İstanbul sanayiinin kıskacındaki Yalova, çevre dostu yatırım istiyor

İnşaat çalışmaları süren 4 OSB projesinden ikisini bu yıl sonuna kadar tamamlamayı planlayan Yalova, İstanbullu sanayicilerin artan yatırım taleplerini karşılamakta zorlanıyor

Abone ol

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN - YALOVA 

Turizm, süs bitkisi, gemi sanayi derken kent kimliği konusunda hala bir karar veremeyen Yalova’da şimdi de sanayi furyası yaşanıyor. Lc Waikiki’nin antrepo kurmak için yatırım yaptığı bölge özellikle İstanbul’dan gelmek isteyen üreticilerin kıskacında. Yalova coğrafi yapısı nedeniyle taleplere olumlu yanıt veremiyor. 

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, ticaretin merkezi olma yolunda ilerleyen İstanbul’da arsa değerleri yükseldiği için üretimi başka yerlere taşımak isteyen sanayicinin ilk önce Yalova’nın kapısını çaldığını söyledi. Körfez Geçiş Köprüsü ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projelerinin ardından makine ve otomotiv yan sanayinin yanı sıra lojistik sektörünün de Yalova’yı mercek altına aldığına dikkati çeken Becan, “Yalova’nın yüzde 59’u ormanlık alandan oluşuyor. Sanayi alanlarımız sınırlı. Buraya gelecek olan üretimlerin çevre dostu olması gerekiyor. Tüm bu sebepler dolayısıyla arsa taleplerine olumlu yanıt veremiyoruz. Yatırımları yönlendirmek için kurulma çalışmaları devam eden Kalıp İmalatı İhtisas, Gemi İhtisas, Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas ve Süs Bitkileri İhtisas OSB’yi bekliyoruz” dedi. 

Gelen talepler doğrultusunda 5’inci OSB’yi de gündemlerine aldıklarının altını çizen Becan, Yalova ve Bursa-Orhangazi arasında Karma OSB planladıklarını, dosya olurlarını da almak üzere olduklarını vurguladı. 

2 OSB projesinde sona yaklışıldı 
Tahsin Becan, Yalova’da yaklaşık 8 yıldır kurulma çalışmaları devam eden 4 OSB’den Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas ile Süs Bitkileri İhtisas OSB’nin tahminen bu yılsonunda tamamlanacağının müjdesini verdi. Sürecin uzamasını ulaşım projelerinin ardından Yalova’da arsa fiyatlarının katlanarak artmasına bağlayan Becan, “Özellikle Körfez Geçiş Köprüsü’nün ardından arsa fiyatları felaket değerlendi. Geçtiğimiz yıl metrekaresi 60 lira olan arsalar ikiye katlanarak 150 liraya kadar ulaştı. Diğer illerde hazine arazileri var. OSB’ler bir iki yıl içinde kuruluyor. Yalova’da hazine arazisi yok. OSB’lerin kurulacağı araziler binlerce kişiye ait. Tek tek gidip kamulaştırmayla uğraşılıyor. Tam fiyatta anlaşıyoruz iki ay sonra arsanın değeri artıyor. Bu sefer de itirazlar başlıyor” ifadesini kullandı.

Lc Waikiki bölgede antrepo kurmaya hazırlanıyor
Körfez Geçiş Köprüsü’nün tahmini Nisan 2016’da trafiğe açılması ile birlikte Yalova-İstanbul arasındaki mesafenin yarım saate düşeceğini vurgulayan Becan, bu nedenle bölgeyi lojistik sektörünün de mercek altına aldığını kaydetti. Lc Waikiki’nin lojistik depo kurmak için 3 bin metrekarelik arsa yatırımı yaptığının bilgisini veren Tahsin Becan, şöyle devam etti: “Yalova’nın ulaşım projelerinin tamamlanması ile birlikte antrepo ve lojistik depo merkezi haline gelme ihtimali de çok yüksek. Bu tarz yatırımlara çevreye zararı olmadığı için sıcak bakıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından getirilen ürünler burada depolanıp küçük araçlarla günübirlik İstanbul’a götürülebilir.”

Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Suriye'nin gümrük vergisi kararı, ihracatta yeni krizin kapısını araladı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi