Genel kurul günü oy vermeye gidenler; seçemeden dönebilir
İş dünyası örgütlerinde seçim sürecinin başlamasına 15 günden az kaldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) bağlı ihracatçı birliklerinin bir çoğunda hazirun listeleri şekillendi.
Abone olSERCAN AKINCI
Geçtiğimiz hafta İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) başarılı tasarımcı liselileri ödüllendirdiği törene katıldım. Tören TİM binasında yapıldığı için bir çok ihracatçı birliği başkanı da oradaydı. Ödüllerin dağıtılmasının ardından birlik başkanlarının kendi arasında hazirun listelerine dönük sohbetine kulak misafiri oldum. Nisan ayındaki seçimlerde aday olacak bir ihracatçının bir diğerine "Aman çok da fazla belge toplamayın. Sonra yönetim Bakanlığa kalır" uyarısı dikkatimi çekti.
Daha sonrasında konuyu araştırmamın sonucunda 30 Aralık 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile TİM Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere ulaştım.
Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte bazı adaylar seçimlerin düşük katılımla yapıldığı eleştirilerini Ekonomi Bakanlığı ile paylaşmış. Bakanlık da katılımı artırmak için TİM Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilmesini uygun görmüş. Yapılan değişiklikle birlikte herhangi bir birlikte genel kurulun toplanabilmesi için hazirun listesindekilerin en az yüzde 50+ 1'inin hazır bulunması gerekiyor. Bir örnek ile açıklayacak olursak; bir birlik için 2 aday toplam 2 bin şirketin belgesini hazırlamış. Genel kurul günü bu 2 bin şirketin 1001'i toplantıda hazır bulunmazsa seçim yapılamayacak. Bilindiği üzere çoğunluğun sağlanamaması halinde 2'nci bir toplantı günü daha belirleniyor. Eskiden bu toplantıda çoğunluk aranmıyordu fakat artık bu değişiklikle bu toplantıda da seçim yapılabilmesi için yüzde 50+1'in bulunması şart.
Bu noktada Bakanlığın seçime katılımı artırma isteğiyle, gerçekleşecek tablo farklı olabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi özellikle tek adayın olduğu birliklerde herhangi bir sorun yaşanmaması için çok fazla belge toplanmamış olabilir. Bu da seçime katılımın daha da sınırlı kalmasına yol açabilir.
Hazirun listesinde yer alan firmaların yarısından bir fazlasının katılmaması ve genel kurulun toplanamaması halinde ise birliğin yönetimi genel sekreterliğe kalacak. İhracatçılar arasında "En az 4- 5 birliğin yönetimi Bakanlığa kalır" yorumları yapılıyor. Bu gibi bir durumla karşılaşılması halinde ise genel sekreterlikler bir süre sonra birliği tekrar seçime götürecek.
2 dönem sınırlamasının kapsamı genişletildi
Öte yandan TİM ve ihracatçı birliği başkanlığı için 2 dönem kuralı bulunuyor. Bir birlikteki başkan en fazla 2 dönem seçilebiliyor. Fakat 2 dönemin sonunda 1 dönem başka birisinin başkan olmasının ardından 2 dönem kuralı nedeniyle oluşan sınırlama kalkıyordu. Ayrıca bir birlikte 2 dönem başkanlık yapan birisi, bir başka birlikte yine başkan adayı olabiliyordu. Aralık ayındaki yönetmelik değişikliğiyle 2 dönem kuralının da kapsamı genişletildi. Bundan sonraki süreçte herhangi bir birlikte 2 dönem başkanlık yapan birisi, bir daha hiç bir durumda o birliğe ya da başka bir birliğe aday olamayacak. Yönetmelikle birlikte, daha önce ortaya atılan "Hülle olabilir" beklentileri de sonlanmış oldu. Bir birlik başkanının yeni süreçte 2 dönem kuralını doldurduktan sonra, yönetimde yer almasının önünde herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Ayrıca bu kişilerin TİM Başkanı olması da muhtemel. Bu nedenle gelecek dönemlerde birlik başkanlığına aday olamayacak kişilerin TİM başkanlığı için aday olmaları beklentisi hakim.