danimarka, Maastricht Antlaşması'nda yer alan ayrıcalıklara dayanarak euroya geçmeyen AB üyesidir. Bu ülkenin hükûmetleri ya da bir referandum sonucu halkı bu yönde karar vermedikçe AB tarafından yasal bir baskıyla karşılaşmaz. 28 Eylül 2000'de Danimarka'da yapılan referanduma göre, oy verenlerin %53,2'si euroya geçmeye karşı çıkmıştır.

İsveç'in avro konusunda bir ayrıcalığı olmamasına karşın, bu ülkede gerçekleştirilen referandumlar euroya geçişi engeller durumdadır. 14 Eylül 2003'teki referanduma göre, oy kullananların %56,1'i euroya 'hayır' demiştir. Kriterleri karşıladıktan sonra Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Polonya ve Romanya da euroya geçmek zorundadır.

En kırılgan ülke Yunanistan
Almanya'nın AB paketi yakında açıklanacak Euro Bölgesi'nde enflasyon arttı
Estonya, Euro Bölgesi üyesi oldu Önemli sınav veriyoruz, euroyu güçlendirmeliyiz "Euro Bölgesi'ndeki kriz kronikleşti" Kurtarma mekanizması Avrupa için önemli ”Euro Bölgesi'nin mali uyumlaşması tartışılabilir” Kurtarma fonunun artırılması tartışılıyor Kamu çalışanlarından İrlanda'ya 17,5 milyar euro Portekiz'e fon baskısı artıyor Euro tehlikede değil İkinci zayıf halka için kollar sıvandı "AB'den acil mali yardım talep etme riski yüksek" Euro Bölgesi yüzde 1,9 büyüdü EEF: Krizin etkileri şimdi başlıyor OPEC petrol talebini yukarı yönlü revize etti Euro Bölgesi'nde işsizlik yüzde 10,1 Euro Bölgesi'nde enflasyon eylülde yüzde 1,8'e çıktı Euro Bölgesi ikinci çeyrekte yüzde 1,9 büyüdü Stiglitz Euro Bölgesi'ni uyardı Yunanistan, yardım için gerekli koşulları karşıladı "Euro/dolar paritesi 1,05 olacak" Euro Bölgesi'nde enflasyon fırladı Euro Bölgesi yüzde 1 büyüdü Euro Bölgesi'nde ÜFE yüzde 0.3 arttı Euro Bölgesi'nde ekonomiye güven tam Fransa ve Almanya, Euro Bölgesini krizlerden korumaya çalışıyor Estonya Euro Bölgesi'ne giriyor Yunanistan'ın bütçe performansına övgü