"Çiğ süt fiyatı 1 lira 47 kuruş olmalı"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "ESK, çiğ süt alımına, fiyat 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkana kadar devam etmelidir" dedi.

Abone ol

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici örgütleriyle sözleşme imzalayarak Et ve Süt Kurumunun (ESK) piyasaya müdahale için harekete geçmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, "ESK, çiğ süt alımına, fiyat 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkana kadar devam etmelidir" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ilk etapta Balıkesir, İzmir ve Konya’dan alımlar yapacağını, üreticiden 1 lira 15 kuruşa alınan çiğ sütün, süttozu fabrikalarında işlenerek örgütler kanalıyla ESK’ya satılacağına değinerek, ESK’nın piyasaya müdahalesinin başarısının, fiyatların 1 lira 15 kuruşu geçmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Beklentilerinin, çiğ süt fiyatlarının 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkması olduğuna dikkati çeken Bayraktar, yem/süt paritesine göre, fiyatın 1 lira 47 kuruş olması gerektiğini, çiğ süt fiyatlarının bazı yerlerde 70 kuruşa kadar düştüğünü, maliyetin 98,4 kuruş olduğu bir ortamda, bu fiyatlarla üreticinin üretimini sürdürebilmesi mümkün olmadığını bildirdi.

Hayvan kesimlerinin başladığını, fiyatın en kısa zamanda 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkması gerektiğine işaret eden Bayraktar, yeterli alım yapılır, müdahale başarılı olursa süt hayvanlarının kesime gitmesinin engelleneceğini ve sektörde üreticinin alın terini istismar edenlere de cevap verileceğini ifade etti.

Bayraktar, 2008’de sütte yaşanan kriz sonrası süt hayvanlarının kesime gittiğini, 2010'dan itibaren ülkenin ithalat yapmak zorunda kaldığını anımsatarak, şunları kaydetti: 

"2008 krizi 3,7 milyar dolarlık ithalata yol açtı. Ülkemiz bu kadar dövizi, yabancı devletlerin çiftçilerine destek olarak vermiş oldu. Bu kadar zengin değiliz. Üreticimizi desteklemeli, piyasayı istikrara kavuşturmalı, ithalat yapmak zorunda kalmamalıyız. İthalatın çözüm olmadığını geçmişte gördük. Sütte krizin, ette de krize neden olduğunu yaşayarak öğrendik. Türkiye, 79 milyon nüfusu, 3 milyon sığınmacısı ile 40 milyonu aşkın turistiyle çok büyük bir tüketici kitlesini barındıran önemli bir pazar. Bu pazar ne yazık ki gelişmiş ülkelerin iştahını kabartıyor. Bunu bilerek, gelişmiş ülkelerin pazarı olmama mücadelesi vermemiz gerekiyor. TZOB olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Bunu önlemede piyasada istikrarın sağlanması ve korunması hayati önem taşıyor. Zaten ESK da bunun için kuruldu. TZOB olarak doğru kararları her zaman olduğu gibi destekleyeceğiz."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı