Abdullah Gül
Abdullah Gül, 29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri'de doğdu. İlkokul eğitimini Kayseri Gazi Paşa İlkokulu'nda tamamlayan Gül, ardından Nazmi Toker Ortaokulu ve Kayseri Lisesi'ni tamamladı.
Lisans eğitimi için İstanbul'a gelen Abdullah Gül, 1974 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Ardından aynı üniversitede doktora çalışmalarına başlayan Gül, iki yıl İngiltere'de kalırken, 1983 yılında doktor unvanını aldı.
Abdullah Gül, öğrencilik yıllarında Milli Türk Talebe Birliği bünyesinde yer alırken, Kayseri'de Necip Fazıl Kısakürek ekolünden Söğüt Fikir Kulübünde çalıştı.
İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesinde Endüstri Mühendisliği bölümünün kuruluşunda çalışan ve ekonomi dersleri veren Abdullah Gül, 1989 yılında uluslararası ekonomi dalında doçent unvanını aldı.
1983-1991 yıllar arasında İslam Kalkınma Bankasında ekonomi uzamı olarak görev yapan Abdullah Gül, 1991 yılında yapılan seçimlerde Refah Partisinden 19. Dönem Kayseri Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.
1993 yılında Refah Partisinde Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Abdullah Gül, 1995'te yapılan genel seçimlerde ise 20. Dönem Kayseri Milletvekili seçildi.
Bu dönemde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu üyelikleri yapan Abdullah Gül, 1996'da kurulan Refah Partisi - Doğru Yol Partisi koalisyonunda ise Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerini yaptı.
1998 yılında Refah Partisinin Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılmasının ardından Fazilet Partisine geçen Abdullah Gül, 1999 genel seçimlerinde 21. Dönem Kayseri Milletvekili seçildi ve yeniden parlamentoya girdi.
Bu süreçte Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğini yürüten Abdullah Gül, 2000 yılında Fazilet Partisinin yenilikçi kanadının desteğini arkasına alarak genel başkanlığa adaylığını koydu ancak kongrede Recai Kutan'ın arkasında kaldı.
2001 yılında Fazilet Partisinin kapatılması sonrasında bir süre bağımsız kalan Abdullah Gül, aynı yıl kurulan Adalet ve Kalkınma Partisinin (AK Parti) kurucuları arasında yer aldı. Hakkında kayıp trilyon davasında fezeleke hazırlanan Abdullah Gül, milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadı ve bu dosya hakkında 2010 yılında takipsizlik kararı verildi.
2002 yılında yapılan genel seçimde AK Parti tek başına iktidar olurken, Abdullah Gül Kayseri Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. O dönem AK Parti Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasaklı olması sebebiyle 58. Hükümeti kurmakla görevlendirildi. Bu dönem Başbakanlık görevinde bulunan Gül, Erdoğan'ın Siirt'te yenilenen seçimde milletvekili seçilmesinin ardından görevinden istifa etti ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 59. Hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
2007 yılında AK Parti tarafından Cumhurbaşkanlığı için aday gösterilen Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turunda Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi.
28 Ağustos 2014 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Abdullah Gül, bu tarihte ise yeniden aday olmadı ve görevi Recep Tayyip Erdoğan'a devretti.
Hayrünnisa Gül ile evli olan Abdullah Gül'ün Ahmet Münir, Kübra ve Mehmet Emre adlarında üç çocuğu vardır. Gül, İngilizce ve Arapça bilmektedir.