Avrupa

Avrupa ekonomisi, 50 farklı devlet içinde 743 milyondan fazla kişiyi kapsar. Benzer diğer kıtalar, Avrupa devletlerinin farklı zenginlikleri, en fakirlerinin diğer kıtalardaki en fakir devletlerin yaşam standartlarından ve GSYİH koşullarından çok üstünde olmasına rağmen. Zenginlikler farkı en kabaca Avrupa boyunca batı-doğu bölümünde görülebilir.

Batı Avrupa ülkelerinin hepsi yüksek GSYİH ve yaşam standartlarına sahipken Avrupa ekonomilerinin pek çoğu hala eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve çöken Sovyetler Birliği'nden hasıl olmaktadır. Buradaki Avrupa sözcüğü Avrupa ekonomisi sınırlarını Asya'da Kıbrıs sınırı olarak içerir.

Kıta olarak Avrupa dünyada en büyük ekonomiye sahiptir. Avrupa'nın en geniş ulusal ekonomisi Almanya olup, nominal GSYİH sıralamasında dünyada 3. sırada, satın alma gücü paritesi'ne (SAGP) göre beşinci sıradadır. Avrupa'nın ikincisi Birleşik Krallık olup, nominal GSYİH'de dünya üçüncüsü ve SAGP'de altıncıdır. Avrupa Birliği dünyanın en geniş (IMF ve Dünya Bankası'na göre 2005) veya ikinci en geniş ekonomisidir.

2017 yılı Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Avrupa'da yaklaşık 742 milyon kişi yaşamakta olup; bu değer dünya nüfusunun dokuzda birinden biraz fazlasına tekabül etmektedir. Bu tahmin 38 milyon kişinin yaşadığı Sibirya'yı saymış, ancak Türkiye'nin Avrupa'da yer alan bölgelerindeki 12 milyon kişiyi dahil etmemiştir. Kıta, Asya'dan sonra en yüksek nüfus yoğunluğuna sahiptir. Avrupa'nın ve dünyanın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip devleti Monako olmaktadır.

Çoğu ülkenin düşük doğum oranına sahip olduğu Avrupa'da nüfus artışının %85'inden göçmenler sorumludur. Kıta, yaklaşık 71 milyon göçmen ile dünyadaki bölgeler içerisinde en yüksek göçmen nüfusunu barındırmaktadır. 2017'de AB üyesi ülkelere toplamda 2,4 milyon kişi AB dışı ülkelerden göç etmiştir.

Tarihi açıdan 16. yüzyıldan beri Avrupa'dan Yeni Dünya'ya yapılan göçler ile de bu bölgelerde Avrupa kökenli topluluklar oluşmuştur. Kuzey Amerika'nın yanı sıra Güney Amerika'da bulunan Uruguay, Arjantin, Şili ve Brezilya gibi ülkelerin nüfuslarının önemli bir bölümünü Avrupa kökenliler oluşturmaktadır. Bu nüfus, büyük oranda 19. yüzyılda fakir ailelerin bu bölgelere yerleşmesi ile meydana gelmiştir. Kuzey Asya ve Kazakistan'a da Avrupalı (çoğunlukla Rus) yerleşimi yaşanmıştır.

Türkiye Avrupa'da mobil bankacılığın merkezi olacak
Air France, o projeyi iptal etti THY Avrupa Ligi'ne katılacak son takım belli oluyor
'İskoçya'nın ayrılığı Avrupa ekonomisini de... AB'den flaş Ukrayna kararı İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri Avrupa'ya açılıyor ÜNLÜ & Co Avrupalı vakıfla 110 milyon dolarlık fon kurdu Draghi'nin varlık alımları tartışma başlattı Avrupa'da perakende satışlar hız kesti Avrupa'da 'genç işsiz' oranı 3 yılın en düşüğünde Euro Bölgesi deflasyona bir adım daha yaklaştı Futbolda milli mesai başlıyor Avrupa'ya 'dev' uyarı! İstanbul'da büyük elektrik kesintisi! Avrupa'nın en iyi mobil bankası seçildi AB, küresel yatırım merkezi olma pozisyonunu kaybetti Avrupa IŞİD konusunda çekincelerini koruyor Avrupa'da perakende satışlar arttı Avrupa borsaları yatay seyrediyor 'Irak' kaynaklı ihracat kaybını Avrupa dengeleyecek Avrupa’da en büyük Türk markası olmayı hedefliyor Peugeot Avrupa ve Asya'da vites yükseltti Urban Translation'ın gözü Avrupa listelerinde! Avrupa otomobil pazarı, yılın ilk yarısında büyüdü 'Avrupa'nın faiz indirimi Türkiye'ye yarar' Dil bilme şartı AB yasalarına aykırı AB, 'yabancı savaşçılar' sorununu çözme arayışında PAGEV, Türkiye'yi Avrupa'nın en büyüğü yapacak Betoncular 20 yıl sonra tekrar İstanbul'da Avrupa'da ölmeden önce yapılması gereken 20 şey