'Aklın Yolu Bir' diyen KOBİ ve büyük şirketler birlikte üretecek

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) 'Aklın Yolu Bir' dedi. Bu proje ile dikey alanlarda KOBİ ve büyük şirketleri birlikte çalışarak, teknoloji üretmeye teşvik edecek.

Abone ol

SELENAY YAĞCI

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), Türkiye'deki KOBİ'lerin büyük şirketlerle güç birliği yapmasına odaklandı. 'Aklın Yolu Bir' projesiyle ortaya çıkan dernek, odağını dikey alanlara yönelterek bu alanlarda teknolojilerin geliştirilmesini sağlamak istiyor.

Bu alanlardan ilki olarak da akıllı şehirler ve nesnelerin interneti (IoT) alanını seçti. Bu alanda Nesnelerin İnterneti – Akıllı Yaşam başlığı altında ilk etkinliğini gerçekleştirdi. TESİD, çok kez gündeme gelen KOBİ, büyük şirket iş birliği konusunu realist şekilde tüm paydaşlarla özellikle KOBİ'lerle birlikte ele alarak yeni teknolojilerin gelişmesine öncülük etmeyi planlıyor. Bu amacının ilk adımı olan etkinlikte TESİD Başkanı, NETAŞ CEO'su C. Müjdat Altay ev sahipliğinde KOBİ'lerle büyük şirketleri bir araya getirdi. KOSGEB Başkanı Dr. Cevahir Uzkurt da etkinlikte daha önce DÜNYA'ya da anlattığı 10 maddelik yeni yol haritalarını KOBİ'lere, girişimcilere büyük şirketlere açıkladı. Yasa gereği büyük şirketlere destek vermediklerini hatırlatan Uzkurt, ancak yeni yol haritasında KOBİ ve büyük şirket iş birliğini geliştirecek programlar açtıklarını söyleyerek şunları anlattı: "Büyük şirket KOSGEB'e gelip, ben bu KOBİ'ye bu teknoloji ürününü üreteceğim ama desteğe ihtiyacı var dediğinde yardım edeceğiz. Alım şartı koyarak biz de şirketlere sen bunu bu KOBİ'mizden al destekleyelim diyeceğiz."

Artık girişim desteklerinde imalata ve teknolojiye öncelik verdiklerini de belirten Uzkurt, büyük şirketlerin de onları yutmayacağı iş birliği programlarına öncelik verdiklerini söyledi. KRON Yönetim Kurulu Başkanı, TESİD Danışma Kurulu Tabii Üyesi Lütfi Yenel moderatörlüğündeki panelde konuşan, Karel Kurucu Ortağı ve CTO'su, TESİD YK Üyesi Yaman Tunaoğlu, KOBİ'lerle iş birliği yaparken sürdürülebilirliğe önem verdiklerini kaydederek, "Şu anda 3 firmayla stratejik proje ortaklığı yapıyoruz. Önemli olan birlikte bir sinerji yaratabilmek. Birikimimizi paylaşıp besleyecek girişimci arıyoruz. Kendine pazarda yer bulacak mı ayakta kalabilecek mi bunlara bakıyoruz. Melek yatırımcı değiliz, sürdürülebilir iş yapmak istiyoruz"dedi.

Arçelik İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, üniversitelerdeki Ar-Ge merkezlerinde genç girişimcilerle bir arada bulunmalarının önemli olduğunu vurgulayarak, "Büyük şirketlerin KOBİ'lere gençlere ihtiyacı var. İşbirliği yapmak yerine satın alınca enerjilerini söndürüp, öldürüyoruz. Onları, bürokrasiye sokup, yavaşlatıyoruz" diye konuştu. İşbirliğinin girişimci KOBİ ayağında neler olduğunu anlatan GESK Technologies Kurucu Ortağı İlkay M. Çelik ise Türkiye'de girişimlerin en büyük rakiplerinden birinin devlet olduğunu belirterek, şunları ekledi: "Holdingler 'bu işi çocuklara verelim onlar yapsın birkaç lira veririz' diyerek iş yapıyor. Başka büyük şirketten 150 dolara alacağı donanımı maliyeti zaten 1 dolar diyerek yarım sent pazarlığına giriyor. Belediyenin bir şirketi var ki hiç bir girişimciye göz açtırmıyor."

TÜPRAŞ hisseleri geçici olarak işleme kapatıldı Aile hekimleri iş bırakıyor Ünlü müzisyenden kahreden haber Türkiye ile Kırgızistan, 19 anlaşma imzaladı Yaşlı ve engelli aylıkları bugün hesaplara geçiyor