dolar

Amerikan doları veya Birleşik Devletler doları 1792 Para Yasası ile yürürlüğe girmiş, Birleşik Devletler'in resmî para birimidir. Muhasebe, ticaret ve vergilendirme problemlerinin çözümü için 100 cente  ve 1000 mille bölünmüştür. Dünya üzerinde en yaygın kullanılan para birimidir. 2004'te dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edildi. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır. Bazı ülkeler Amerikan dolarını kendi resmî para birimleri olarak kullanmakta, bir kısım ülkede fiili tedavüldeki  para birimi, Britanya denizaşırı ülkelerinde ise tek para birimi olarak kullanılır.

Yeni kıtada kâğıt para dönemi 1600'lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başlamıştır. İlk banknot 1690 yılında Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde basılarak dolaşıma çıkmıştır. Kağıt para çıkarma yöntemi diğer Kolonilerce de kısa sürede benimsenerek yaygınlaşmıştır.

ABD Kongresi, 1781 yılında yeni hükümetin mali operasyonlarına destek olmak amacıyla, Philadelphia'da bulunan The Bank of North America'yı ilk ulusal banka ilan eder. 1792'de kabul edilen Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulur ve federal para sistemi çerçevesinde her birinin değeri altın, gümüş veya bakır üzerinden saptanan farklı değerdeki madeni paraların basımına başlanır.

1785 yılında ABD Kongresi Doları ABD'nin para birimi olarak kabul eder. Federal hükûmet ülke genelinde ilk kâğıt parayı 1861 yılında dolaşıma çıkarır. İç Savaşı finanse etmekte zorlanan Kongre ABD Hazinesine faiz getirisi olmayan vadesiz banknot ihraç etme yetkisi verir. Bu banknotlara, renkleri dolayısıyla "yeşil" adı takılır.

1913'te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar. "Tanrıya Güveniyoruz" (In God We Trust) ibaresi tüm banknotlar üzerinde kullanımı 1955'te kanunla zorunlu kılınmıştır.

Dolar, son yıllarda Euro karşısında değer kaybetmesine rağmen, ülkelerin merkez bankalarında tutulan rezerv miktarlarına bakıldığında hala 1. derece önemini korumaktadır. Bununla birlikte özellikle Çin ve Rusya merkez bankalarının başını çektiği bir kısım ülke merkez bankaları, rezervlerinde bulunan Dolar'ın bir kısmını Avro ile değiştirmeyi gündeme getirmektedir.

Dolar 3.72'den 3.63'lere geldi
Merkez Bankası faizi yükseltti Piyasalar beklemede
Serbest piyasada döviz açılış fiyatları TL, dolara karşı kayıplarını telafi etti "Artık kuru konuşmayı bırakalım" Dolarda dalgalanma devam ediyor Serbest piyasada dolar 3,71'den açıldı Dolar haftaya yatay başladı Faiz kararı, TL'nin seyrine bağlı MB ek sıkılaştırmaya gider mi? Martta faiz artırımı yapar mı? Gözler Trump'ın vereceği mesajlarda Dolar, dar bantta dalgalandı Küresel piyasalarda AB belirsizliği Dolarda düşüş eğilimi sürüyor Suudi sermayesinin yoğun ilgisi var Dolar 3,58'in altını gördü Serbest piyasada döviz açılışları Dolar, kritik seviyeyi test etti Dolarda, kritik seviye denendi Fed tutanakları bekleniyor Dolar 3,61 seviyesinde Serbest piyasada dolar 3,63 TL'den açıldı Dolarda yatay seyir sürüyor Referandum öncesi dolar popülizmi Dolar 1,5 ayın en düşüğünü gördü Dolar yatay seyrediyor Dolar yatay açıldı Dolar dalgalı günü yatay kapattı