Euro Bölgesi

Euro bölgesi, ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak euroyu (€) seçen 19 Avrupa Birliği (AB) üyesinin oluşturduğu ekonomik ve parasal birlik. 1 Ocak 2015 itibarıyla euro bölgesinde Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunmaktadır. Diğer AB üyesi ülkeler Danimarka hariç kriterleri karşıladıkları zaman euro bölgesine katılmak zorundadır.

Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.

Grup başkanı, Jeroen Dijsselbloem

Basan otorite, Avrupa Merkez Bankası

AMB başkanı, Mario Draghi

Bağlantılı olduğu, Avrupa Birliği'dir.

Diğer AB üyesi ülkeler (Birleşik Krallık ve Danimarka hariç) kriterleri karşıladıkları zaman euro bölgesine katılmak zorundadır. Yunanistan'ın borç krizi sırasında bu ülkenin Euro Bölgesi'nden ayrılması yönünde hararetli tartışmalar yapılmış olsa da bugüne kadar birlikten ayrılan ülke olmadı.

Danimarka, Maastricht Antlaşması'nda yer alan ayrıcalıklara dayanarak euroya geçmeyen AB üyesidir. Bu ülkenin hükûmetleri ya da bir referandum sonucu halkı bu yönde karar vermedikçe AB tarafından yasal bir baskıyla karşılaşmaz. 28 Eylül 2000'de Danimarka'da yapılan referanduma göre, oy verenlerin %53,2'si euroya geçmeye karşı çıkmıştır.

İsveç'in avro konusunda bir ayrıcalığı olmamasına karşın, bu ülkede gerçekleştirilen referandumlar euroya geçişi engeller durumdadır. 14 Eylül 2003'teki referanduma göre, oy kullananların %56,1'i euroya 'hayır' demiştir. Kriterleri karşıladıktan sonra Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Polonya ve Romanya da euroya geçmek zorundadır.

Avrupa fona para bulmak için Çin'in kapısını çaldı
AB liderlerinin anlaşması borsalara ilaç oldu AB'de bankaların 106 milyar euro açığı var
Borç krizi çözümüne son şeklini verecekler EFSF'nin kapasitesini artıracaklar Borç krizini çözmek için toplandılar Kurtarmalara özel sektör katılımı riskli Juncker'den borç krizi için 10 adımlık öneri Nobel'li ekonomist Sims, AB'yi uyardı Euro Bölgesi'nde enflasyon son 3 yılın zirvesinde Euro Bölgesi'nde güçlü bir Yunanistan istiyoruz Gelişmekte olan ülkelere fazla güvenmeyin AB'nin 2011 tahmini büyüme oranı 1,7'ye çekildi Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 2,5'de kaldı Zoellick: Küresel ekonomi tehlikeli bir dönemde Avrupa bütünüyle tehlikede Avrupa'da büyüme hız kesti Şimdi de hizmet sektörü korkusu Perakende satışları yüzde 0,2 arttı ECB Başkanı, İtalya'yı uyardı Merkel borçlu ülkelere destek vermeyecek ECB'ye 'faizi düşür' çağrısı Obama ve Merkel'den destek sözü Euro Bölgesi varlığını sürdürecek Kurtarma ödemeleri teminat altına alınmalı Eurodan çıkmamız söz konusu değil İrlanda, 'ortak yönetime' sıcak bakıyor Almanya 'ortak bono'ya karşı Tek çözüm mali birlik Kıbrıs Rum Kesimi'ne yardım hazırlığı yok