İş sürekliliği için sigortanın önemi arttı

Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan KOBİ'ler maliyet, ilgisizlik, fiyat gibi nedenlerle sigortaya istenilen önemi vermiyor. Oysa sektör temsilcilerine göre iş sürekliliği için sigorta daha önemli hale geldi.

Abone ol

Serhat ALİGİL

Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan KOBİ'ler maliyet, ilgisizlik, fiyat gibi nedenlerle sigortaya istenilen ilgiyi göstermiyor. Oysa sektör temsilcilerine göre iş sürekliliği için sigorta daha önemli hale geldi.

Verilerin, KOBİ'lerin ticari faaliyetlerinin kesintisiz şekilde devam etmesinin ekonomik istikrar için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Ak Sigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, düşük sigortalılık oranının yükseltilmesi için hem kamu otoritesine hem sigorta şirketlerine büyük görev düştüğünü anlattı. Gülen şöyle devam etti:

"Zorunlu sigorta artmalı"

"Özellikle yüksek maliyetli hasarlara yol açan riskler, zorunlu sigorta kapsamına alınmalı, hem kamu otoritesi hem sigorta şirketleri konu ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarını hız kesmeden sürdürmeli. Bu alanda ürün çeşitlendirmesi yaparak KOBİ'lerin en sık karşılaştıkları riskleri göz önüne alınmalı." Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, düşük sermayeyle kurulan, rekabetin çok yüksek olduğu bu işletmelerde sigortaya verilen önemin sigortaya olan ihtiyaçlarının çok altında kaldığını ifade ederek "Sigorta bilincinin artırılması, örnek hasar ve tecrübelerle desteklenerek ihtiyaçlarının farkında olmalarının sağlanması gerekiyor. Ayrıca kolay, anlaşılabilir ve sadece ihtiyaca yönelik hazırlanmış esnek ve paket poliçeler oluşturulmalı. Hasar sürecinde de hızlı bir hizmet ile işletmenin sorunlarına çözüm bulmak ve iş yerinin devamlılığını sağlamak bu kesimin sigortaya ilgisini artıracaktır" dedi.

Temel yaşam dayanağı

Özel kampanyalara dikkati çeken Mapfre Sigorta Üst Yöneticisi Alfredo Munoz, ayrıca şu öneriyi getirdi: "Bankalar da kredi verdikleri şirketlerde sigorta poliçesini zorunlu tutarak gelişime katkı sağlayabilir." Orient Sigorta Genel Müdürü Kurt Ebik ise sigorta şirketlerinin, sadece teminatla yetinmeyip KOBİ'leri risk yönetimi konusunda eğiterek danışmanlık hizmeti verilebileceğini, bunun sektörü de büyüteceğini anlattı.

Ebik şöyle devam etti: "KOBİ'lerin risklerini iyi anlayıp, terzi usulü risk tahlilini sigorta danışmanları ve şirketleriyle yapıp ilerlemesi gerekiyor. Özellikle bu dijital çağda küreselleşme hızla devam eder, KOBİ'ler ürünlerini uluslararası alanda pazarlarken sigorta büyük önem taşıyor. Bu nedenle onlara ilk önce bir risk ve sigorta danışmanı seçmelerini öneririm." KOBİ'lerin büyük şirketlere göre daha hızlı ve kolayca ekonomik yara alabileceğini hatırlatan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Levent Sönmez de şu uyarıyı yaptı: "Afet, beklenmeyen olay, hasar ve kazalar karşısında da varlıklarını maalesef çok hızlı ve kolayca yitirebiliyorlar. Bu nedenle KOBİ'ler için sigorta güvencesi temel yaşam dayanaklarından birisidir."

Sorumluluk bilinci çeşitlendiriyor

Ürün tercihinde faaliyet gösterilen sektör, iş yerinin özellikleri, sahip olduğu risklerin büyük önem taşıdığını hatırlatan Aksigorta Genel Müdürü Gülen, "Ancak yangın, deprem, hırsızlık, sel/ su baskını, dahili su teminatları temel olarak bir iş yeri için gereklidir" derken, Ray Sigorta Genel Müdürü Erdoğan şu noktaya dikkat çekti:

"En çok dikkat etmeleri gereken hususların başında, sigorta poliçelerinin, işletmenin faaliyetini ve sorumluluklarını tam olarak karşılaması geliyor. Ayrıca ülkemizde gün geçtikçe artan sorumluluk bilincine paralel olarak karşılaşılabilecek üçüncü şahısların ve şirket çalışanlarının tazminat talepleri de işletme sahiplerinin karşılayabileceği miktarların çok üstüne çıkabilir.

Bu nedenle KOBİ'ler sundukları hizmetten bağımsız olarak asgari düzeyde yangın ve sorumluluk risklerine karşı muhakkak sigorta poliçesi yaptırmalı." Erdoğan'a göre işletmenin lokasyonu, bina yapısı, jeolojik konumu, güvenlik prosedürleri de önemli. Mapfre Sigorta Üst Yöneticisi Munoz, bir hasar durumunda hem tekrar faaliyete geçmek için gerekli masrafların karşılanabilmesi hem çalışılamayan bu dönemde yaşanan finansal kayıpların azaltılabilmesi için kâr kaybı poliçelerinin de iyi bir seçenek olacağını belirtti. Orient Sigorta Genel Müdürü Ebik de, siber risk, mevsim değişikliği, e-ticaret anlaşmazlığı, yönetim kadrosunun aldığı kararlardan doğabilecek zarar ve risklerin gündemde yer aldığını söyledi.

Gerçek değerler gösterilmeli

Sigortaya tabi risk oluştuğunda dikkat edilmesi gerekenler de önem taşıyor. Bunun poliçe aşamasında başladığını hatırlatan Aksigorta Genel Müdürü Gülen, "Özel şartları dikkatli incelemeleri, eksik ve aşkın sigorta uygulanmaması için muhteviyat değerlerinin gerçek değerler üzerinden tanzim edildiğini kontrol etmeleri önemli" dedi.

Ray Sigorta Genel Müdürü Erdoğan, sorunsuz hasar hizmeti almaları için mevcut sigorta aracısı, eksperi ve sigorta şirketi hasar ekipleriyle işbirliği içinde çalışmalarını istedi.

Farklı bir konuyu hatırlatan Mapfre Sigorta Üst Yöneticisi Munoz şunları söyledi: "Gelişen hizmet anlayışı sonucu asistans veya tamir firmaları ortaya çıktı. KOBİ'lerin hasardaki maliyetleri düşürmek ya da daha iyi ve garantili hizmet alabilmek için sigorta şirketleri ile işbirliği içerisinde bu firmalardan görüş alması yararlı olabilir."

Sigortanın beyan ilkesine bağlı olduğunu vurgulayan Orient Sigorta Genel Müdürü Kurt Ebik de, KOBİ'lerin doğru sigorta bedeli ve ihtiyaca yönelik teminat içeriği almasını, mutlaka risk gözetimi yaptırmalarını önerdi.

Kurşunlu gömleğe dikkat: Bakanlık toplatılmasına karar verdi! BP, binlerce çalışanını işten çıkarıyor! Bakanlık İSKİ'ye para cezası kesti! İnşaat devi iflasın eşiğinde iddiası! Konkordatoya başvurdular Yarıyıl tatili sebebiyle yola çıkacak sürücülere uyarı!