Avrupa

Avrupa ekonomisi, 50 farklı devlet içinde 743 milyondan fazla kişiyi kapsar. Benzer diğer kıtalar, Avrupa devletlerinin farklı zenginlikleri, en fakirlerinin diğer kıtalardaki en fakir devletlerin yaşam standartlarından ve GSYİH koşullarından çok üstünde olmasına rağmen. Zenginlikler farkı en kabaca Avrupa boyunca batı-doğu bölümünde görülebilir.

Batı Avrupa ülkelerinin hepsi yüksek GSYİH ve yaşam standartlarına sahipken Avrupa ekonomilerinin pek çoğu hala eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve çöken Sovyetler Birliği'nden hasıl olmaktadır. Buradaki Avrupa sözcüğü Avrupa ekonomisi sınırlarını Asya'da Kıbrıs sınırı olarak içerir.

Kıta olarak Avrupa dünyada en büyük ekonomiye sahiptir. Avrupa'nın en geniş ulusal ekonomisi Almanya olup, nominal GSYİH sıralamasında dünyada 3. sırada, satın alma gücü paritesi'ne (SAGP) göre beşinci sıradadır. Avrupa'nın ikincisi Birleşik Krallık olup, nominal GSYİH'de dünya üçüncüsü ve SAGP'de altıncıdır. Avrupa Birliği dünyanın en geniş (IMF ve Dünya Bankası'na göre 2005) veya ikinci en geniş ekonomisidir.

2017 yılı Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Avrupa'da yaklaşık 742 milyon kişi yaşamakta olup; bu değer dünya nüfusunun dokuzda birinden biraz fazlasına tekabül etmektedir. Bu tahmin 38 milyon kişinin yaşadığı Sibirya'yı saymış, ancak Türkiye'nin Avrupa'da yer alan bölgelerindeki 12 milyon kişiyi dahil etmemiştir. Kıta, Asya'dan sonra en yüksek nüfus yoğunluğuna sahiptir. Avrupa'nın ve dünyanın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip devleti Monako olmaktadır.

Çoğu ülkenin düşük doğum oranına sahip olduğu Avrupa'da nüfus artışının %85'inden göçmenler sorumludur. Kıta, yaklaşık 71 milyon göçmen ile dünyadaki bölgeler içerisinde en yüksek göçmen nüfusunu barındırmaktadır. 2017'de AB üyesi ülkelere toplamda 2,4 milyon kişi AB dışı ülkelerden göç etmiştir.

Tarihi açıdan 16. yüzyıldan beri Avrupa'dan Yeni Dünya'ya yapılan göçler ile de bu bölgelerde Avrupa kökenli topluluklar oluşmuştur. Kuzey Amerika'nın yanı sıra Güney Amerika'da bulunan Uruguay, Arjantin, Şili ve Brezilya gibi ülkelerin nüfuslarının önemli bir bölümünü Avrupa kökenliler oluşturmaktadır. Bu nüfus, büyük oranda 19. yüzyılda fakir ailelerin bu bölgelere yerleşmesi ile meydana gelmiştir. Kuzey Asya ve Kazakistan'a da Avrupalı (çoğunlukla Rus) yerleşimi yaşanmıştır.

Özdilek, tekstil dışı sektörlerde büyüyecek
Mali krizinin Asya borsalarına etkisi sürüyor 'Önlemleri hızlandırın' çağrısı
Yurtdışında görünüm karışık Krizin çözüleceği açıklamaları Asya borsalarını hareketlendirdi Mali krizdeki Avrupa tasarrufa yöneliyor İspanya'da 5 milyar euroluk önlem paketi Avrupa'nın borç krizini çok yakından takip ediyoruz Avrupa Borsaları değer kaybetti Avrupa Borsaları güne karışık başladı Özel sektör kredilerinin yüzde 72'si Avrupa'dan Asya ve ABD borsaları düştü Tüketici güveni nisanda arttı Otomotiv şirketleri kârlarını katladı 3G'de Avrupa'yı geçtik Avrupa'daki 1 milyon 700 bin şirketi alacağız İspanya'da benzin rekor kırdı Avrupa'nın borçlarına dair şüphe devam ediyor Kurtarma Fonu'nu güçlendirmek gerek 2010'daki büyüme 2011'de yakalanamaz ETA üyelerine rekor hapis "İspanya resesyondan çıkıyor" Avrupa'da kar hayatı felç etti Lizbon anlaşmasında kısmı değişiklik yapılacak Arnavutlar vizesiz dolaşmaya başladı Lüksemburg Avrupa'nın en zengini Moody's uyardı Beklenen oylama gerçekleşti Londra'da öğrenciler sokakta Çek Cumhuriyeti'nde de hayat duracak