İnsan kaynaklarını buluta taşıdı, 2 yılda 3 kat değerlendi
İnsan kaynaklarını buluta taşıyan Kolay İK, 2 yılda 3 kat değerlendi. Girişim, Yemek Sepeti Kurucusu Ödemiş'ten Pozitron kurucusu İşbecer'e, Faralyalı'dan Trivago'nun kurucusu ve CEO'su Schrömgens'e kadar birçok melek yatırımcıdan yatırım aldı.
Abone olSELENAY YAĞCI
İSTANBUL - Yazılım açığını gören Kolay İK, insan kaynaklarını ve personel yönetim sistemini buluta taşıdı. Şirketlerin personel yönetimine dair tüm süreçlerini tek çatı altından yürütmesine olanak sağlayan tamamen yerli girişim, 2 yılda 3 kat değerlendi. Girişim, tohum yatırımı olmadan 2014 yılında Efecan Erdur ve Gizem Sevinç ve Çağlar Yalı tarafından hayata geçti.
Kısa sürede başarılı olan girişim, 2015 ve 2016 yıllarında iki tur yatırım aldı ve toplam bedeli yatırım bedeli 450 bin dolara ulaştı. Haziran 2015'teki ilk turda Yemek Sepeti kurucusu Melih Ödemiş, Pozitron kurucusu Fırat İşbecer, TEB Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, TBWA İstanbul CEO'su Cem Topçuoğlu, ve Mediterra Yatırım Yönetici Ortağı Ahmet Faralyalı gibi birçok ünlü melek yatırımcıdan yatırım aldı. Temmuz 2016'da gerçekleşen ikinci tur yatırımda ise Galata Business Angels'tan Melih Ödemiş, Fırat İşbecer, Varol Civil, Cem Topçuoğlu ve Ahmet Faralyalı'nın yanı sıra EGİAD Melekleri'nde ITA Legal & Advisory Ortağı Aydın Buğra İlter, barcin.com Genel Müdürü Ali Barçın ve Williamsburg Capital LLC; YT Venture Partners; Trivago'nun kurucusu ve CEO'su Rolf Schrömgens ve PayPal Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü Kıvanç Onan yatırımcı olarak yer aldı. Son yatırım turuyla Kolay İK'nin değerlemesi 3 katına çıktı.
Girişim, şu anda 2 bin 500'den fazla kayıtlı şirketle, 40 bini aşkın çalışana hizmet veriyor. Kullanıcılarına izinler, eğitimler, bordro, harcamalar, zimmet ve özlük bilgileri, performans yönetimi gibi birçok konuda çözümler sunan girişim, aylık 49 TL'den başlayan ücretlerle hizmet veriyor. Girişim, şirketlerin personel yönetimini dijitalleştirirken, bilgilere internet erişimi olan farklı cihazlardan ulaşılabilmesini sağlıyor.
Büyüme aşamasında bir girişim olarak, 2016 yılı sonunda değerlemelerini katlamayı planladıklarını söyleyen Kolay İK Kurucu Ortağı Efecan Erdur, Kolay İK'nın melek yatırımcılar tarafında sürekli desteklenen bir yapı olduğunu ve son dönemde bir yatırım daha aldıklarını belirtti.Yakın dönem planları arasında Türkiye'de yayılmak ve daha fazla şirkete hizmet vermek olduğunu kaydeden Erdur, "Sonrasında ürünü uluslararası platformlarda yaygınlaştırmak için gerekli olan iş geliştirme sürecini tamamladıktan sonra yakın coğrafyada hizmet sunan bir sistem olmayı hedefliyoruz" dedi.
Yazılım eksikliği göze çarpıyor
Türkiye'de İK üzerine yapılmış yerel çözümlerin çok kısıtlı olmakla beraber yüksek maliyetli olduğuna dikkat çeken Erdur, şunları anlattı: "Diğer taraftan ise dünyada global olarak hizmet veren birçok yazılım var. Bu yazılımlar da lokalize edilemeyen ve genellikle 250'den fazla çalışandan oluşan yapılar için verimli olabiliyor. Türkiye'de sayısı yaklaşık 3.2 milyon olan KOBİ'lerin ulaşabileceği hem maliyet olarak uygun hem de verim arttırabilen bir yazılımın eksikliği göze çarpıyor. Dünyada da iki tür büyük çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Entegre kurumsal çözümler ve web tabanlı alanında uzmanlaşmış çözümler. Firmalar için son zamanda ciddi olarak ilkinden ikincisine doğru yönelim var. Tüm dünyada, özellikle Amerika'da ve Avrupa'da, firmalar ‘her şeyi' çözme iddiasındaki yazılımlardansa bir sorunu en iyi şekilde çözen yazılımlara yöneliyorlar. Yatırımcıların da ilgisini bu doğrultudaki SaaS sistemlerinin çektiğini söyleyebiliriz."
Hedef, dijitalleşen KOBİ'lere ekonomik ürün sunmak
Kolay İK'nın KOBİ'lerin dijitalleşme sürecine ekonomik ürün sunmayı hedeflediklerini ifade eden Erdur, şunları anlattı: "Kolay İK'yı tasarlarken, ülkemizdeki girişimlerin yüzde 99,9'unun KOBİ'ler tarafından yapıldığı gerçeğinden hareketle, pratik ve verim artırıcı olduğu kadar, ekonomik bir sistem kurmaya çalıştık. Bu sebeple, bulut tabanlı bir yazılım geliştirmeyi tercih ettik. Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, kamunun bulut bilişim altyapısının oluşturulmasının hedeflendiği düşünüldüğünde, Kolay İK ile şirketler için personel yönetim süreçlerini, şimdiden ve hemen bulut altyapısına kavuşturabiliyoruz. Önümüzdeki günlerde de önemli kurumlarla entegrasyonlar gerçekleştireceğiz."